Csak kevesen lehetnek az utcán szilveszterkor, de a tűzijátékozás idén sem marad el teljesen

Legfontosabb

2020. december 31. – 12:49

frissítve

Csak kevesen lehetnek az utcán szilveszterkor, de a tűzijátékozás idén sem marad el teljesen
Szilveszteri tűzijáték a Hősök terén 2019. január 1-jére virradó éjjel – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Ilyen szilveszter még nem volt” – mondta a Telexnek több cégvezető és állatvédő, amikor arról kérdeztük őket, hogyan készülnek az év végére. Idén már hozzászokhattuk, hogy minden rendkívüli és semmi se tervezhető, december 31. sem lesz kivétel ez alól. Milliárdoktól esnek el a vendéglátósok, többen rendelhetnek ételt házhozszállítással. Nem lehet közterületen tűzijátékozni, de a kertben igen. Pár órán belül kiderül, hogy zajlik az első karanténszilveszter.

December 7-én jelentette be Orbán Viktor, hogy szilveszterkor is marad a kijárási tilalom, azaz

este nyolc és reggel öt között tilos az utcán tartózkodni, zárva lesznek az éttermek, szállodák és házibulit se lehet tartani, mert mindenkinek az otthonában kell tartózkodnia.

Nem véletlen, hogy egy nappal szilveszter előtt csak elvétve lehetett Budapesten utcai árusokat látni, de a szilveszteri rendezvények plakátjai sem kerültek ki.

Csak otthon, a kertben lehet tűzijátékozni

Bár Gulyás Gergely három nappal Orbán videója után azt mondta a kormányinfón, hogy a kijárási tilalom miatt idén betiltják a tűzijátékok árusítását, a később megjelent rendeletben már az szerepelt, hogy a magánterületekre nem vonatkozik a tilalom, csak a közterületre. Ez azt jelenti, hogy otthon lehet szilveszterkor alacsony kockázatú, 1-es és 2-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket használni, ugyanakkor a katasztrófavédelem külön kiemelte, hogy

a társasházak erkélye nem minősül szabadtérnek,

csak a kertben lehet durrogtatni. Ha pedig valaki a társasház közös udvarán szeretne tűzijátékozni, „csak akkor teheti ezt meg, ha a társasház házirendje megengedi ezt, és az adott tűzijáték használati utasításában szereplő előírásokat be lehet tartani az udvaron” – olvasható a közleményben.

Komoly érvágás volt a tűzijáték-kereskedőknek, hogy a kormányrendelet alapján idén nem települhettek ki konténereikkel az áruházak parkolójába, mert termékeik nagy részét általában ott értékesítik. „Nem voltunk erre felkészülve, nagyjából két hetünk volt, hogy kitaláljuk, hogyan lehetne árusítani ebben a helyzetben” – mondta a Telexnek Pataki István, az Absolut Pyro Kft. ügyvezetője.

Az üzletekben ugyanúgy lehet árulni, mint év közben, ám Pataki szerint az emberek nagy része inkább az ideiglenes árusító helyeken vásárol tűzijátékot, a virsli és a pezsgő beszerzése után. Több kereskedő a házhozszállításra állt rá, ugyanakkor speciális szabályok vonatkoznak a szállításra, a tűzijátékot nem lehet csak úgy feladni postán vagy futárszolgálattal.

A cégeknek így saját autóval, speciális szabályok szerint kell kiszállítaniuk a megrendelt termékeket, így több kereskedő honlapján már napok óta kint van a megtelt tábla. Csak alig pár üzlet van az országban, ahol lehet még ma tűzijátékot venni, valószínűleg kevesebb durrogtatásra kell idén számítani, aminek az állatok lehetnek a nagy nyertesei.

A vesztesei a kereskedők, de Pataki abban bízik, hogy az utolsó nap még felpörög a forgalmuk, és csökkenteni tudják a vesztességeket. Hogy pontosan mekkora kiesést okozott cégének a járvány, még nem tudta megmondani, a nyári fesztiválok és falunapok elmaradása az egész iparágat érzékenyen érintette. „Ilyen helyzet még soha nem volt a szakmában. Ezért még tippelni is nagyon nehéz, hogy mi lesz a végkimenetele” – tette hozzá.

