Nem volt bűncselekmény, hogy az SZFE hallgatói nem engedték be Szarka Gábort

2020. november 12. – 19:15

Nem volt bűncselekmény, hogy az SZFE hallgatói nem engedték be Szarka Gábort
Megpróbál bejutni az SZFE Vas utcai épületébe Szarka Gábor kancellár október 8-án. – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bűncselekmény hiányában mindhárom feljelentést elutasította a rendőrség, melyeket azután tettek magánszemélyek, hogy Szarka Gábor kancellár nem jutott be a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületébe október 8-án.

A személyi szabadság megsértése és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt fordult három ember a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz, miután a tiltakozó hallgatók sorfala miatt tudott bemenni SZFE Vas utcai épületébe Szarka Gábor kancellár, hogy megkezdje a munkát.

A BRFK a Népszava kérdésére most azt közölte, hogy elutasították a feljelentéseket, így nyomozás se indult az ügyben.

„A mai nap fordulónapot jelent. Az SZFE új vezetése az egyeztetési erőfeszítések kudarca után ugyanis mostantól kizárólag az egyetem teljes megújításával kapcsolatos feladataira koncentrál” – fogalmazott az egykori ezredes október 8-án.

Az eseményről készült videónkat itt tudja megnézni:

A hallgatók az egyetemet azután foglalták el, hogy augusztus végén az egyetem fölé helyezett alapítvány, élén Vidnyánszky Attilával benyújtotta az új alapító okiratot, mire az egyetem teljes vezetése és szenátusa – ami az egyetem legfőbb döntéshozó szerve – lemondott.

Az okiratban minden jogkörüktől megfosztották őket: nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem választhatják meg az egyetem rektorát, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át. Az SZFE hallgatói az elejétől kezdve azt kommunikálják, hogy nem ismerik el legitimnek a kuratóriumi tagokat, és az autonómia visszaadását követelik.

Miután Orbán hétfőn bejelentette, hogy a felsőoktatási intézmények a járvány miatt digitális oktatásra állnak át, és a kollégiumok bezárnak, az SZFE hallgatói november 10-én elhagyták az épületeket, hogy más formában folytassák a blokádot. Az elmúlt másfél hónap történéseiről írt cikkeinket itt tudja visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!