Úgy neveztek ki új intézetvezetőt az SZFE-n, hogy az oktatók és a diákok nem is tudtak róla

2020. november 20. – 16:18

frissítve

Úgy neveztek ki új intézetvezetőt az SZFE-n, hogy az oktatók és a diákok nem is tudtak róla
Fotó: Bődey János/Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Sára Balázs filmes és tévés operatőrt, rendezőt nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézetének megbízott vezetőjévé – írja a Hvg egy birtokába került levélre hivatkozva.

Sára kinevezéséről az egyetem oktatói csak egy nekik küldött levél aláírásából értesültek. Sára Balázs azt a Balázs Gábor hangmérnököt váltja, aki az egyetem modellváltása miatti tiltakozásul mondott le a pozíciójáról. A levélben egyébként „személyes megbeszélésre” hívták a filmes tanárokat.

Sára Balázs Sára Sándor kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező és Moór Marianna Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő fia. Sára Balázs is az SZFE-n végzett 1986-ban, operatőr szakon – írja a Hvg.

Nem tájékoztatták őket

A hallgatókat tényleg nem tájékoztatták a kinevezésről – erről beszélt a Telexnek Szurdi Panna, a hallgatók kommunikációs munkacsoportjának képviselője. Szerintük a kinevezés jogszerűtlen intézkedésnek tekinthető, mert csak rektori feladatokat ellátó személy nevezheti ki az intézetvezetőket, és csak az lehet rektori feladatokat ellátó személy, akit demokratikusan, pályázat útján, az oktatói közösségből választ meg az egyetem közössége, a szenátuson keresztül.

Szerintük nem személyi kérdésről van szó, bárki került volna abba a pozícióban, amibe Sára Balázs került, azt illegitimnek tekintenék, mert magát a kuratóriumot is illegitimnek tekintik, amely a döntést meghozta.

Az autonómia garantálásával lehetne feloldani

„Ezek az intézkedések nem csak azért problematikusak, mert a fenntartót és az általa megbízott személyeket az átalakítási folyamat elleni tiltakozásunk velejárójaként és a helyzetet lehetővé tévő törvény alkotmányellenes volta miatt nem ismerjük el, hanem azért is, mert a rektorhelyettesi kinevezések módja a Nemzeti felsőoktatási törvénybe ütközik – minden döntés, amit ennek ellenére hoznak, például egy intézetvezető megbízása, jogszerűtlen” – vezette le Szurdi Panna.

„Szenátus nélkül egy egyetem Magyarországon ex-lex működik, ezt a tarthatatlan helyzetet esetünkben az autonómia garantálásával lehetne feloldani, hiszen a szenátus – mely többek közt a hallgatói érdekképviselet elsődleges platformja – újraalakításának feltétele az önrendelkezéshez való jogosultságok visszaállítása” – mondta.

„Az, hogy a Nemzeti felsőoktatási törvényben rögzített keretekkel ellentétesen intézkedhet egy felsőoktatási intézmény fenntartója, azt jelenti, hogy az egyetemért felelős alapítványt létrehozó törvényt úgy hozták meg, hogy az ezt lehetővé tegye – ennek okán utasítjuk el a törvényt jelenlegi formájában és követeljük annak módosítását” – tette hozzá.

Egyetemfoglalás

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én azután foglalták el az egyetemet épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Eszerint nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

A hallgatók erre barikádot állítottak, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe. Végül a járványügyi korlátozások vetettek véget a hallgatók blokádjának. Az egyetemfoglalás két és fél hónapjáról készült fotóriportunkat itt nézheti meg.

Frissítés:

A cikk egy korábbi verziójában az a téves információ szerepelt, hogy Sára Balázs évekkel ezelőtt, egy rövid ideig a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója volt. A tévedésért elnézést kérünk.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!