Egy hónapon belül Magyarországra érkezhet az első tramtrain

2020. december 28. – 11:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Január közepén érkezik Magyarországra az első tramtrain, a jövő ősztől Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő vasút-villamos – írja a MÁV-csoport közleménye a gyártó Stadler Rail Valencia S.A.U. tájékoztatása alapján.

A gyártás a járvány miatt több hónapot csúszott, arról is volt szó, hogy akár már novemberben befuthat az első szerelvény Magyarországra. A 37 méter hosszú, 70 tonnás járművet három részben, kamionokkal szállítják Valenciából Szentesre. Az összeszerelés után a vonali próbákat várhatóan februárban kezdheti meg. A gyártó szerint februárban megérkezik a második dízel-villamos hibrid is. Az első három jármű várhatóan 2021 szeptember végén áll forgalomba. A tervek szerint november végére már nyolc tramtrain kap hatósági engedélyt és közlekedhet Hódmezővásárhely és Szeged között.

A tramtrain 216 férőhelyes, amiből 4 mozgássérült hely. Szeged és Hódmezővásárhely villamosvonalán 50 km/órás maximális sebességgel haladhatnak, míg a két város közötti nyílt vonalon dízel meghajtással, 100 km/órás megengedett sebességgel szállíthatják az utasokat. A nagy részben alacsony padlós és akadálymentes Citylink járművek légkondicionáltak, fedélzeti biztonsági kamerarendszerrel rendelkeznek, kerékpárok és babakocsik szállítására is alkalmas.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!