Hat autóval készülnek az újpesti állatmentők

„Nem gondolnám, hogy idén olyan világháborús helyzet lesz, mint korábban” – fogalmazott Pataki Gábor, az újpesti Állatmentő Liga elnöke. Nyolc éve vesznek részt Budapesten a kóbor állatok mentésében, Pataki azt meséli, az első években több száz riasztás érkezett hozzájuk december 31-én, de még január első napjaiban is rengeteg sokkos, kóborló állatot találtak az utcákon, akik a tűzijáték és a tiltott petárdázás miatt szöktek el otthonról.

Az elmúlt években azonban javuló tendenciát tapasztaltak az állatmentők, Pataki szerint tudatosabbak lettek a gazdák, és az állatvédelem is sokat fejlődött. Idén a korlátozások miatt nem számítanak sok hívásra, de nem tudni, mit hoz ki az emberekből a több hónapos karantén.

Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány alapítója, Somogyi Zoltán egy petárdáktól megriadt, elszökött kutyát szállít vissza gazdájának a főváros XXII. kerületében 2017. január 1-jére virradó éjjel – fotó: Máthé Zoltán / MTI
Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány alapítója, Somogyi Zoltán egy petárdáktól megriadt, elszökött kutyát szállít vissza gazdájának a főváros XXII. kerületében 2017. január 1-jére virradó éjjel – fotó: Máthé Zoltán / MTI

Azt javasolja az állattartóknak, hogy december 31-én már csak pórázon sétáltassák kutyáikat, és ne hagyják estére az utolsó sétát. Közterületen egyébként egész évben kötelező lenne a póráz, de a gazdák nagy része nem tartja be ezt a szabályt. Egy rendelet pedig azt is előírja, hogy szilveszterkor kötelező a gazdáknak gondoskodniuk állatuk elzárásáról, hogy ne tudjon kiszökni a tűzijáték vagy petárda miatt, de így is minden évben utcára szalad egy csomó riadt kutya. Egy részük soha nem kerül aztán haza, és sokat ütnek el az autósok.

Az Állatmentő Liga idén hat autóval készül a szilveszterre, és egy ingyenesen hívható zöldszámon lehet őket, illetve a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságát (FÖRI) hívni.

Sokáig úgy tűnt, Budapesten egyedül ők lehetnek az utcán éjszaka, kedden aztán arról döntött a kormány, hogy a többi bejegyzett állatvédő szervezetre se vonatkozik a kijárási tilalom szilveszter éjjel.

Turizmus: Ez az év elment

Kényszerszabadságon lesznek idén szilveszterkor a turizmusban és a vendéglátásban dolgozók a járvány miatt.

Egyetlen éjszaka alatt több milliárd forintos bevételtől esnek a vállalatok.

Persze mindez eltörpül az egész évhez képest, mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Számításaik szerint 2020-ban több száz milliárd forint esett ki az ágazatból.

A hatályos rendelet szerint a szállodákban csak üzleti célból lehet szobát foglalni, így majdnem minden hotel zárva van. Az éttermekbe se lehet beülni, csak házhoz szállítással lehet rendelni vacsorát. Ez több vendéglátónak a túlélést biztosítja jelenleg, Fesch ugyanakkor azt mondja, az éttermek egy része nem tudott átállni a házhozszállításra, hiszen teljesen más a profiljuk és a működésük.

Hagyományosan telt ház van minden évben a szállodákban a két ünnep között, és már hetekkel korábban nem lehet asztalt foglalni az éttermekben, idén azonban üres lesz a város. „Tudomásul kell venni, hogy ez az év elment” – fogalmazott Flesch. Szerinte a vendéglátásban és turizmusban még hónapokba telhet, mire a vállalatok elkezdenek kilábalni a járvány okozta válságból.

Akár kétszeres forgalma is lehet a Woltnak

Nem panaszkodhatnak ugyanakkor a házhozszállítást végző cégek. A Woltnál úgy számolnak, hogy egy normál naphoz képest

másfélszer-kétszer nagyobb forgalmuk lesz december 31-én.

Általában január 1-jén van a legnagyobb forgalmuk, míg szilveszter éjjel kevesebben rendelnek vacsorát, de idén várhatóan mindkét nap nagyobb lesz a pörgés.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Tajta Ákos, a Wolt ügyvezetője arról beszélt a Telexnek, hogy próbálnak több futárral készülni, bár nem lehet előre megbecsülni, hogy mennyi rendelés lesz, hiszen még nem volt ilyen szilveszter, hogy nem lehetett étterembe, szórakozóhelyre menni, és mindenki otthon ült. A kijárási tilalom alatt már volt idejük felkészülni, és egy nagyobb futárbázist kiépíteni – tette hozzá Tajta, náluk este tízig lehet leadni a rendelést.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!