A Rákóczi úti épületet is elfoglalták az SZFE hallgatói

2020. október 17. – 17:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Vas és a Szentkirályi utcai épület után a Rákóczi úti épületet is blokád alá vették a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói.

Az ATV Híradójának az egyik hallgató azt mondta, hogy a péntek délután 6 óra előtt – mielőtt véget ért volna a kancellár által megadott kiürítési határidő – sokan felmentek a Rákóczi úti épületbe, és elfoglalták a termeket. Minden teremben legalább két- három ember van, ott töltötték az éjszakát.

Szolidaritási tüntetés a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épülete előtt 2020. október 16-án.Fotó: Huszti István / Telex
Szolidaritási tüntetés a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épülete előtt 2020. október 16-án.Fotó: Huszti István / Telex

Erdős Lili arról beszélt az ATV-nek, hogy az újabb foglalásra azért volt szükség, mert veszélyben érezték az oktatás folytatását az őszi szünetet előrehozásával. Úgy gondolták, hogy akkor van esély arra, hogy folytathassák a tanulást, ha elfoglalják a termeket, és a kulcsok is náluk vannak.

Hétfő reggelre újabb tiltakozó akciót szerveznek a diákok az Innovációs- és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A Facebook-eseménynél azt írják, az ITM másfél hónapja nem válaszol követeléseikre, ezért hétfő reggel, a munkaidő kezdetén meg szeretnék mutatni, hogy mennyien állnak az autonóm felsőoktatás mellett. Több mint harminc ismert színész és rendező fogja felolvasni az egyetemfoglalókkal szimpatizálóktól kapott támogató levelet. Ott lesz például Alföldi Róbert, Pogány Judit, Halász Judit, Pintér Béla és Mucsi Zoltán is. Az esemény 8 órakor kezdődik, és a szervezők azt kérik, hogy mindenki viseljen maszkot.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Szarka Gábor kancellár péntek reggel utasítást adott ki, amely szerint este 18 óráig mindenkinek el kellett volna hagynia a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit és kollégiumait, mert előrehozták az őszi szünetet, hogy karbantartást és fertőtlenítést végezhessenek. A hallgatók viszont sajtótájékoztatón közölték péntek délután, hogy maradnak, és továbbra is blokád alatt tartják egyetemüket. Körülbelül ezren vonultak akkor a helyszínre, hogy támogatásukról biztosítsák a diákokat.

A péntek esti eseményekről szóló riportunkat itt olvashatja, ebben a cikkben foglaltuk össze a NER elleni leglátványosabb csata történetét, a pénteki demonstrációról szóló videóriportunkat pedig itt találja:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!