Hadházyék dudálnak, az SZFE-sek némán vonulnak

Legfontosabb

2020. október 23. – 06:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány miatt idén jóval kevesebb program lesz október 23-án, de a hagyományos zászlófelvonás nem maradt el, délután pedig két tüntetés is lesz. Hadházy Ákosék a Kunigunda útján dudálnak, az SZFE-sek a rakpartról vonulnak az Urániáig. Összeszedtük, milyen rendezvények lesznek ma, és azt is, hogy hova ne induljon el autóval vagy tömegközeledéssel.

09:00 – Zászlófelvonás a Kossuth téren

A járványhelyzet miatt elmaradnak idén a kormány rendezvényei, nincs hír arról, hogy Orbán Viktor esetleg beszédet mondana zárt körben, meghívott vendégeknek, mint mondjuk tavaly a Zeneakadémián. Az egyetlen meghirdetett állami program a zászlófelvonás volt 9 órától a Kossuth téren. Az MTI híre szerint a nemzeti lobogót katonai tiszteletadással vonták fel Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében, a Himnusz alatt.

11:00 – Kiállítás a Városháza parkban

Az '56-os pesti nőkről nyílik arcképkiállítás a Városháza parkban. 11 órától beszédet mond Karácsony Gergely főpolgármester, és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, az eseményt élőben közvetítik a főpolgármester Facebook-oldalán. November 16-ig bárki megnézheti a kiállítást, amely Eörsi László, Pethő Andrea és Rainer M. János történészek szakmai együttműködésével jött létre.

14:30 – Autós blokád „a hazugságok ellen”

„Helyezzük blokád alá a hazugságokat. Csináljunk meg egy békés blokádot az igazságért” – felkiáltással hirdetett tiltakozást az állami propaganda ellen Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők az MTVA óbudai épülete elé. „Meg kell mutatnunk a hatalomnak azt, hogy nem vagyunk hajlandóak egy olyan országban élni, ahol az embereknek nem lehet hangjuk” – fogalmazott az eseményt beharangozó videóban Szél.

„Most kell eljönni, most kell kinyilvánítani, hogy elegünk van a propagandából, elegünk van az agymosásból, és tisztességes játékszabályokat akarunk a 2022-es választásokra elérni” – mondta Hadházy.

Eredetileg hagyományos tüntetést terveztek, később azonban az egyre durvább járványügyi adatok miatt autós tüntetés lett, de az eseménynél azt írják, a bicikliseket és gyalogosokat sem küldik haza. „Ez egy bejelentett demonstráció, amit a rendőrség tudomásul vett” – fogalmaznak a szervezők.

A kezdeményezés mögül a DK, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Momentum, és a Párbeszéd is kihátrált pár napja, az ATV-nek azt mondták, a járványhelyzet miatt nem vesznek részt a blokádban, és aznap inkább az SZFE-sek ügyét helyezik előtérbe. Minden bizonnyal a döntés nem független Hadházynak a szerencsi időközi után tett kijelentéseitől. Pedig két éve pont az MTVA épületénél született meg az ellenzéki egység, amikor a képviselők bejutottak az épületbe.

A mostani tiltakozásnak külön aktualitást ad, hogy a hét elején nyújtotta be az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága az MTVA jövő évi költségvetését. 2021-ben közel 118 milliárd forintot kap a közmédia, 22 milliárddal többet, mint az idei évre.

16:00 – Az egyetemi autonómiáért vonulnak az SZFE-sek

Demonstrációt szerveznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói is. „Várunk mindenkit, aki szeretné kifejezni aggodalmát a közelmúltban hazánkban veszélybe került egyetemes értékekért – ezek közül csak egy az autonóm felsőoktatás” – írják a Facebook-eseménynél.

Azt kérik, hogy mindenki csak magánemberként vegyen részt a rendezvényen, elhatárolódnak a pártpolitikától. 16 órakor a Műegyetem rakparton lesz a gyülekező „ahol 1956. október 23-án az egyetemisták megmozdultak azért, amiben hittek”.

Innen a Szabadság hídon át egészen az Urániáig sétálnak. Útközben megállnak a Március 15-e téren, és fáklyákat gyújtanak, majd az útvonal utolsó szakaszát némán tervezik megtenni. 18 órakor az Uránia előtt az SZFE-s hallgatók megemlékezése várja a menetet. Kilenc egyetem, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének és a Magyar Szakszervezetek Szövetségének képviselője mond beszédet, valamint egy szimfonikus- és egy ötvenhattagú cigányzenekar lép fel.

