Még hónapokba is telhet, mire minden érintett tanár megkapja a beígért félmilliós támogatást

2020. november 20. – 08:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még augusztusban döntött arról a kormány, hogy egy uniós finanszírozású projekt keretében 400 hátrányos helyzetű településen 10 500 pedagógus és pedagógiai munkát segítő szakember kap egyszeri pluszjuttatást a koronavírus miatt elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarend következtében ellátott többletfeladatokért, és noha az érintettek közül többen is úgy gondolták, novemberben hozzájutnak a bruttó 500 ezer forintos támogatáshoz, ez még nem érkezett meg.

A Népszava megkeresésére az Emmi azt mondta, hogy a kifizetések két részletben, a tervek szerint decemberben és februárban valósulnak meg. A lap azt írja, hogy a pedagógusok, gyógypedagógusok, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak automatikusan részesei a projektnek, a részvétel önkéntes, bárki jelezhette, ha nem kívánt csatlakozni. Az Emmi szerint a projektre eddig közel tízezer pedagógus jelentkezett. A Pedagógusok Szakszervezet korábban pozitívan értékelte a döntést, de hozzátették, hogy a támogatás megosztó lehet, mivel abból sokan kimaradnak. A szakszervezet azt kéri a kormánytól, hogy minden, idén online oktatást végző pedagógusnak adjanak egyszeri, legalább 100 ezer forintos támogatást, hiszen többen is voltak olyanok, akiknek új informatikai eszközöket kellett vásárolniuk, hogy megfelelően el tudják végezni a munkájukat az új körülmények között.

A második hullámban egyelőre csak a középiskolákban rendelték el a kötelező digitális tanrendet, de a járványhelyzet egyes általános iskolákban is előidézhet hasonló változásokat. A kormány ugyanakkor egységesen nem szeretne átállítani minden általános iskolát a tantermen kívüli digitális oktatásra, bár Kásler Miklós Emmi-miniszter korábban azt mondta: ha feltétlenül szükséges lesz, meglépik ezt.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!