Az Orbán-kormány egykori kommunikációs tanácsadója lett az SZFE egyik intézetvezetője

2020. december 03. – 15:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sára Balázs és Bodolay Géza rendező után újabb intézetvezetőt neveztek ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen – az SZFE honlapján azt írják, Antal Zsolt az Elméleti Intézet munkáját irányítja. Szakmai pályájáról többek között azt írják, hogy húsz éve dolgozik a hazai felsőoktatásban, 2000 és 2016 jözött a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció- és Média Intézetének oktatója, 2016-tól a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen oktatói, szakfelelősi, képzés- és oktatásfejlesztési és kutatási feladatokat végzett vezetői beosztásban. 2019-től az Államtudományi és Nemzetközi Kar Társadalmi kommunikáció tanszékének egyetemi docense. Írják azt is az SZFE oldalán, hogy jelenleg a Szeged-Csanádi Egyházmegye médiumainak igazgatója és felelős szerkesztője, és azt is, hogy televíziós produkciós felelős szerkesztője és producere is.

Arra viszont nem térnek ki, amire a hvg.hu igen, hogy

Antal annál a Happy End Reklámügynökségnél kezdte a pályáját (1997 és 1998 között), ami a Fidesz választási kampányfilmjeit készítette, később pedig az első Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalának kommunikációs tanácsadója lett (1998-1999), de 2002 és 2006 között a kormányközeli szellemi műhelyként számontartott Századvég Politikai Iskola Alapítvány Médiaműhelyének megalapítója és vezetője volt.

Érdekesség még, hogy

Interneten elérhető szakmai önéletrajza szerint Antal 2000 és 2002 között pedig főosztályvezető-helyettes volt a Miniszterelnöki Hivatal Kommunikációért felelős Államtitkár Kormányszóvivő Hivatalánál, 2013-2014 között pedig kutatásvezető volt, illetve a szintén Fidesz-közeli Nézőpont Elemzőintézet Médiaműhely alapítója.

Az SZFE-s tájékoztatásból nem derül ki, hogy pályázat útján választották volna Antalt a pozícióra. A tájékoztatást egy rövid interjúval együtt tették közzé, amiben Antal azt mondja, hogy az Elméleti Intézet vezetőjeként fontosnak tartja, hogy „a képzéseket, és az oktatói munkát széleskörű kutatásokra és tananyagfejlesztésre alapozzuk. Erre épül a személy- és gyakorlatközpontú képzés és az egyes tevékenységek ellátásához szükséges szakmai-tudományos kompetenciák elsajátítása és a tehetséggondozás.” Beszélt arról is, hogy az intézetben folyó képzéseket részletesen áttekintik majd, önálló kutatási tervet készítenek, „végül egyetemi szinten is működőképes képzésfejlesztési és kutatási javaslatot dolgozunk ki.”

Antal Zsolt, a Nézőpont Intézet médiaelemzője az intézet Magyarországról szóló külföldi média-megjelenésekről készített elemzésének bemutatóján 2014-ben – Fotó: Mohai Balázs / MTI
Antal Zsolt, a Nézőpont Intézet médiaelemzője az intézet Magyarországról szóló külföldi média-megjelenésekről készített elemzésének bemutatóján 2014-ben – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Arra a kérdésre, hogy mi az a három legfontosabb tulajdonság, amit elvár egy oktatótól, illetve egy hallgatótól, azt mondta:


Kiválóság. Láthatóság. Szorgalom.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én azután foglalták el az egyetemet épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Eszerint nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

A hallgatók erre barikádot állítottak, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe. Végül a járványügyi korlátozások vetettek véget a hallgatók blokádjának. Az egyetemfoglalás két és fél hónapjáról készült fotóriportunkat itt nézheti meg.