Legutóbb hétfőn, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete előtt tartottak demonstrációt az SZFE hallgatói, ismert színészek, rendezők olvasták fel a hallgatóknak küldött támogatói leveleket, az eseményről készült videónkat itt tudja megnézni.

Pártok: koszorúzások, megemlékezések, ágyútűz

Nem az idei év lesz az, amikor október 23-án a pártok nagy bejelentésekkel, beszédekkel tüzelik fel a választókat.

A Fidesznek és a KDNP-nek nem lesz hivatalos programja.

Az LMP 10 órakor a Kéthly Anna szobornál tartja megemlékezésát, Schmuck Erzsébet, Kanász-Nagy Máté és Ungár Péter országgyűlési képviselők mondanak beszédet.

Az V. kerületi Bibó István-szobornál (Markó utca–Széchenyi rakpart sarka) lesz a Párbeszéd ünnepélye 10:15-től, a párt közleménye szerint Kocsis-Cake Olivio és Tordai Bence országgyűlési képviselők vesznek rajta részt.

Online közvetíti '56-os megemlékezését a Demokratikus Koalíció. A párt elnökségi tagjai 12 órakor koszorút helyeznek el Nagy Imre szobránál, és Varju László, a DK alelnöke szól pár szót.

A Mi Hazánk Mozgalom 14 órára hirdette meg az eseményét a Corvin közben. Az esemény leírása szerint ágyútűzzel emlékeznek 1956-ra és a 2006-os tüntetésre. Felszólal többek közt Apáti István országgyűlési képviselő, Trencsényi László, az 1956-os Magyarok Világszövetségének ügyvezető elnöke, és egy meglepetés vendéget is tartogatnak. A leírás alapján alighanem Toroczkai László, a párt elnöke lesz az, akinek Facebook-oldalát letiltotta a Facebook.

Lezárják a Rákóczi utat, délután inkább kerülje a Belvárost

A BKK járatai pénteken az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek. A rendezvények miatt több helyen korlátozásokra kell számítani. A BKK közleménye szerint a 2-es villamos 5 órától 10:30-ig rövidített útvonalon, a Haller utca/Soroksári út és a Kossuth Lajos tér között közlekedik.

Az SZFE felvonulása miatt délután 16 és 22 óra között szakaszos lezárások lesznek a Műegyetem rakparton, a Szent Gellért téren, a Szabadság hídon, a Fővám téren, a Belgrád rakparton, a Március 15. téren, a Kossuth Lajos utcában, az Astorián, a Rákóczi úton és az Urániánál. A Rákóczi útra a Blaha Lujza tér és az Astoria között reggel 8 órától már csak a BKK járatai hajthatnak be, míg a Műegyetem rakpartot a Bertalan Lajos utca és a Szent Gellért tér között zárják le 15 és 18 óra között.

A korlátozások a következő járatokat érintik:

  • Az 5-ös, a 7-es, a 8E, a 110-es, a 112-es, a 133E és a 178-as autóbusz 17 órától a lezárások feloldásáig két szakaszra osztva közlekedik: 18 óráig a pesti végállomástól a Blaha Lujza térig, budai végállomástól a Szent Gellért térig. 18 órától a lezárások feloldásáig a pesti végállomástól a Blaha Lujza térig, a budai végállomástól az Astoriáig.
  • A 7-es és a 133E buszra 16:30 és 17:00 között a Szent Gellért téren Pest felé a villamosmegállóban lehet felszállni.
  • A 9-es busz 17:00 és 17:45 között a Bajcsy-Zsilinszky út–Kiskörút helyett a Nagykörúton át közlekedik, ezért nem érinti a Kálvin tér és a Báthory utca/Bajcsy-Zsilinszky út közötti megállóit, továbbá Óbuda felé a Szentkirályi utca megállót sem.
  • A 15-ös és a 115-ös busz 17:00 és 17:45 között a Nyugati pályaudvar és a Gyöngyösi utca, illetve Árpád híd között, rövidített útvonalon közlekedik.
  • A 47-es és a 49-es villamos 16:30 és 17:45 között pesti megállóit nem érinti, a Deák Ferenc tér helyett a Batthyány térig lehet utazni vele.
  • A 72-es trolibusz várhatóan 17:00 és 18:00 között két szakaszra osztva közlekedik: az Orczy tértől a Fővám térig, Zugló vasútállomástól pedig a Deák Ferenc térig.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!