Újabb intézetvezetőt neveztek ki az SZFE-n

2020. november 26. – 12:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bodolay Géza rendező lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője, írja a HVG.

A lap szerint Bodolay már alá is írta az egy évre szóló szerződését az egyetemmel, amiben megbízták a Színházművészeti Intézet vezetésével, azaz a jövőben ő irányítja a színházi képzéseket. Elődje Bagossy László volt, akit 2018 januárjában neveztek ki. Bár megbízatása 2021-ig szólt, 2020. augusztus 31-én az egyetem többi vezetőjével lemondott a pozíciójáról, miután az egyetem fölé helyezett alapítvány elvette az autonómiájukat, és a fontosabb döntési jogkörök az alapítványhoz kerültek.

Bodolay egyébként maga is az SZFE-n végzett színházrendező szakon, és művészdoktoriját is ott csinálta, majd rendezett és igazgatott például Szegen és Kecskeméten. 2019-től a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója.

Bodolay minderről a lapnak azt írta, az egyetemen kialakult helyzetet „szerencsére nem nekem kell pacifikálni, hanem a békétleneknek egymással, az én feladatom ugyanaz lesz, mint kiváló elődeimé: az egykori színházi ”tanszak„ – a bolognai rendszer óta: ”intézet„ megszervezése és vezetése”.

Pár napja az egyetem Film- és Médiaintézetének élére neveztek ki új vezetőt, Sára Balázs operatőrt, kinevezéséről az egyetem oktatói csak egy nekik küldött levél aláírásából értesültek. Sára az új pozíciójáról úgy nyilatkozott, „a szakmai alapok ismeretétől fogunk indulni, nagy hangsúlyt fektetve az egyéni kreativitás kibontására. Alkotó szakembereket fogunk képezni, akik képesek arra, hogy megfeleljenek a filmgyártás és a médiapiac folyamatosan változó igényeinek. Oda fogunk figyelni a hallgatók vizuális érzékenységére, fantáziájára, nyitottságára, befogadókészségére, és ezeket folyamatosan fejlesztjük az oktatás során”. Szeretné továbbá a nemzetközi produkciókban tapasztalatot szerzett szakembereket bevonni az oktatásba, mondta.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én azután foglalták el az egyetemet épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Eszerint nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

A hallgatók erre barikádot állítottak, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe. Végül a járványügyi korlátozások vetettek véget a hallgatók blokádjának. Az egyetemfoglalás két és fél hónapjáról készült fotóriportunkat itt nézheti meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!