Vasárnaptól életbe lép a vörös kód a hajléktalanok védelmében

2021. január 16. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a várható nagy hidegre tekintettel elrendelte a hajléktalan emberek életét védő úgynevezett vörös kód kiadását, írta az MTI.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár a Magyar Máltai Szeretetszolgálat átmeneti szállóján tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az intézkedés azt jelenti, hogy valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kell fogadnia a hajlék nélkül élőket, ha a hajléktalan ellátórendszer már nem tudja fogadni őket.


A vörös kód vasárnap délben lép életbe és kedd 10 óráig érvényes, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ebben az időszakban éjszakánként legalább mínusz 10 fok lesz, vagy attól hidegebb. Már szombat is idei rekordot döntött a hideget tekintve, de még alacsonyabb is lehet a hőmérséklet a napokban.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arra bátorított mindenkit, hogy figyeljen oda a veszélyeztetett embertársaira. Ha azt gyanítják, hogy valakit a kihűlés veszélyeztet, értesítsék az erre szolgáló diszpécserszolgálatot, illetve a hatóságokat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak az utcán fagyhatnak meg emberek, hanem azok is, akik a saját fűtetlen lakásukban hűlhetnek ki. Példaként említette, hogy az elmúlt években a kihűléses halálesetek többsége nem közterületen, hanem lakásokban történt. Ezért ha például a szomszéd idős embernek nem füstöl a kéménye, pedig tudjuk, hogy otthon kellene lennie, akkor nézzünk rá – tette hozzá.

„Vagyis a vörös kód jelzés mindannyiunknak arra, hogy figyeljünk jobban egymásra” – mondta Vecsei Miklós.

Az is elhangzott, hogy azokat a hajléktalan embereket, akik szociális intézményekbe kerülnek, a járványra tekintettel az intézmények lakóitől elkülönítve helyezik el.

Pénteken Karácsony Gergely főpolgármester tett közzé felhívást, és arra kérte a lakosságot, hogy „fokozottan figyeljenek az otthontalan budapestiekre”, és ha veszélyeztetett embert látnak az utcán, azonnal jelezzék a 06-1-338-4186-os telefonszámon elérhető diszpécserszolgálatnak.

A Menhely Alapítvány közben közzétett egy listát, amelyen azoknak az intézményeknek a neve és elérhetősége olvasható, amelyek vállalják, hogy a rendkívüli hideg miatt péntek estétől kedd reggelig minden hozzájuk érkező személyt befogadnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!