Nyolc civil szervezet fordult az ombudsmanhoz Orbán mondatai miatt

2020. október 22. – 11:26

frissítve

Nyolc civil szervezet fordult az ombudsmanhoz Orbán mondatai miatt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Meseország mindenkié című könyv körül kirobbant vita homofób állami gyűlöletkeltéssé alakult, ezért nyolc civil szervezet is az ombudsmanhoz fordult, írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A Meseország mindenkié a Labrisz Leszbikus Egyesület kiadásában jelent meg, és miután Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa ledarálta a könyv egy példányát, sokak számára homoszexuális propagandaként híresült el. Dúró akciójára több magyar híresség is reagált, de szót emelt a könyvdarálás ellen a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is. A mesekönyv iránt ezután annyian kezdtek el érdeklődni, hogy rögtön a sikerlista élére került.

A civil szervezetek szerint azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az október 4-i rádióinterjúban úgy fogalmazott, hogy „Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország” mindaddig, amíg „békén hagyják a gyerekeinket”,

„megerősíti a társadalom többségében meglévő, a szexuális kisebbségek ellen irányuló sztereotípiákat: azt sugallja, hogy a gyerekek egészséges fejlődését már az is veszélyezteti, ha tudomást szereznek a többségitől eltérő vonzalmak létezéséről”

– áll a közleményben.

Az ombudsman törvénybe foglalt feladata, hogy kiálljon a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogaiért, ezért az aláíró civil szervezetek arra kérték a biztost, hogy emelje fel szavát a miniszterelnök homofób nyilatkozatával szemben és nyilvánítsa ki, hogy egy demokratikus, a kisebbségek egyenlő emberi méltóságát tiszteletben tartó jogállamban nincs helye a kormányzati gyűlöletkeltésnek.

A civilek beadványukban azt is jelezték, hogy „alapjogot sért, ha egyes polgármesterek – így a csepeli és a mezőkövesdi – betiltják a könyv használat településük óvodáiban”.

A hazai jobboldal LMBTQI-ellenes retorikájának erősödésével ebben a cikkben foglalkoztunk bővebben.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!