A Momentum szeretné, ha 18 év alattiak is szavazhatnának az ellenzéki előválasztásokon

2020. december 13. – 15:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fekete-Győr András 18 év alattiakkal együtt kampányol azért, hogy a 2022-es választásokat megelőző ellenzéki előválasztáson ne csak a nagykorúak szavazhassanak, hanem azok a fiatalok is, akik a következő országúgyűlési választások idején már elég idősek lesznek a szavazáshoz.

A Momentum elnöke a hivatalos Facebook-oldalán osztotta meg az alábbi videót, amelyben két fiú és két lány, a TizenX (azaz az Momentum ifjúsági szervezetének) tagjai mondják el, hogy mikor töltik be a 18-at. Ők a következő választáson már elég idősek lesznek a szavazáshoz, de az előválasztások idején még nem lennének nagy korúak. Ennek ellenére azt mondják, az előválasztáson is szavaznának, mert

„csak ott lehet majd több párt és több jelölt közül választani”, vagyis szerintük az lesz az igazi választás.

A mellettük megszólaló Fekete-Győr azzal érvel, hogy a dolog több mint 100 ezer fiatalt érint, akikről szerinte nem szabad lemondani, mert „a korszakváltás” elsősorban rajtuk fog múlni.

Ahogy arról a Telex korábban beszámolt, a a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd elnöke novemberben állapodott meg arról, hogy közös miniszterelnök-jelöltet állítanak az ellenzéki pártok, és előválasztással döntenek arról, hogy ki mögé állnak be 2022-ben. A Momentum küldöttgyűlése néhány héttel később felhatalmazta a párt elnökségét, hogy a 2022-es országgyűlési választásokon az ellenzéki pártokkal közös listát állítson, majd a párt petíciót is indított a teljes előválasztás megvalósításáért.

Arról ebben a cikkünkben írtunk, hogy a kormány a választási törvény módosításával kikényszeríti a közös indulás legszorosabb formáját az erről tárgyaló ellenzéki pártok között, de valójában korlátozza az egy az egy elleni verseny esélyeit, hiszen a kisebb, akár valóban létező pártokat arra viszi, hogy több, akár potenciálisan az ellenzék számára nyerhető egyéni választókerületben is elinduljanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!