Közös nyilatkozatban utasítja el a könyvpusztítást hat irodalmi és művészeti szervezet

2020. október 13. – 11:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ide kattintva olvashatók a Telex friss hírei.

„Könyveket Magyarországon Kolosváry-Borcsa Mihály sajtóügyi államtitkár zúzatott be 1944 júniusában. Az 50-es években nyilvánosan semmisítettek meg könyveket. Amikor az elmúlt napokban egy parlamenti képviselő hasonlóra vetemedett, kormányzati tényezők nem határolódtak el tőle, ellenkezőleg, támogatásukról biztosították, és a könyvek megsemmisítését fenyegetően beépítették a kormányzati kommunikációba” – írja a Telexnek küldött közleményében hat irodalmi és művészeti szervezet, amik Dúró Dóra akciói után, együtt fellépve követelik, hogy a kormányzat minden szintje utasítsa el és ítélje el a könyvpusztítást, „könyvek és szerzők biopolitikai megbélyegzését. Ilyesmi a mi országunkban nem történhet!” – fogalmaznak.

A nyilatkozathoz egyelőre a Szépírók Társasága, a MEGY – Magyar Műfordítók Egyesülete, a SZIMA – Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége, a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum, a FISZ – Fiatal Írók Szövetsége és a Színházi Dramaturgok Céhe csatlakozott, illetve elküldték azt a Magyar Művészeti Akadémiának és a Magyar Írószövetségnek is.

A Meseország mindenkié című könyv ledarálása után múlt héten újabb mesekönyvet semmisített meg Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese. A Képviselői Irodaházban Bán Zsófia: Vagánybagoly és a harmadik Á – avagy mindenki lehet más című kötetét tépte el, majd dobta a szemetesbe. Elmondása szerint „a homoszexuális propagandát is tartalmazó” mesekönyvre egy édesanya hívta fel a figyelmét.

Nemrég leültünk beszélgetni a Meseország mindenkié című, azóta több helyen betiltott könyv szerkesztőjével, Nagy Boldizsárral, és két meseíróval, Pengő Edittel és Szűcs Edittel, videónkat erről itt nézheti meg

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!