Az egészségügyi törvény módosítását követelik a szakszervezetek

2020. november 17. – 15:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orvosok, az egészségügyi dolgozók, a mentősök és az orvosi egyetemek szakszervezetei együtt kérik a kormánytól az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény módosítását.

Az Összefogás az Egészségügyért akciószövetség szerint a törvény jelenlegi formájában több ponton Alaptörvényt és nemzetközi egyezményt sért, illetve olyan alapvető szakmai és jogtechnikai hibákat tartalmaz, amelyek mindenképpen a szöveg módosítását indokolják. Az akciószövetég kedden öt pontot hozott nyilvánosságra, ezekben kifogásolják azt,

  • hogy „a törvény a munkavállalókat tárgyként kezeli”;
  • hogy az összeférhetetlenségi szabályok szigorítása miatt egyrészt csökkenhet az ágazatban dolgozók jövedelme, másrészt ellátási zavarokhoz is vezethet;
  • hogy a törvény megnehezíti az anyagi ösztönzést és elszámolásokat, emellett számos, korábban megszerzett jogot elvesz a dolgozóktól;
  • hogy a törvény megtiltja az új kollektív szerződések kötését, a sztrájk lehetőségét pedig a kormánnyal való megegyezéshez kötné;
  • hogy a törvény az összes egészségügyi dolgozó juttatásait és jogait csorbítja, de béremelést a törvényben kizárólag az orvosokra állapít meg.

„Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény elfogadása az egészségügyi munkavállalók és családjaik tömegeinek egzisztenciális bizonytalanságát idézte elő. Ezért igen nagy arányban úgy nyilatkoztak a kamarák és a szakszervezetek felméréseinél, hogy a jelenlegi feltételekkel nem tudják elfogadni az új munkaviszonyt.

A kormány veszélyezteti a betegellátás biztonságát azzal, hogy egy olyan időszakban, amikor régen nem látott terhelés nehezedik az egészségügyi rendszerre, feleslegesen vonja el az egészségügyi dolgozók figyelmét a munkájukról, és kényszeríti őket a jövőjük iránti aggodalomra”

– olvasható az Összefogás az Egészségügyért keddi tájékoztatójában.

Arra kérik a kormányt, hogy a járványhelyzet javulása után folytasson szakmai vitákat az összes szakmai és érdekképviseleti szervezet széles körű bevonásával, a bérek rendezése és a hálapénz kivezetése pedig kezdődjön meg a korábbi jogszabályi kereteken belül. Az akciószövetséghez csatlakozott a Magyar Orvosok Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége és az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is.

Ahogy arról korábban a Telex beszámolt, az Országgyűlés 2020. október 6-án fogadta el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A jogszabály jelentősen emeli az orvosi béreket, emellett számos szabályozást tartalmaz, például külön engedélyhez köti a jövőben az orvosok másodállásait, és az orvosokat kétszer egy évre kirendelhetővé teszi másik kórházba vagy akár másik városba is. A Magyar Orvosi Kamara ezután ízekre szedte az orvosi béremelésről elfogadott törvényt, amely sok orvos tiltakozását is kiváltotta. A kamara azt javasolta, hogy béremelés kivételével a törvény január elsejei hatályba léptetését is halasszák el, mert az jelen formájában súlyos ellátási és biztonsági problémákat okozhat az egészségügyi ellátásban.

Hollik István egy hete az ATV-ben még azt mondta, ismét átdolgozzák az egészségügyi törvényt, Gulyás Gergely azonban két nappal később a kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány nem tervezi az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény módosítását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!