A Hír TV exkluzív tényfeltárása: Donáth Anna szokott telefonon beszélni Vera Jourovával

2020. október 9. – 22:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Donáth Anna őszödi beszéde. Az árulás, amit eddig is sejteni lehetett. Exkluzív videó a Momentum belső köreiből, avagy a nagy bukta.”

Ezzel a felvezetéssel harangozták be a Informátor című műsor leleplező anyagát, amit péntek este mutattak be a Hír Tv-n. A kormányzati média csütörtök óta készül a hatalmas leleplezésre, a Hír Tv pénteki híradójában már egy részlet is megjelent a riportból, amiben Szijjártó Péter külügyminiszter elítéli Donáthot. Mint fogalmaz, egy ilyen nehéz időszakban „elárulni a magyar nemzeti érdeket, az szerintem olyan főbenjáró bűn, amelyet követően (…) a kultúrált európai politikusok között nem sok maradása van az ilyen cselekedet végrehajtónak”.

Mi volt Donáth nagy árulása, ami miatt az állami közbeszerzéseken rendre taroló Szíjj László adriai jachtján nyaraló Szijjártó szerint le kellene mondania?

Egy Hír Tv-hez került felvétel szerint arról beszélt Donáth a momentumos párttársainak, hogy rendszeresen beszél Vera Jourovával, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökével.

„Engem rengetegen keresnek. Hát a jogállamisági kérdések hozzám tartoznának. Vera Jourovával háromnaponta beszéltem telefonon. Informálisan.” – hangzik el az ominózus felvételen.

Donáth Anna, a Momentum képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Donáth Anna, a Momentum képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

A Hír Tv felidézi, hogy Donáth múlt héten Varga Judittal vitázott, és amikor az uniós biztos szóba került, a momentumos képviselő úgy fogalmazott, Vera Jourovát egy nagyon jó embernek tartja, de „nem szoktam vele lefekvés előtt csacsogni arról, hogy képzeld Vera, már megint mi történt Magyarországon.”

A riport szerint a Momentum EP-képviselője azon dolgozik, hogy „a Sargentini helyére kinevezett Gwendoline Delbos mindent elkövessen Magyarország újabb brüsszeli meghurcolásáért.” Donáth ugyanis azt mondja a zárt videókonferencián, hogy szerinte azért tudják kiforgatni Ursula Von der Leyen és Vera Jourová szavait itthon, mert az Európai Bizottság nem lép fel elég keményen, nem hajlandóakpolitikailag elítélő nyilatkozatokat tenni a magyar kormánnyal szemben.

Nem sokkal a riport megjelenése után Facebook-oldalán reagált a Momentum politikusa. Azt írja, hogy márciusban „Vera Jourová többször kikérte a véleményemet, mint Magyarország egyik megválasztott EP-képviselője”, amikor a kormány „éppen a felhatalmazási törvény elfogadtatásával küzdött a hazai és nemzetközi porondon”. Hozzáteszi, „Európában ez így néz ki, az európai politikában a biztosok nem elérhetetlenek mint a magyar kormánytagok, és nem kell könyörögni, hogy vitázhassunk vagy beszélgethessünk.” A bejegyzésből az is kiderül, hogy őt nem keresték meg a Hír Tv riporterei, míg Szijjártó Péter már a riport bemutatása előtt nyilvánosan kommentálta a felvételt.

Jourovát azóta támadja a magyar kormány, hogy szeptember végén kijött az Európai Bizottság jogállamisági jelentése, amely szerint Magyarországon több területen is aggasztó a helyzet. Ilyen például az igazságszolgáltatási reform hiánya, a független sajtó kormányzati támadása vagy a korrupciós ügyek nem megfelelő feltárása.

Az elmúlt hetekben az Európai Bizottság alelnöke többször is keményen bírálta a magyar kormányt, egy interjúban például úgy fogalmazott, „Magyarországon nem illiberális demokrácia, hanem beteg demokrácia van.” Kijelentése után Orbán levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, melyben arról tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat Jourovával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!