Orbán Viktor a Facebookon jelentette meg a Soros Györgynek írt levelét, amit szerinte nem akart leközölni a Project Syndicate

Legfontosabb

2020. november 25. – 10:03

frissítve

Orbán Viktor a Facebookon jelentette meg a Soros Györgynek írt levelét, amit szerinte nem akart leközölni a Project Syndicate

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldalán jelent meg a magyar miniszterelnök válasza Soros Györgynek a Project Syndicate nevű oldalon november 18-án publikált cikkére. Orbán Facebook-oldala azt írja: a kormányfő válaszcikkét „letiltotta” a Project Syndicate, ezért olvasható az a közösségi oldalán.

Soros György a november 18-i cikkben arról írt, hogy az Európai Uniónak szembe kell szegülnie Magyarországgal és Lengyelországgal. Nem szabad engednie a két ország zsarolásának, amelyek a jogállamisági feltételek miatt megvétózták az EU tervezett 1180 milliárd eurós költségvetését és a koronavírus-járvány okozta válság utáni 750 milliárd eurós segélyalapját. Soros azt írta: azért is fontos a jogállamisághoz ragaszkodni, mert Orbán rendszere egy „gondosan kimunkált kleptokrácia”, amely már eddig is „csupaszra rabolta” az országot.

Orbán Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak című válaszírása szerint sokan azt mondják, hogy egy ország miniszterelnökének nem lenne szabad vitatkoznia Sorossal, mert „Soros egy gazdasági bűnöző”, aki „a pénzét spekulációval, embermilliók tönkretételével, sőt egész nemzetgazdaságok megzsarolásával szerezte”.

Most mégis erre kényszerül, írja a miniszterelnök, mert Soros György a Project Syndicate nevű oldalon írt cikkében nyílt „parancsokat osztott ki az Európai Unió vezetőinek”. Arra utasítja őket, hogy keményen büntessék meg azokat a tagállamokat, amelyek nem akarnak a globális, nyílt társadalom zászlaja alatt egy egységesülő európai birodalomba betagozódni.

Orbán ezután azt fejti ki, hogy Európa erejét a nemzetállamok adják, amelyek a zsidó-keresztény hagyományokon nyugvó európai családmodellen, a keresztény szabadságon, a kultúra szabadságán alapulnak. Orbán szerint

minden olyan kísérlet, amely Európát egy birodalom égisze alatt egységesíteni akarta, megbukott. Így a történelmi tapasztalat azt mondatja velünk, Európa akkor lesz ismét naggyá, ha a nemzetei is újra naggyá lesznek, és ellenállnak mindenféle birodalmi törekvésnek.

A magyar miniszterelnök ezután kifejti a már jól ismert szlogeneket Soros Györgyről, illetve a magyar kormányzati propagandában emlegetett „Soros-hálózatról”: a globális nyílt társadalom eszméjével meg akarják szüntetni Európa nemzeteit, és a kontinenset egy globális birodalom égisze alatt akarják egyesíteni. „A network céljai nyilvánvalóak: a migráció felgyorsításával kevert etnikumú, multikulturális, nyílt társadalmakat létrehozni, a nemzeti döntéshozatalt lebontani és azt a globális elit kezébe adni.”

Orbán szerint a mostani válságban az európai nemzeteknek össze kell fogniuk egymás megsegítésére, de „a magát filantrópnak nevező spekuláns egyik válság idején sem az európai emberek érdekeit nézte, hanem a saját haszna szerint cselekedett”.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

Orbán szerint „a Soros György által irányított hálózat most már a nyílt beavatkozástól sem riad vissza. Minden korábbinál nagyobb nyomás alá akarja helyezni a nemzetállamokat. Egymás ellen hangolja az európai népeket. (….) Politikusok, újságírók, bírók, bürokraták, civilnek álcázott politikai agitátorok hosszú sora van Soros György fizetési listáján.”

„És bár a milliárdos minden ellenségét korrupcióval vádolja, ő maga a világ legkorruptabb embere. Akit tud, lefizet és megvásárol. Akit nem tud, azt a hálózat félelmetes fegyverével, a baloldali médiaháttérrel lejáratja, megalázza, megfélemlíti, tönkreteszi.”

Számos magas rangú uniós bürokrata Soros György hálózatával közösen egy egységes birodalom létrehozásán dolgozik, írja Orbán. A nyílt társadalom égisze alatt egységes gondolkodást, egységes kultúrát, egységes társadalmi modellt akar rákényszeríteni Európa szabad és független nemzeteire. Ezt a célt szolgálja a joguralminak (rule of law) nevezett javaslatuk is, amely nem a jog uralmát (rule of law), hanem az erősebb jogát (rule of majority) ismeri el.

„A különbségek nyilvánvalóak. Soros nyílt társadalmat (open society), mi pedig védett társadalmat (safe society) akarunk.”

Orbán kifejti még, hogy az unió keleti felén élő tagállamok nagyon jól tudják, mit jelent szabadnak lenni. A közép-európai nemzetek története nagy birodalmak elleni szüntelen szabadságküzdelem volt.

„Mi saját bőrünkön tapasztaltuk meg: minden birodalmi törekvés rabbá tesz. Vagyunk itt még jónéhányan, abból a szabadságharcos nemzedékből – Észtországtól Szlovéniáig, Drezdától Szófiáig a volt keleti blokk országaiban élők –, akiknek még személyes emlékünk van arról, milyen is szembe szállni az önkénnyel (rule of man) és annak kommunista verziójával. Megfélemlítés, anyagi és erkölcsi tönkretétel, fizikai és lelki vegzálás. Ebből többet nem kérünk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!