Vizsgálódik a kormányhivatal a búzavirágozó jegyző körül, a polgármester mégis elégedett volt a munkájával

Legfontosabb

2021. január 13. – 14:18

frissítve

Vizsgálódik a kormányhivatal a búzavirágozó jegyző körül, a polgármester mégis elégedett volt a munkájával
Deák Ferenc akkori jegyző (b) és Göbl Richárd polgármester 2020 januárjában – Fotó: Budakalász Hivatalos Közösségi Oldala / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kormányhivatali vizsgálódást kiváltó ügy előzte meg Budakalászon azt az anyakönyvvezetői álláspályázatot, amelyre az egyetlen alkalmas jelentkezőt azzal utasította el a jegyző, hogy gyanúja szerint homoszexuális. Bár a törvénytelen döntés nyilvánosságra került – és az is, hogy a jegyző hazugságra bírta egyik beosztottját, hogy álindokkal mondja vissza a jelentkezőt, akit ő lóbaszónak, búzavirágnak nevezett –, a jegyző a helyén maradt. Deák Ferenc ugyan felajánlotta lemondását, de azt a polgármester nem fogadta el. A diszkriminatív ügyben az Egyenlő Bánásmód Hatóság vizsgálódik, ám nem mellékes az sem, milyen okból üresedett meg az anyakönyvvezetői állás a budakalászi önkormányzatnál, ahol emiatt a kormányhivatal vizsgálódik. Eközben a polgármester szerint Deák megtartása azért indokolt, mert szakmailag jó munkát végez. A tavalyi önkormányzati választáson a Fideszt helyben lenullázó 2011 Egyesület vezette önkormányzatnál rövid idő alatt több munkatárs felmondott.

Augusztus 13-án a Lupa-tóba fulladt egy bangladesi férfi, a vízimentők felszínre hozták, de az újraélesztés már nem segített. A terület Budakalászhoz tartozik, így a külügyminisztérium és a bangladesi konzul az önkormányzathoz fordult a holttest hazaszállításához szükséges papírok kiállításáért.

Szarul jött ki

Információink szerint a jegyző értesítette az anyakönyvvezetőt, aki elmondta, hogy ez a meglévő adatok alapján az ő hatáskörükben nem állítható ki, az iratokat be kell fogadni, de tovább kell küldeni a kormányhivatalnak és az anyakönyvi felügyelőnek. Deák Ferenc azonban az ügy sürgősségére és nemzetközi mivoltára való tekintettel úgy érezte, mielőbb teljesíteni kell a kérést, így az anyakönyvvezető kódjával belépett az elektronikus anyakönyvbe, majd kiállította a kért iratot. A kód miatt formálisan ez az anyakönyvvezető által szignált dokumentumnak számít, ami súlyos vádat is maga után vonhat a jegyzővel szemben.

Információink szerint anyakönyvvezető jelezte, hogy az eljárás elfogadhatatlan, hiszen a nevében kiállított irat szabálytalan. Ezt jelezte az alpolgármestereknek és értesítette a Pest megyei kormányhivatalt, amely vizsgálatot indított, ellenőrizve Deák tevékenységét is.

Deák ezután az önkormányzaton belül elismerte, hogy „szarul jött ki az ügy”, később pedig azt is, hogy nem tudta, hogy jegyzőként nem kell neki feltétlenül eljárnia, akkor sem, ha a külügy vagy a konzuli szolgálat kéri. Szerinte azonban nagyobb botrány lett volna abból, ha a kért irat aznap nem készül el, ezért döntött így.

Az anyakönyvvezető nem sokkal később közölte, hogy elmegy az önkormányzattól, információink szerint ebben nagy szerepet játszott az, hogy a jegyző szabálytalanul, lényegében az anyakönyvvezető nevében kiállította a külügy által kért iratot.

Meggondolta magát

A volt anyakönyvvezető nem kívánt nyilatkozni a Telexnek, mivel a budakalászi önkormányzattal már nem áll semmilyen munkaviszonyban. (Az elmúlt időszakban több vezető beosztású munkatárs és ügyintéző is felmondott az önkormányzatnál.)

