Régi hagyomány a városvezetők jutalmazása Dunaföldváron

2020. december 11. – 14:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a Telex megírta, hogy Dunaföldváron kevesebb mint egy hónappal a veszélyhelyzet kihirdetése után egymásnak ítélt meg többhavi fizetésüknek megfelelő jutalmat a polgármester és az alpolgármester, Horváth Zsolt és Süveges Árpád Róbertné írásban reagált a cikkünk megjelenése előtt feltett kérdéseinkre. A függetlenként megválasztott városvezetők közös válaszából kiderül:

a polgármester számára bruttó 3 381 500 forintnyi jutalomról döntött az alpolgármester, az alpolgármester javára pedig bruttó 807 600 forintos jutalomról határozott a polgármester.

Horváth Zsolt és Süveges Árpád Róbertné ezen kívül azt állította, hogy „többéves hagyományok” alapján döntöttek a többhavi fizetésüknek megfelelő többmilliós és több százezres összegekről. A jutalommal szerintük ugyanis nemcsak az elvégzett munkájukat lehet értékelni, hanem azt is lehet orvosolni, hogy hatályos jogszabályi rendszer szerint „az illetményrendszer nem veszi figyelembe a tisztséggel vállalt felelősséget”. Ezt azzal magyarázták, hogy polgármesterek illetményét 2017. január 1. óta nem emelték meg, a polgármesterek nem kaphatnak eltérítéssel kompenzációt sem, és a jelenlegi rendszerben így még az is előfordulhat, hogy a jegyző jobban keres, mint a polgármester.

Megírták azt is, hogy többéves hagyományok szerinti jutalmazásra mindig „a zárszámadás elfogadását követően kerül sor, azonban a veszélyhelyzet idején a zárszámadás elfogadásának rendje is felborult”.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Gyál és Balatonalmádi polgármestereivel ellentétben Horváth Zsolt és Süveges Árpád Róbertné álláspontja szerint a polgármester nem jogosult saját részére jutalom megállapítására. Emiatt döntött a veszélyhelyzet alatt a képviselő-testület helyett az alpolgármester Horváth Zsolt jutalmáról. A Telexnek emellett azt mondták: a jutalmaikról szóló javaslatokat a képviselők véleményezhették és támogatták, ráadásul a tavaszi veszélyhelyzet után felül is vizsgálták, de helybenhagyták. A Telex értesülései szerint egyébként a képviselő-testület hét tagja támogatta a polgármester és az alpolgármester jutalmát, csak egy képviselő, Jákli Mihály ellenezte azt.

Dunaföldvár polgármestere és alpolgármestere arról is tájékoztatta a Telexet, hogy a polgármesteren és az alpolgármesteren kívül mások is kaptak anyagi elismerést a veszélyhelyzet alatt nyújtott kiemelkedő munkájuk miatt.

  • Két intézmény: a Napsugár Idősek Otthona, illetve a Dunaföldvár Család-és Gyermekjóléti Szolgálat és Alapszolgáltatási Központ közalkalmazottjainak jutalmazására (járulékokkal együtt) összesen 9 025 000 forintot szántak.
  • Az önkormányzatnál és az intézményeinél alkalmazottak összesen 34 575 000 forintnyi jutalomban részesültek.

Az, hogy ezeket az összegeket pontosan hány fő között osztották szét, illetve hogy egy-egy ember esetében mekkora jutalomról van szó, nem derül ki a dunaföldvári polgármester és alpolgármester válaszleveléből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!