Az SZFE hallgatói találkozóra hívták Palkovics Lászlót

2020. november 2. – 11:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói tárgyalásra hívták Palkovics László innovációs és felsőoktatásért felelős minisztert november 11-re az egyetem Ódry Színpadára, hogy „kezdetét vehesse az érdemi tárgyalás”, jelentették be a hallgatók a hétfői sajtótájékoztatón.

A hallgatók azt is tagadták, hogy nem működne az oktatás az egyetemen, az ugyanis szeptember 14-től szerintük rendesen folyik. Arról mi is írtunk korábban, hogy a padlástérben, a büfében, lépcsőkön és az aulában is tartanak órákat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen azóta, hogy hetekkel ezelőtt a hallgatók az egyetem több termének kulcsát magukhoz vették, és megtagadták Szarka Gábor kancellár utasítását, hogy hagyják el az egyetem épületeit és kollégiumait, mert előrehozták az őszi szünetet fertőtlenítés miatt.

„Az oktatást felfüggeszteni sem indoka, sem lehetősége nincs a kuratóriumnak” – tették hozzá a sajtótájékoztatón. Ezután elismételték, hogy követeléseiket az egyetem autonómiájáról és a szenátus jogköreinek visszaállításáról továbbra is fenntartják.

A kuratórium korábban november 2-re találkozóra hívta az egyetem tanárait és diákjait, a mostani sajtótájékoztató szerint a kuratórium vasárnap este döntötte el, hogy mégsem megy a tanácskozásra. Az egyetemi polgárok pedig „hivatalosan is visszautasítják” a meghívást, „és azt is, hogy név szerint bűnbakokat keressenek”.

„Az egyetem közfeladatot lát el, és mindeddig törvényesen működött. A szenátus és a vezetőség nem jókedvéből mondott le, hanem mert megfosztották az autonómiától, közben jogszerűtlenül kineveztek két rektorhelyettest. A kuratórium számtalan jogsértéssel próbálta akadályozni az egyetem működését” – mondták a sajtótájékoztatón.

„(…) a higiéniás, a tűz- és balesetvédelmi szabályok érvényesítésében az illetékes szakemberekkel felelősen együttműködünk, a fertőtlenítőtakarítás mindhárom épületben megtörtént. Nincs valódi indok a fenntartó részéről az oktatás felfüggesztésére” – reagáltak korábban közleményben a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói Rátóti Zoltán pénteki levelére, amelyben a fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja azt közölte, hogy az őszi szünet után felfüggesztik az oktatást az egyetemen, mert a hallgatói blokád miatt az egyetem új vezetői október 1-je óta nem tudták elfoglalni hivatalukat, és nem látnak rá az oktatás folyamatára.

Azt is mondták, az Oktatási Hivatal ellenőrzési eljárásához szükséges összes adatot határidőre összeállították, az új kancellár azonban hetek óta gátolja annak továbbítását. Ezt most hétfőn a hallgatók saját maguk viszik el az Oktatási Hivatalhoz.

Ebben a cikkben részletesen is bemutattuk, hogy mi történik az őszi szünetben az egyetemen, és milyen körülmények között folytatták az oktatást.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!