SZFE-oktatók: Az új vezetés érdemi javaslatok helyett csak ultimátumokat küld

2020. október 14. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva
Demonstrálók a Színház- és Fimművészeti EgyetemenFotó: Bődey János/Telex
Demonstrálók a Színház- és Fimművészeti EgyetemenFotó: Bődey János/Telex

Kedden közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése, Szarka Gábor kancellár és Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes, valamint dr. Zalán János megbízott oktatási rektorhelyettes, amiben azt írták, hogy a hallgatók elutasították válságkezelési csomagjukat és minden egyeztetési kísérletüket, ezért a tanköztársaságot befejezettnek tekintik. A közleményben az is szerepelt, hogy azok a munkavállalók, akik együttműködnek az egyetemfoglalókkal a továbbiakban munkajogi felelősséggel tartoznak.

A Telex friss híreit itt találja >>>

A közleményre az SZFE oktatói is reagáltak egy közleménnyel, amelyben azt írták, hogy hogy mindannyian elkötelezettek a munkatársaik, hallgatóik és az oktatás iránt. Szerintük alaptalan vádaskodás, hogy az egyetem közössége nem próbálna meg minden lehetséges eszközt igénybe venni a modellváltás miatt létrejött krízis megoldására. Azt írták, a tanköztársaság eszméje sem ellentétes az oktatási hagyományokkal és a mintatantervvel. Az oktatás a tanév kezdete óta zajlik, az elmaradt órák pótlásáról is gondoskodnak.

Az oktatók azt írták: „Az SZFE új vezetése, mely a béke követének tartja magát, a valódi, érdemi megoldási javaslatok helyett egyrészt a nyilvánosságon keresztül ultimátumokat küld, másrészt az egyetem belső levelezésén keresztül megfélemlítésre és a közösség megosztására törekvő tiltásokkal és súlyos fenyegetésekkel kommunikál. Ezzel hatalmas kárt okoznak munkánkban és kizárólag rontanak a helyzeten.”

A közleményben azt állítják, hogy az elmúlt napban a hallgatókkal senki nem állt szóba a megszólítottak közül, és az új vezetés bojkottálja a tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal az egyetemi autonómia elvesztéséből fakadó súlyos munkavállalói jogsérelmek orvoslásáról. Az állítják, hogy a két rektorhelyettest is jogsértően nevezték ki.

Már van internet

Kedd este 18 órakor elment az internet-hozzáférés az SZFE Vas és Szentkirályi utcai épületeiben is, amiről a hallgatók előzetesen nem kaptak tájékoztatást. Nem hivatalosan aztán olyan információkat kaptak a hallgatók, hogy reggel hétkor visszakapcsolja az internetet az egyetem vezetése. Úgy tudjuk, ez meg is történt.

Semjén Zsolt május 26-án éjjel benyújtotta, az Országgyűlés pedig július 3-án elfogadta azt a törvényjavaslatot, amivel 2020. szeptember 1-jétől az állami fenntartású Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi fenntartás alá kerül. Július végén az is kiderült, hogy az alapítvány kuratóriumának elnökének az intézményt többször bíráló Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki. Az új rendszerben az alapítvány, élén a kuratórium dönt az egyetem minden fontos ügyéről, az ő kezükbe került ugyanis a vagyon, az ingatlanok és a főbb döntési körök. A kormány minderről hivatalosan azt kommunikálja, a modellváltás célja, hogy az intézmény szabadabban működjön, hatékonyabb legyen az oktatás, és főképp, hogy az egyetem tulajdonosa már nem az állam lesz, hanem az erre a célra létrehozott alapítvány, amivel minden eddiginél függetlenebbek lehetnek.

Az ötfős kuratórium augusztus végén benyújtotta az új alapító okiratot, mire az egyetem teljes vezetése és szenátusa – ami az egyetem legfőbb döntéshozó szerve – lemondott. Az okiratban ugyanis őket minden jogkörüktől megfosztották: nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem választhatják meg az egyetem rektorát, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

Az SZFE hallgatói nem ismerik el legitimnek a kuratóriumi tagokat, az autonómia visszaadását követelik, hetek óta demonstrálnak, és az egyetem két épületét is szimbolikusan elfoglalták. Több oktatási intézmény, magyar és hollywoodi híresség állt ki mellettük.

A Vidnyánszky Attila elnökölte kuratórium közben Vonderviszt Lajos helyére Szarka Gábor lövész ezredest, Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter volt kabinetfőnökét nevezte ki kancellárnak. Majd pályázat és szenátusi jóváhagyás nélkül két új rektorhelyettest is, Novák Emil filmrendezőt és Zalán János színész, producert. Őket azonban az egyetem diákjai nem ismerik el, az elfoglalt épületbe továbbra is csak az egyetem polgárait engedik be, így az új kancellár sem mehetett be. Szarka Gábor október 2-án azt ígérte, hogy a hallgatók barikádját nem fogják erőszakkal felszámolni. Szarka múlt héten is megpróbált bejutni az egyetemre, de a hallgatók nem engedték be. Ekkor közölte: új helyszínen kezdi meg kancellári tevékenységét.

Október elsején az egyetem oktatóinak 60 százaléka sztrájkba kezdett, amihez számtalan külső munkavállalójuk is csatlakozott. A sztrájkoló tanárok reggelente bemennek az egyetemre, de tanítás helyett fórumokat tartanak, beszélgetnek a diákokkal. Követeléseik között szerepel többek között, hogy garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát; állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit; és az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy a megduplázza a Színház- és Filmművészeti Egyetem költségvetését, így jövőre 3 milliárd forintból gazdálkodhat az intézmény. A diákok erre úgy reagáltak, hogy egy jogsértő helyzetben, mint amilyen a mostani, nem éppen etikus pénzügyi felajánlásokkal válaszolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!