SZFE-vezetés: A mai nappal vége a tanköztársaságnak, fokozatosan visszaáll a rend

2020. október 13. – 14:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése, Szarka Gábor kancellár és Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes, valamint dr. Zalán János megbízott oktatási rektorhelyettes. Ebben azt írják: hiába próbálkoztak október 4-től a 8 pontos ún. válságkezelési csomagjukkal, a hallgatók elutasították azt, és minden egyeztetési kísérletüket is, ezért a vezetés a mai nappal az ún. „tanköztársaságot” befejezettnek tekinti.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

„Annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja. Amennyiben a »tanköztársaság« a mostani bejelentés ellenére sem fejezi be tevékenységét, úgy az SZFE azt immár az Egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti, képviselőjeként pedig a további tájékoztatásig az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt tekinti”

– írják. A közlemény szerint az egyetem minden munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját levélben keresik meg a következő napokban, hogy a „nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról”.

Az egyetemi egységek fokozatosan visszaállnak a régi működési rendre, erről az egyetem kancellárja, Szarka Gábor az üzemeltető segítségével gondoskodik. Megjegyzik, kiállnak az

„egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett. Miután az SZFE Szenátusa a modellváltáskor saját elhatározásból, és minden külső kényszer nélkül mondott le, ezzel a cselekedetével önmaga sodorta veszélybe az Egyetem autonómiáját.”

Ezeket az elveket figyelembe véve orvosolják majd a szenátus autonómiát sértő lépéseit, és legkésőbb 2021. január 30-ig megtartják a szenátusi választásokat, írják.

A Telexnek több egyetemi forrás azt mondta, már kaptak is levelet az új kancellártól, amit fenyegetésként értelmeztek. Ebben többek között az áll: a mai nappal minden együttműködést megtilt az egyetemfoglalókkal és a támogatóikkal, megtiltja az egyetemhez tartozó épületekben – a gyakorló helyszínek kivételével – a kép- és hangrögzítő eszközök használatát, és zárni kell a munkavégzési és oktatási helyszíneket munkaidőn, illetve oktatási tevékenységen túli időszakokban.

Az egyetemfoglalókkal való együttműködés tiltásakor kitér arra is, hogy elvárja minden munkavállalótól „a kellő határozottságot, de megkérem Önöket, hogy ezzel összefüggésben semmilyen fizikai kontaktusra ne kerüljön sor, ezt minden esetben kerüljék, az esetleges provokációra ne reagáljanak”.

„Azon munkavállalók, akik a tájékoztató ellenére továbbra is együttműködnek az egyetemfoglalókkal vagy a magukat a »tanköztársaság« képviselőinek valló személyekkel a továbbiakban munkajogi felelősséggel tartoznak.”

Egyúttal felhívta az üzemeltetésben dolgozók figyelmét, hogy a működési rendet sértő eseményeket jegyzőkönyvben rögzítsék, és jelezte, hogy a részletszabályok is várhatók majd.

Alábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk a NER elleni eddigi leglátványosabb csata történetéről. > > > > >

Semjén Zsolt május 26-án éjjel benyújtotta, az Országgyűlés pedig július 3-án elfogadta azt a törvényjavaslatot, amivel 2020. szeptember 1-jétől az állami fenntartású Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi fenntartás alá kerül. Július végén az is kiderült, hogy az alapítvány kuratóriumának elnökének az intézményt többször bíráló Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki. Az új rendszerben az alapítvány, élén a kuratórium dönt az egyetem minden fontos ügyéről, az ő kezükbe került ugyanis a vagyon, az ingatlanok és a főbb döntési körök. A kormány minderről hivatalosan azt kommunikálja, a modellváltás célja, hogy az intézmény szabadabban működjön, hatékonyabb legyen az oktatás, és főképp, hogy az egyetem tulajdonosa már nem az állam lesz, hanem az erre a célra létrehozott alapítvány, amivel minden eddiginél függetlenebbek lehetnek.

Az ötfős kuratórium augusztus végén benyújtotta az új alapító okiratot, mire az egyetem teljes vezetése és szenátusa – ami az egyetem legfőbb döntéshozó szerve – lemondott. Az okiratban ugyanis őket minden jogkörüktől megfosztották: nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem választhatják meg az egyetem rektorát, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

Az SZFE hallgatói nem ismerik el legitimnek a kuratóriumi tagokat, az autonómia visszaadását követelik, hetek óta demonstrálnak, és az egyetem két épületét is szimbolikusan elfoglalták. Több oktatási intézmény, magyar és hollywoodi híresség állt ki mellettük.

A Vidnyánszky Attila elnökölte kuratórium közben Vonderviszt Lajos helyére Szarka Gábor lövész ezredest, Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter volt kabinetfőnökét nevezte ki kancellárnak. Majd pályázat és szenátusi jóváhagyás nélkül két új rektorhelyettest is, Novák Emil filmrendezőt és Zalán János színész, producert. Őket azonban az egyetem diákjai nem ismerik el, az elfoglalt épületbe továbbra is csak az egyetem polgárait engedik be, így az új kancellár sem mehetett be. Szarka Gábor október 2-án azt ígérte, hogy a hallgatók barikádját nem fogják erőszakkal felszámolni. Szarka múlt héten is megpróbált bejutni az egyetemre, de a hallgatók nem engedték be. Ekkor közölte: új helyszínen kezdi meg kancellári tevékenységét.

Október elsején az egyetem oktatóinak 60 százaléka sztrájkba kezdett, amihez számtalan külső munkavállalójuk is csatlakozott. A sztrájkoló tanárok reggelente bemennek az egyetemre, de tanítás helyett fórumokat tartanak, beszélgetnek a diákokkal. Követeléseik között szerepel többek között, hogy garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát; állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit; és az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy a megduplázza a Színház- és Filmművészeti Egyetem költségvetését, így jövőre 3 milliárd forintból gazdálkodhat az intézmény. A diákok erre úgy reagáltak, hogy egy jogsértő helyzetben, mint amilyen a mostani, nem éppen etikus pénzügyi felajánlásokkal válaszolni.

Ez a téma ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől