Viccország – ennyit reagált Majka a Petőfi Zenei Díjra

2024. június 10. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

„Viccország…” – így reagált Majka, azaz Majoros Péter rapper, műsorvezető hétfőn délelőtt arra a hírre, hogy szombaton átadták a Petőfi Zenei Díjakat. A Magna Cum Laude lett az év együttese, Freddie az év férfi előadója, Gubik Petra pedig az év női előadója. Az év koncertje kategóriában Ákos lett a befutó.

Majka posztja alatt a kommentek eléggé egy irányba mutatnak: egyrészt a díj politikai átitatottságán élcelődnek és legalább ennyire boncolgatják Kovács Ákos érintettségét; a kommentfolyamból egy bejegyzés tűnik ki frissességével: „Az év felfedezettje pedig lehetne Korda György és Balázs Klári”.

Az év koncertje Ákos operaházi jubileumi előadása lett, ami az énekes harmincéves szólókarrierjét ünnepelte. Ákos ezzel együtt már háromszoros Petőfi-díjas, második alkalommal nyerte meg a kategóriát, a díj alapításának évében pedig az év férfi előadójának választották.

Ákos korábban azt mondta, hazug erőlködés és nevetséges, hogy az állam pénzén élősködik, dalszerzőként őt senki sem korlátozza. Arról is beszélt, hogy piaci műfajban dolgozik hosszú évtizedek óta, évadonként száz-százötvenezer érdeklődőnek játszanak, telt házas Budapest Sportcsarnok- és Papp László Aréna-előadások hosszú sora van mögöttük. „Ez nagyjából 35 éve tart, igen, Horn Gyula áldásos miniszterelnöksége alatt is megtöltöttük a legnagyobb csarnokokat, úgyhogy erről ennyit.”

Habár állítása szerint nem az állam pénzén élősködik, az elmúlt években rendre kapott támogatást az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt-től: 2021-ben például 40 millió forintot.

Tavaly ugyanezt a díjat mások mellett Tóth Gabi, az Ismerős Arcok és Schmidt Mária intézetének ötlete kapta.

Arról, hogy mégis mi értelme van a közmédia könnyűzenei díjátadójának, amit évről-évre az A38-on, fizetett közönség előtt tartanak meg, ebben a cikkben írtunk bővebben. Röviden: „Nincs az ég egy adta világon semmi értelme, már azon kívül, hogy közpénzmilliókat éget el az MTVA arra, hogy kifizessék a műsorgyártókat egy senkit sem érdeklő produkcióra”.

„A kultúrában a politikai jobboldalt képviselő zenészek csupa levitézlett tehetségkutatós haknikirályból, vörösboroskóla-szagú öreg rockerből és éneklő minisztériumi dolgozókból állnak. Hogy fogja a Fidesz elérni a fiatalokat, ha kulturális értelemben még mindig 1986-ban élnek?” – írta erről az egészről Sajó Dávid kollégánk tavaly.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!