Újabb horvátországi földrengés volt érzékelhető Magyarországon

2021. január 6. – 18:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda délután, 18 óra után néhány perccel újabb földrengés volt érzékelhető Magyarországon. Az 5,3-as erősségű rengés epicentruma ezúttal is Horvátországban, Zágrábtól 48 kilométerre volt délkeletre. A Telex szerkesztőségének több tagja szerint Budapest több pontján, valamint Pécsen is 4-5 másodpercig lehetett érezni a rengést. Olvasóink beszámolói szerint Veszprémben és Székesfehérváron is érezték a földrengést.

Győri Erzsébet, a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa azt mondta, hozzájuk Nagykanizsáról, Komlóról és Budapestről érkeztek bejelentések a földmozgás érzékeléséről. Az MTI Zala megyei tudósítója arról számolt be, hogy nagykanizsai otthonukban kilengett a karácsonyfa, az ülőgarnitúra pedig megremegett alatta.

Az Index.hr azt írja, a rengés ismét Petrinje közelében történt, ahol december 29-én egy 6,4-es erősségű földrengés a település szinte összes épületét lerombolta. A mostani földrengés hipocentruma az adatok szerint 10 kilométer mélyen volt. A Jutarnji list szerint Horvátország középső részén nagyjából 10 másodpercig tartott a rengés. Riporterük szerint úgy tűnik, hogy a Petrinjétől 17 kilométerre lévő Glina városában nem dőltek össze épületek.

Darinko Dumbović, Petrinja polgármestere azt mondta, hogy az új földrengéssel a romok ismét szétszóródtak a városban. Zvonimir Ljubičić, Petrinja tűzoltóságának parancsnoka szintén megerősítette, hogy nem keletkeztek új és jelentős károk a városban. Az új rengés viszont újabb károkat okozott az épületekben Zágráb felső városában. A Karlovac megyei tűzoltóság közölte, hogy egyelőre nem kaptak jelentést károkról.

A december 29-i, halálos áldozatokat követelő földrengés óta folyamatosak a kisebb erősségű utórengések. Múlt pénteken például egy 3,6-os erősségű földrengés volt Sisak város közelében.

A Petrinjában készült helyszíni riportunkat itt olvashatja. A földrengésekről Tímár Gábor, az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője itt írt részletesen.

A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!