Az anyakönyvvezető szakmai munkáját az önkormányzat elismerte, így olyan munkaerőt veszített el, akit mindenképp megtartott volna, ám azután, hogy a jegyző felhasználta az ő azonosítási kódját az okirat kiállításához, az anyakönyvvezető semmiképp sem kívánt az önkormányzatnál maradni.

Igaz, Deák korábban azt írta a Telexnek, hogy az anyakönyvvezető később mégis maradni akart, ám egy családi tragédia okán meggondolta magát, ez azonban a jelek szerint nem felel meg a valóságnak.

A Deák lépése miatt megüresedett állásra meghirdetett pályázat megint csak Deák miatt kapott gellert, amikor ez egyetlen alkalmasnak tartott jelentkezőt annak vélt homoszexualitása miatt elutasította. (Az ügyben az Egyenlő Bánásmód Hatóság vizsgálódik.)

A szabálytalanul kiadott okirattal kapcsolatos vizsgálat részleteiről érdeklődő megkeresésünkre a Pest Megyei Kormányhivatal nem árult el részleteket írásos kérdéseinkre, de annyi tudható, hogy a vizsgálódás jelenleg is tart. A kormányhivatal sajtókapcsolataiért Mányai Zoltán felel, aki történetesen a budakalászi önkormányzat három, kompenzációs listán bejutott fideszes képviselőinek egyike. (Az önkormányzatban 2019-ig többséget adó Fidesz csak így szerzett mandátumokat, egy tekintve ellenzékben van, mert a 8 egyéni képviselői helyet és a polgármesteri posztot a 2011 Egyesület és Göbl Richárd vitte el.)

A polgármester nem tud a kormányhivatal kérdéseiről

Bár a kormányhivatal írásban fordult az önkormányzathoz, a polgármester a Telex kérdésére közölte, nem tud ilyenről érdeklődésről, amely a bangladesi férfi halála ügyében kiadott dokumentum elkészítésének körülményeivel lenne kapcsolatos. Göbl Richárd szerint a Telex cikke nyomán nyilvánosságra került diszkriminációs üggyel kapcsolatban novemberi közleményében mindent elmondott, ahhoz semmit nem kíván hozzátenni: ebben leírta, hogy Deák szavai valóban vállalhatatlanok voltak, de „ő maga vállalta tettét és annak rá háruló következményeit. Deák Ferenc bocsánatot kért a bántó szavakért – elsősorban az érintettől, illetve a munkatársaitól, majd nyilvános közleményében megtette ugyanezt minden ismerőse és az ismeretlenek felé is. Tettének súlyával tisztában van, ezért felajánlotta lemondását” – a lemondást azonban Göbl nem fogadta el, figyelembe véve Deák szakmai munkáját és „a hazai közéletben ritka személyes felelősségvállalását”. A cikket – amely nyomán az Egyenlő Bánásmód Hatóság is vizsgálatot folytat az önkormányzatnál – „sunyi és alattomos módszerekkel folyamatosan zajló lejárató kampány” részének tekinti, a bizonyító erejű felvételeket pedig „titkosszolgálati módszerekkel lehallgatott” anyagnak, amelynek nyilvánosságra hozatala szerinte zsarolás. A polgármester a jegyzőt végül megrovásban részesítette.

Göbl döntésében a hangsúlyt a jegyző jó szakmai munkájára helyezte, annak ellenére, hogy szakmai szempontokat is sértett azzal, hogy a pályázó homoszexualitására gyanakodva utasította el az anyakönyvvezetői állásra jelentkezőt, és annak ellenére, hogy már erre a pályázatra is azért volt szükség, mert a korábbi anyakönyvvezető a jegyző szakmai tevékenysége, hatáskörén kívül eső lépése miatt döntött a felmondás mellett.

Nem tudott a bangladesi haláleset után kétes módon kiállított dokumentum miatti kormányhivatali vizsgálatról az alpolgármester, Fórián-Szabó Gergely sem. A polgármesterhez hasonlóan ő is a jegyzőhöz irányított, tehát a kormányhivatali vizsgálódás érintettjéhez, akihez a kormányhivatal is kérdéseket intézett.

Deák nem árult el részleteket a kormányhivatali megkeresésről, csupán annyit, hogy ez a vizsgálat már lezárult. A kormányhivatal információi alapján azonban ez sem felel meg a valóságnak, az ügy még folyamatban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!