Budapest Bécs mellett áll, az ellenzéki pártok is felszólaltak a terrorizmus ellen

2020. november 3. – 11:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő este az eddigi információk szerint négyen vesztették életüket a bécsi terrortámadásban, 17-en pedig megsérültek. Az egyik támadót lelőtték, Bécs belvárosát lezárták, a rendőrség pedig folyamatosan nyomoz. A külföldi politikusok sorra fejezik ki részvétüket az esettel kapcsolatban, többek között Donald Trump, Emanuel Macron vagy Angela Merkel is a terrorizmus elleni fellépést hangsúlyozza.

Videóban fejezte ki szolidaritását a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is, ő azt mondta, „az Ausztria elleni támadás egyben a mi támadásunk is”. A Fidesz Facebookon azt írta, minden támadás csak „közelebb hozza egymáshoz és összefogásra készteti a jóérzésű embereket”.

A kormánypárt mellett reagált a főváros is, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-oldalán fejezte ki együttérzését Béccsel hétfő késő este. Budapest egyik főpolgármester-helyettese, Gy. Németh Erzsébet szintén a közösségi oldalon írt Budapest kiállásáról az osztrák főváros mellett:

„Bécs sokszor, sok tekintetben jó példát mutatott már a világnak, így most is biztos vagyok abban, hogy az együttérzés és a szolidaritás városaként azt bizonyítja majd, hogy a terrorra és a gyűlöletre egyetlen válasz adható csak: akarni a békét és a gyász csendjének erejével tiltakozni. Budapest ma is Bécs mellett van, Budapest ma is a gyűlölet ellen van.”

Az ellenzéki pártok közül is többen reagáltak, a Jobbik szintén Facebook-oldalán fejezte ki részvétét. A párt azt írta, „elutasítjuk a terrorizmus minden formáját, együttérzünk az áldozatok családjával és átérezzük az osztrák nép fájdalmát”.

Az LMP képviselője, Demeter Márta a napirend előtti felszólalásán a Parlamentben nyilvánított részvétet az Ausztriában történtek miatt, illetve hozzátette, a terrorizmus ellen „minden elérhető eszközzel, a legszigorúbban kell fellépni”. A párt Facebookon külön is reagált a támadásra, ahogy írták,

„Megrendüléssel fogadtuk a Bécsben történt eseményeket. Őszinte részvétünket szeretnénk kifejezni teljes politikai közösségünk nevében az áldozatok családjai felé. Hisszük, hogy az erőszaknak nincs helye a világban.”

Az MSZP Kunhalmi Ágnes részvétkifejezését osztotta meg, az országgyűlési képviselő azt írta, „Az erőszak akárhonnan jöjjön nem elfogadható. Szolidaritásomat fejezem ki Bécs lakóival és egész Ausztriával.” A Párbeszéd Magyarország Kunhalmi és Karácsony „Budapest 🖤 Bécs” – kiírásához hasonlóan Facebookon a „Párbeszéd 🖤 Bécs” kiírásával fejezte ki szolidaritását az osztrák főváros iránt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!