Egymást jutalmazta meg Dunaföldváron a polgármester és az alpolgármester

Legfontosabb

2020. december 11. – 05:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egymásnak ítélt meg többhavi fizetésüknek megfelelő jutalmat Dunaföldváron a polgármester és az alpolgármester saját hatáskörben – hívta fel rá a figyelmünket egy olvasónk, miután megírtuk, hogy Balatonalmádi polgármestere milliós, Gyál polgármestere pedig többmilliós jutalmat adott saját magának. Hozzájuk hasonlóan a dunaföldvári, függetlenként megválasztott vezetők is a veszélyhelyzet alatt tették ezt meg, amikor a különleges jogrend alapján a települések vezetői önálló hatáskörben fogadhatnak el határozatokat.

Igaz, amíg Balatonalmádi és Gyál polgármestere egészen egyszerűen maguk hoztak határozatot a saját jutalmukról, addig Dunaföldváron Horváth Zsolt polgármester csak arról döntött hivatalosan, hogy a helyettesének, Süveges Árpád Róbertnének jár „3 havi tiszteletdíjának megfelelő” jutalom. A polgármesternek kiosztott „5 havi illetményének megfelelő” jutalomról pedig az alpolgármester határozott, ugyanazon a napon.

Az, hogy a többhavi fizetésnek megfelelő összegek pontosan mekkorák, nem derül ki a közzétett határozatokból, ahogy az sem, hogy az alpolgármester pontosan mivel érdemelte azt ki.

Az viszont kiderült, hogy a polgármester mivel szolgált rá a jutalomra. A hivatalos indoklás szerint „az általa elvégzett munkára, illetve a veszélyhelyzetre való többletfeladatokra tekintettel” kapja meg a pénzt. Ez az indoklás már csak azért is figyelemre méltó, mert Horváth Zsolt és Süveges Árpád Róbertné határozata is április 7-ei keltezésű, vagyis

egy hónap sem telt még el a veszélyhelyzet kihirdetése után, amikor a különleges jogrend értelmében arról döntött Dunaföldváron az alpolgármester és a polgármester, hogy megjutalmazzák egymást.

Azt egyébként mindkét jutalom esetében hangsúlyozza a határozat, hogy „a képviselők véleményének figyelembevételével és egyetértésével” született a döntés.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy a 3 havi tiszteletdíjnak és az 5 havi illetménynek megfelelő jutalom pontosan mekkora összeget takar, ezért írásban megkerestük a dunaföldvári polgármestert és az alpolgármestert is. Feltettük nekik azt a kérdést is, hogy véleményük szerint mivel érdemelték ki alig egy hónappal a veszélyhelyzet kihirdetése után az egymásnak megítélt jutalmat. Illetve arról is érdeklődtünk, hogy hogyan nyilváníthattak a képviselő-testület tagjai véleményt a jutalmak odaítélése előtt, és hogy valamennyien támogatták-e a jutalmak odaítélését és összegét.

Ezekre a kérdésekre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, de ha Horváth Zsolt polgármester vagy Süveges Árpád Róbertné alpolgármester később reagál a megkeresésünkre, cikkünket frissítjük.

Frissítés 14:38-kor: A cikk megjelenése után a dunaföldvári polgármester és alpolgármester közös levélben reagált a korábbi megkeresésünkre.

A válaszukból kiderült, hogy a Horváth Zsolt számára bruttó 3 381 500 forintnyi jutalomról döntött az alpolgármester, Süveges Árpád Róbertné javára pedig bruttó 807 600 forintos jutalomról határozott a polgármester. hogy „többéves hagyományok” alapján döntöttek a többhavi fizetésüknek megfelelő többmilliós és több százezres összegekről. A jutalommal szerintük ugyanis nemcsak az elvégzett munkájukat lehet értékelni, hanem azt is lehet orvosolni, hogy hatályos jogszabályi rendszer szerint „az illetményrendszer nem veszi figyelembe a tisztséggel vállalt felelősséget”.

A polgármester és az alpolgármester reakciójáról részletesebben ebben a cikkünkben számoltunk be >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!