Orbán Webernek: Nem vagyunk balfácánok!

2020. december 4. – 15:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még a kormány egyébként sem finomkodó hangvételéhez képest is erős közleményt adott ki a Miniszterelnöki Sajtóiroda Orbán Viktortól. Az MTI-ben megjelent közleményben Orbán ideológiai alapú médiacenzúráról ír az európai sajtóval kapcsolatban, és egy sor nyugati politikus véleményét felsorolva utal arra, hogy jogállamisági mechanizmust és a mostani vélt vagy valós támadások kifejezetten Magyarország ellen irányulnak. A levelet Orbán kifejezetten Manfred Webernek, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetőjének címezte, aki az elmúlt időszakban többször élesen bírálta a Fideszt a jogállamisági mechanizmussal és legutóbb Deutsch Tamással kapcsolatban, és azt is elmondta, hogy ha nem lenne járvány, már rég kizárták volna maguk közül a Fideszt.

A közleményt változtatás nélkül közöljük:

„Az európai fősodratú média kirekeszti, mellőzi és letiltja azokat a gondolatokat, amelyek nem illenek abba a világképbe, amelyet ők sulykolnak nap mint nap. Ezt is el fogják hallgatni. Nekünk, közép-európaiaknak ez nem ismeretlen. Erre találtuk ki a szamizdatot. Írj, nyomtass, olvass, terjessz! Szam izdat, vagyis magunktól magunknak.

Manfred Weber azt állította december 3-án a Németországba akkreditált tudósítóknak, hogy nem Magyarország és Lengyelország ellen hozzák létre a hírhedt jogállamisági mechanizmust. Továbbá azt is, hogy a cél a jogállamisági kérdések depolitizálása, kivonása a pártpolitikai vitákból.

Az igazság azonban ennek éppen az ellenkezője. Ezt bizonyítják az alábbi nyilatkozatok.

Bizottság

Jourová: Orbán beteg demokráciát épít.

Reynders: Néhány tagállamban jogállamisági válság van. Különösen Magyarországon és Lengyelországban.

Timmermans: A szabad sajtó szinte nem létezik Magyarországon.

Dalli: Ez a mechanizmus a módja annak, hogy a tagállamokat betereljük a sorba.

Parlament

Barley alelnök: Magyarországot és Lengyelországot ki kell éheztetni.

Verhofstadt: Nem kell bizonyítani, hogy Magyarország és Lengyelország működése összhangban áll-e a most felállítandó szisztémával. Ez már bizonyítva van. Most azonnal működésbe kell hozni.

Kormányok

Maas: Most lesz végre egy eszközünk, amely nagyon fájdalmas lesz Magyarország és Lengyelország számára.

Asselborn: Semlegesíteni kell ezt a rákos daganatot. Magyarország ugyanolyan diktatúra, mint Belarusz.

A helyzet világos, kedves Manfred. Ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok. Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és felelős nemzeti kormánypolitikusok nyilatkozatainak fényében ezt többé nem tudjátok letagadni. És azt várjátok, hogy mi, magyarok elfogadjuk ezt.

A németek sok mindent kértek már tőlünk, magyaroktól a történelem során, de Ti vagytok az elsők, akik balfácánnak is néztek bennünket. Nem vagyunk azok.”

Orbán közleménye azért is nagyon erős a média helyzetével és a szamizdatozással kapcsolatban, mert éppen a hetekben derült ki többek között a köztévéről és az MTI-ről, hogy erős kormányzati befolyásolás alatt áll, az egyik szerkesztő egy kiszivárgott hangfelvételen arról beszélt nemrég, hogy az MTVA-ban nem támogatják az ellenzéki összefogást, és ha ez nem tetszik valakinek, akkor fel lehet mondani. Arról nem is beszélve, hogy a nemzetstratégiai minősítéssel létrejövő KESMA közel 500 kormánybarát médiafelületet foglal magába, ahol kizárólag a kormány központi üzeneteit kommunikálják, az MTVA-t pedig egy Kúria által is hírhamisítónak ítélt személy vezeti.

Orbán egyébként november végén a Project Syndicate nevű, véleménycikkeket közlő oldalnak írt válaszcikket Soros Györgynek címezve, de az végül nem jelenhetett meg, mert nem tudott megfelelni az elvárt követelményeknek. Az oldal akkor azzal érvelt, hogy

A kéretlenül beérkező véleménycikkek elbírálásánál a legfontosabb szempontunk az, hogy az írás vajon előrébb viszi-e az adott kérdésről folytatott párbeszédet, és úgy láttuk, Orbán miniszterelnök véleménye nem tesz eleget ennek a követelménynek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!