A fideszesek többsége sem hiszi, hogy Gulyásék nem érnek rá kampányolni, és ezért nem indulnak Budapesten

2020. november 2. – 08:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki szavazók többsége (62 százaléka) szerint Budapesten azért nem indul egyéni képviselőjelöltként több ismert kormánypárti politikus a 2022-es választáson, mert az ellenzéki összefogás miatt kikaphatnának – írja a Publicus Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásra hivatkozva a Népszava. A lap megbízásából készített felmérés szerint a fideszes szavazók ötöde szerint az a visszalépések oka, hogy a kormánypárti politikusok tartanak a fővárosi bukástól.

>>>> A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>>

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt: Varga Mihály pénzügyminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője sem indul egyéni képviselőjelöltként 2022-ben. 2018-ban mindhárman budapesti választókörzetekből kerültek be az Országgyűlésbe, de a legutóbbi önkormányzati választáson a Fidesz a fővárosban alulmaradt az ellenzékkel szemben.

A Publicus friss felmérése szerint a vezető fideszes politikusok visszalépésének okát a válaszadók 38 százaléka nem tudja, 34 százalék az ellenzéki összefogásban, 21 százalék pedig Gulyásék elfoglaltságában látja. A kormánypárt támogatóinak kevesebb mint a fele (42 százaléka) gondolja azt, hogy a frakcióvezető és a miniszterek azért léptek vissza, mert nem érnek rá kampányolni.

Az ellenzéki szavazók 77 százaléka szerint az ellenzéki pártoknak akkor van a legnagyobb esélyük a győzelemre, ha közös listával indulnak. Ugyanakkor a közvélemény-kutatás szerint az MSZP–Párbeszéd szavazói között a többi ellenzéki párt támogatóihoz képest viszonylag magas (29 százalék) azoknak az aránya, akik azt látnák jónak, ha minden párt külön indulna. A többi ellenzéki párt támogatói között 2-3 százalék azoknak az aránya, akik azt szeretnék, ha az ellenzéki pártok külön indulnának. A közös ellenzéki listát a Demokratikus Koalíció szavazói támogatják leginkább (97 százalék), a fideszes választók legkevésbé (25 százalék).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!