Megjött a szibériai hideg, mínusz 15 fokot mértek a Mátraalján

2021. január 16. – 07:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint még csak egy gyenge legyintést kaptunk a szibériai hidegből, de hajnalban azért így is elég kemény volt néhány településen.

Az Időkép azt írta, hogy a Gyöngyös közelében lévő Atkáron mínusz 15 fokot (pontosan – 14,99 Celsiust) rögzített az automata mérőállomásuk ez a napi minimum rekord, de több más a Mátraalján található településen hasonló értékek voltak, Visontán -13,9, Karácsondon -12,7-et mértek. A kutya hideg egyelőre az ország keleti tájait érte el, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is sok helyen maradt mínusz 10 fok alatt a hőmérséklet hajnalban.

Az OMSZ egyik előjelzésében azt mondta a meteorológusuk, hogy az éjszaka még csak meglegyintett minket a szibériai hideg. A kelet felől érkező hideg levegő zöme tőlünk észak-keletre vonul majd el. Ahhoz képest tényleg csak egy legyintés, hogy Minszkben például a maximum hőmérséklet lesz mínusz húsz fok körül.

Az OMSZ szerint szezonrekord dőlt meg, ők Verpeléten (ez a település is a Mátraaláján van) mérték az idei leghidegebbet, -14,3 fokot. A mai napra vonatkozó abszolút hideg rekordtól azért elég messze voltunk, mert 1942-ben Putnokon -29,5 fokot mértek.

Szombaton napközben változékony lesz az időjárás, viharossá is fokozódhat a szél, felhőátvonulások és derült órák is várhatók. A Dunántúlon pedig még hózáporok is előfordulhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!