A szadai önkormányzat is információkat akar az elpusztult elefántokról

2020. október 28. – 16:36

frissítve

A szadai önkormányzat is információkat akar az elpusztult elefántokról
Fotó: Ifjabb Richter József az elefántokkal a Magyar Nemzeti Cirkusz telephelyén, Szadán – Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az már egyre biztosabb, hogy az állattartó és az elefántok tulajdonosa sem jelentette a hatóságoknak, hogy a szadai szafaripark öt elefántjából kettő, Mambo és Betty augusztus 18-án elpusztult. Továbbra is sok a kérdés az állatok halála körül, és a szadai önkormányzat sem tud szinte semmit arról, hogy az elefántok milyen körülmények között hullottak el, és egyáltalán hol lettek elásva, ezért a Pest Megyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához fordultak.

„A település vezetői a két elefánt elhullásának helyéről, idejéről, okáról és körülményeiről, valamint az állatok elhantolásának pontos helyszínéről, illetve az arra vonatkozó engedélyről várnak pontos adatszolgáltatást”

olvasható a szadai önkormányzat közleményében.

Kedden hosszabb cikkben foglalkoztunk azzal, hogy a magyar állatvédők körében már egy ideje keringett a hír, hogy a Magyar Nemzeti Cirkuszhoz tartozó szadai szafaripark öt elefántjából kettő még augusztusban elpusztult, de azt hivatalosan csak október 21-én erősítette meg René Casselly, a legendás cirkuszfamília tagja a Facebook-oldalán. A bejegyzésben Casselly arról ír, hogy a hírt azért sem hozták korábban nyilvánosságra, mert „nem volt hozzá erejük”.

Casselly ezután több, egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tett, a legutolsó verzió szerint az állatok szállítás következtében pusztultak el. A tetemeket pedig „magánterületen” ásták el – az eddigi nyilatkozatok alapján – a Győr közelében található Töltéstaván.

Kerestük az állatok tulajdonosát, René Cassellyt, és a vele szerződésben álló Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatóját, ifjabb Richter Józsefet is, de kérdéseinkre kedden nem akartak válaszolni. Mándoki Míra, az Állatorvostudományi Egyetem Patológiai Tanszék vezetője a Telexnek azt nyilatkozta, hogy egy európai uniós rendelet szerint

a vadon élő, egzotikus állatok tetemét elásással nem lehet megsemmisíteni, hanem el kell égetni, pontosan azért, mert nem tudható, mi áll az elhullás hátterében„.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Telex kérdésére azt válaszolta, hogy ”2020 augusztusában az állategészségügyi hatóságként eljáró szervek felé – ideértve a Nébihet és a területileg illetékes megyei kormányhivatalt – nem tettek bejelentést. A Nébih csak a múlt héten értesült az esetről, mely után – a társzervek bevonásával – soron kívüli helyszíni ellenőrzést tartott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!