Ursula von der Leyen maximálisan bízik az Európai Bizottság alelnökében, akit Orbán lemondatna

2020. szeptember 29. – 06:25

frissítve

Ursula von der Leyen maximálisan bízik az Európai Bizottság alelnökében, akit Orbán lemondatna

Másolás

Vágólapra másolva

Ursula von der Leyennek teljes a bizalma Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben – ezt azután közölte Dana Spinant, az uniós bizottság szóvivője kedden a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján, hogy Orbán Viktor lemondásra szólította fel a cseh uniós biztost, amiért szerinte minden magyar megsértett.

A szóvivő megerősítette, hogy a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen megkapta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, és azt mondta: az uniós bizottság elnöke válaszolni fog a levélre, írja az MTI.

Elmondta azt is, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos bizottsági aggályok jól ismertek, amellyel a szerdán bemutatni tervezett, jogállamiságról szóló jelentés fog részletesen foglalkozni. A jelentés valamennyi uniós tagállam jogállamisági helyzetét elemzi majd – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök az MTI korábbi közlése szerint levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amiben azt írta, felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a bizottság alelnökével, Vera Jourovával, mert Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentéseket tett, amikor a Spiegelnek adott interjújában azt mondta, Orbán Viktor beteg demokráciát épít.

Jourová valamennyire szóviccelni próbált, amikor úgy nyilatkozott: „Orbán szereti azt mondani, hogy ő illiberális demokráciát (illiberal democracy) épít. Szerintem inkább beteg demokráciát (ill democracy)”.

Orbán levelében azt írta, Jourová kijelentései ellentétesek a bizottság Lisszaboni Szerződésben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével, semmibe veszi a lojális együttműködés alapelvét, és kizárja az értelmes párbeszéd lehetőségét Vera Jourová bizottsági alelnök és Magyarország között. „Aki tevékenységével megsérti a szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Vera Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat” – írta a miniszterelnök.

Varga Judit igazságügyi miniszter is reagált, Jourová szerinte is megsértette Magyarországot és minden magyar embert. Varga erre a Facebookra írta ki, hogy szerinte ez nyílt támadás Magyarország ellen, és szembemegy az európai értékekkel és alelnöki pozíciójával, ezért Jourovának azonnali hatállyal le kellene mondani a posztjáról.

Jourová egyébként gyakran fejezi ki aggodalmát Magyarország miatt, és kritizálja az Orbán-kormányt, korábban például a rendkívüli jogrendet hozó koronavírus-törvény miatt, Varga pedig rendre reagál kijelentéseire a Facebookon.

(Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Unió helyreállítási tervéről a lisszaboni székhelyű Champalimaud Alapítvány épületében 2020. szeptember 29-én. – fotó: Pedro Rocha / AP / MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!