Az orvosi kamara elnöke cáfolja Hollikot: október 6. óta nem volt egyeztetés az orvosok új munkafeltételeiről

2020. november 11. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke nyílt levélben cáfolja Hollik Istvánt, a Fidesz kommunikációs igazgatóját az orvosi béremeléssel, illetve az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel kapcsolatos állítólagos egyeztetésekről.

A kommunikációs igazgató az ATV Csatt című műsorában többször is hivatkozott arra, hogy a kormány folyamatosan egyeztet a Magyar Orvosi Kamarával, és az orvosoknak megfelelő megegyezés fog születni. Hollik azt mondta: minden szakmai részletben, azaz az átvezényléstől kezdve a magánpraxisban végzett és kórházi munka összehangolásáig lesz megállapodás. Minden orvos biztos lehet abban, hogy őket az egész változás csak pozitívan fogja érinteni.

Az orvosi kamara elnöke a Holliknak címzett nyílt levélben ezt írja:

Tájékoztatom, hogy 2020. október 6., a törvény megszavazása óta többszörös kérésünk ellenére a 2020. évi C. törvénnyel kapcsolatban semmilyen egyeztetés nem történt.

A kamara továbbra is szeretne egyeztetni az orvosoknak jelentős béremelést, de nehezen elfogadható feltételeket hozó egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről. Kincses azt írja: változatlanul szükségesnek tartják az egyeztetést és a készülő normaszövegek megismerését, véleményezési lehetőségét.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

Ahogy arról korábban a Telex beszámolt, az Országgyűlés október 6-án fogadta el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A jogszabály jelentősen emeli az orvosi béreket, de számos vitatott pontot tartalmaz. Például külön engedélyhez köti a jövőben az orvosok másodállásait, és az orvosokat kétszer egy évre kirendelhetővé teszi másik kórházba, vagy akár másik városba.

A Magyar Orvosi Kamara ízekre szedte az orvosi béremelésről elfogadott törvényt, amely sok orvos tiltakozását is kiváltotta. A kamara azt javasolta, hogy béremelés kivételével a törvény január elsejei hatálybaléptetését halasszák el, mert az jelen formájában súlyos ellátási és biztonsági problémákat okozhat az egészségügyi ellátásban. A kormány hajlik arra, hogy a vitás pontokat törvénymódosítással orvosolják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!