Project Syndicate: Orbán Viktor Soros Györgynek írt válaszcikke nem felelt meg a megjelentetéséhez szükséges követelményeknek

2020. november 25. – 20:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem ütötte meg a megjelentetéshez szükséges követelményt Orbán Viktor Soros Györgynek írt válaszcikke, a Project Syndicate ezért nem publikálta a magyar miniszterelnök írását – derül ki az indoklásából, ami a Telexhez is eljutott.

Ahogy arról beszámoltunk, Project Syndicate nevű, véleménycikkeket közlő oldal elutasította Orbán Viktor Soros Györgynek írt válaszcikkét, a miniszterelnök így szerdán saját Facebook-oldalán jelentette meg az írást.

Soros György a november 18-i cikkben arról írt, hogy az Európai Uniónak szembe kell szegülnie Magyarországgal és Lengyelországgal. Nem szabad engednie a két ország zsarolásának, amelyek a jogállamisági feltételek miatt megvétózták az EU tervezett 1180 milliárd eurós költségvetését és a koronavírus-járvány okozta válság utáni 750 milliárd eurós segélyalapját. A Soros neve alatt megjelenő cikk úgy érvel: azért is fontos a jogállamisághoz ragaszkodni, mert Orbán rendszere egy „gondosan kimunkált kleptokrácia”, amely már eddig is „csupaszra rabolta” az országot.

Orbán Viktor a neve alatt megjelent írásban ezzel szemben a jól ismert sorosozós-migránsbetelepítős-globálishálózatos frázisok mellett Sorost konkrétan azzal vádolja, hogy „parancsokat osztott ki az Unió vezetőinek”, büntessék meg azokat a tagállamokat, amelyek nem akarnak a globális, nyílt társadalom zászlaja alatt egy egységesülő európai birodalomba betagozódni.

A magyar kormánymédia „letiltást” „orwelli módszereket” kiáltott. Azonban amikor egyik olvasónk megkérdezte a Project Syndicate szerkesztőit, miért nem jelentették meg a miniszterelnök cikkét, a válasz lényegében annyi volt, hogy „Orbán Viktor írása nem felelt meg a lap követelményeinek”. A Telexnek eljuttatott teljes válasz így hangzik:

Az elmúlt 25 évben a véleménycikkek, gazdasági-, társadalmi- és politikai elemzések egyik fő forrásának számító Project Syndicate rendszeresen publikálja neves kutatók, üzleti vezetők, civil aktivisták és politikai vezetők írásait a világ minden tájáról. Több állam- és kormányfőnek is biztosítottunk már megszólalási lehetőséget. A kéretlen ül beérkező véleménycikkek elbírálásánál a legfontosabb szempontunk az, hogy az írás vajon előrébb viszi-e az adott kérdésről folytatott párbeszédet, és úgy láttuk, Orbán miniszterelnök véleménye nem tesz eleget ennek a követelménynek.

Az oldal a 24.hu kérdésére is megerősítette, hogy emiatt nem közölték a magyar miniszterelnök cikkét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!