Fizetésképtelenné válhat Budapest novemberre

2021. január 07. – 07:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogyhat a főváros pénze novemberre, ha a kormány valóban megfelezi az iparűzési adót, ami 15-20 milliárd forinttal kurtítja meg Budapest költségvetését – mondta a Népszavának Kiss Ambrus. A főpolgármester helyettese szerint 2021 végére így veszélybe kerülhet a bérek kifizetése és az intézmények fenntartása is.

„A főváros működtetése havonta 20-25 milliárd forintot emészt fel. 2021. január elsején 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között. Ha erre rájön az iparűzési adó bevétel 15-20 milliárdos mínusza, akkor a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz” – közölte.

A kormány döntését az önkormányzatiság kivégzésének nevezte korábban Karácsony Gergely is. A főpolgármester szerint Budapestnek teljes kompenzációra van szüksége, miután a főváros – és az ország más önkormányzatai – már így is súlyos költségvetési nehézségekkel néznek szembe: egyrészt a koronavírus miatti pluszfeladatok ellátása következtében, másrészt a járványra hivatkozó kormányzati döntések miatt, amelyek alapján ingyenessé vált a parkolás, elvonták az önkormányzatoktól a gépjármű- és az idegenforgalmi adót, és Budapest 36 milliárd forint szolidaritási adót köteles fizetni.

A főváros ugyan hagyott 15 milliárd forint tartalékot a decemberben elfogadott, 2021-es költségvetésben, ezt azonban már a tömegközlekedés 23 milliárd forintra becsült jegybevétel-kiesése elviszi.

Kiss szerint az ország GDP-jének 37 százalékát adó főváros becsődöltetése a kormánynak sem érdeke, hiszen a hitelminősítők felé is rossz üzenet lenne, hogy az ország nem tudja kisegíteni a fővárost.

Budapest 139 milliárd forint iparűzési adóval számolt eredetileg. A felezés azonban nem a teljes összegre vonatkozik, mivel annak számos megkötése van – 4 milliárdos nettó árbevétel alatt vehető igénybe, 250 főnél kevesebb embert foglalkoztató cégnél –, de már a 10 százalékos csökkenés is súlyos gondokat okozhat. Az iparűzési adóval kapcsolatos kedvezményt a cégeknek kell kérniük február 25-ig, ezután derül ki, hogy mekkora kieséssel kell számolnia a fővárosnak, amely szerint emiatt mindenképpen tárgyalni kellene a kormánnyal, ám onnan egyelőre nem érkezett erre felkérés.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass