Kósa nem támogatja az iparűzési adó eltörlését, de útját állja a Tiborcz-adónak is

2020. december 2. – 21:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem támogatja az iparűzési adó eltörlését a Fidesz – jelentette ki az ATV-ben Kósa Lajos, így tehát nem eshetnek el az önkormányzatok legfontosabb bevételüktől.

A Fidesz politikusának szavai alapján tehát lekerül a napirendről a Kereskedelmi és Iparkamara vezetőjének javaslata, amely szerint fel kellene függeszteni vagy akár el is kellene törölni az iparűzési adót. Parragh László ezt saját bevallása szerint Orbán Viktornak vetette fel.

Az iparűzési adó a legfontosabb önkormányzati bevétel, Budapest esetében ez a költségvetés akár 60 százalékát is jelentheti. De nem csak az ellenzéki vezetésű városok, a fideszes önkormányzatok is felszólaltak Parragh javaslata ellen. Nem támogatta azt Székesfehérvár polgármestere sem. Cser-Palkovics Andrással készült interjúnkat itt olvashatja.

Sem újabbat elvonni, sem növelni

Kósa szerint azonban azt sem szabad engedni, hogy az önkormányzatok jövőre emeljék a települési adót. 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket. Az előző ciklusban rövid időre megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszterként is tevékenykedő Kósa ezzel elsősorban Karácsony Gergelynek üzent: Budapest főpolgármestere ugyanis bevezetné az 500 millió forint feletti ingatlanok tulajdonosara azt az ingatlanadót, amit a tavalyi kampányban Tiborcz-adónak nevezett el. A név miatt a kormányfő veje által Karácsony ellen kezdeményezett személyiségi jogi per kedden el is indult. A Fővárosi Törvényszéken Tiborcz István nem jelent meg, a főpolgármester viszont igen, kitartva az adó tartalma és neve mellett is. Karácsony megerősítette, hogy javasolni fogja a kerületi önkormányzatoknak a Tiborcz-adó bevezetését. „A Tiborcz-adóval fogunk visszavenni abból, amit a fideszes oligarchák elvettek a budapestiektől” – mondta korábban Karácsony, aki az ATV-nek elmondta: a kormány intézkedése visszás, mert az önkormányzatok lehetőségeit úgy korlátozzák, hogy közben növelik a települések terheit.

Karácsony szerint a mostani javaslattal megfojtják az önkormányzatokat, és elveszik annak a leheőségét, hogy adott esetben a nagyobb vállalkozásoktól vagy jobb módú polgároktól a válság idején valamivel több közteherviselést kérjenek. A főpolgármester szerint Tiborcz István apósa megtiltotta, hogy megadóztathassák Tiborcz Istvánt.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!