Ultimátumnak tekintik az SZFE hallgatói az egyetem új vezetőinek ajánlatát

2020. október 5. – 15:06

frissítve

Ultimátumnak tekintik az SZFE hallgatói az egyetem új vezetőinek ajánlatát

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn délután velősen reagáltak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói az egyetem új vezetőségének vasárnapi ajánlatára, melyet a sajtótájékoztatójukon elhangzottak alapján ultimátumnak tekintenek, és visszautasítanak, a blokádot pedig továbbra is fenntartják.

Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár az MTI-hez vasárnap eljuttatott, közösen jegyzett nyílt levelükben tettek ajánlatot az egyetemet elfoglaló hallgatóknak, többek között kétlépcsős bérfejlesztést, az intézmény jövőjéről szóló, átfogó egyeztetést, valamint az egyetemi épületek blokádját szervezők büntetlenségét ígérték a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetői abban az esetben, ha azonnal befejeződik az intézmény dolgozóinak sztrájkja és október 7-ig az épületek blokádja. Novák és Szarka emlékeztették az SZFE polgárait, hogy az egyetem eddigi történetének legnagyobb fejlesztése előtt áll, amely reményeik szerint nemzetközi értelemben is a legjelentősebb művészeti felsőoktatási intézmények közé emelheti az intézményt, ehhez azonban komoly kompromisszumokra lesz szükség.

Az egyetem hallgatói reakciójukban úgy fogalmaztak, hogy nem ajánlatot, hanem ultimátumot kaptak, a kancellár pedig bérvisszatartással zsarol. A hallgatók szerint a vezetés nem legitim, így velük nem tárgyalnak, az önkényes ultimátumot pedig visszautasítják. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy hétfőre meghívást kaptak az M5 vitaműsorába Novák Emilékkel, de végül technikai hibára hivatkozva lemondták a felvételt. Az SZFE-n zajló tüntetésről és blokádról, illetve az ehhez vezető eseményekről korábban ebben a cikkben írtunk részletesen.

Semjén Zsolt május 26-án éjjel benyújtotta, az Országgyűlés pedig július 3-án elfogadta azt a törvényjavaslatot, amivel 2020. szeptember 1-jétől az állami fenntartású Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi fenntartás alá kerül. Július végén az is kiderült, hogy az alapítvány kuratóriumának elnökének az intézményt többször bíráló Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki. Az új rendszerben az alapítvány, élén a kuratórium dönt az egyetem minden fontos ügyéről, az ő kezükbe került ugyanis a vagyon, az ingatlanok és a főbb döntési körök. A kormány minderről hivatalosan azt kommunikálja, a modellváltás célja, hogy az intézmény szabadabban működjön, hatékonyabb legyen az oktatás, és főképp, hogy az egyetem tulajdonosa már nem az állam lesz, hanem az erre a célra létrehozott alapítvány, amivel minden eddiginél függetlenebbek lehetnek.

Az ötfős kuratórium augusztus végén benyújtotta az új alapító okiratot, mire az egyetem teljes vezetése és szenátusa – ami az egyetem legfőbb döntéshozó szerve – lemondott. Az okiratban ugyanis őket minden jogkörüktől megfosztották: nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem választhatják meg az egyetem rektorát, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

Az SZFE hallgatói nem ismerik el legitimnek a kuratóriumi tagokat, az autonómia visszaadását követelik, hetek óta demonstrálnak, és az egyetem két épületét is szimbolikusan elfoglalták. Több oktatási intézmény, magyar és hollywoodi híresség állt ki mellettük.

A Vidnyánszky Attila elnökölte kuratórium közben Vonderviszt Lajos helyére Szarka Gábor lövész ezredest, Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter volt kabinetfőnökét nevezte ki kancellárnak. Majd pályázat és szenátusi jóváhagyás nélkül két új rekorhelyettest is, Novák Emil filmrendezőt és Zalán János színész, producert. Őket azonban az egyetem diákjai nem ismerik el, az elfoglalt épületbe továbbra is csak az egyetem polgárait engedik be, így az új kancellár sem mehetett be. Szarka Gábor október 2-án azt ígérte, hogy a hallgatók barikádját nem fogják erőszakkal felszámolni,

Október elsején az egyetem oktatóinak 60 százaléka sztrájkba kezdett, amihez számtalan külső munkavállalójuk is csatlakozott. A sztrájkoló tanárok reggelente bemennek az egyetemre, de tanítás helyett fórumokat tartanak, beszélgetnek a diákokkal. Követeléseik között szerepel többek között, hogy garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát; állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit; és az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy a megduplázza a Színház- és Filmművészeti Egyetem költségvetését, így jövőre 3 milliárd forintból gazdálkodhat az intézmény. A diákok erre úgy reagáltak, hogy egy jogsértő helyzetben, mint amilyen a mostani, nem éppen etikus pénzügyi felajánlásokkal válaszolni.

(Borítókép: Az SZFE hallgatóinak sajtótájékoztatója hétfő délután. Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!