Kovács Ákos: Hazug erőlködés elhitetni, hogy az állam pénzén élősködök, ez egyszerűen nevetséges

2023. október 26. – 07:52

Kovács Ákos: Hazug erőlködés elhitetni, hogy az állam pénzén élősködök, ez egyszerűen nevetséges
Orbán Viktor beköszönt Kovács Ákos öltözőjébe a 2022-es Aréna-koncert előtt – Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Általában igyekszem visszafogottan fogalmazni, mert a véleményem gyakorta sokkal nyersebb, mint ami egy újságban megjelenhet” – mondta a Magyar Nemzetnek Kovács Ákos, aki állítása szerint magától nem szívesen beszél közéleti kérdésekről. „Ha megkérdezik a véleményemet, nem térek ki a válasz elől, nem ötölök-hatolok, hanem elmondom, én hogyan gondolom. Viselem a kommunikációs kockázatokat.”

Ilyen kockázat volt például az előadóművész szerint, amikor a Népszabadságban lenáciztak, majd

„később propagandista barátaink okleveles nőgyűlölővé igyekeztek maszkírozni egy összehangolt sajtóakció részeként: egyértelmű, hogy a sportszerűtlenségtől sem riadnak vissza”.

Itt arra az elhíresült interjúra gondolhatott az énekes, amiben arról beszélt, hogy a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak, hanem inkább a női princípiumot kell beteljesítenük, azaz tartozni valakihez és gyereket szülni. „És ennek a hitelrontó szándékú erőlködésnek mi lett a vége? Helyreigazítások sorozata, valamint az, hogy a közönség kinevette őket, és kiállt mellettem” – mondta a nyolc évvel ezelőtt történtekről Ákos.

Arról is beszélt, hogy ő nem szeretne úgy élni, mint aki állandóan „aknamezőn tipeg, jobbra-balra sandít, tartva attól, hogy valakinek az érzékenységét sértheti”. Dalszerzőként állítása szerinte őt senki sem korlátozza. „Jól is néznénk ki. Nyilvánvaló, hogy szólistaként, szerzőként más szabadságfokkal dolgozhatok, mint egy központi költségvetésre támaszkodó nagyobb intézmény.”

„Természetesen tudok a hazug erőlködésről, ami azt próbálja elhitetni, hogy az állam pénzén élősködök, de ez egyszerűen nevetséges”

– fogalmazott, és arról beszélt: piaci műfajban dolgozik hosszú évtizedek óta, évadonként száz-százötvenezer érdeklődőnek játszanak, telt házas Budapest Sportcsarnok- és Papp László Aréna-előadások hosszú sora van mögöttük. „Ez nagyjából 35 éve tart, igen, Horn Gyula áldásos miniszterelnöksége alatt is megtöltöttük a legnagyobb csarnokokat, úgyhogy erről ennyit.”

Habár állítása szerint nem az állam pénzén élősködik, az elmúlt években rendre kapott támogatást az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt-től: 2021-ben például 40 millió forintot.

„Az én sikerem, ha egyáltalán szabad ilyenről beszélni, a közönség tömeges érdeklődésén alapszik. Nincs nálam szabadabb ember, nincs ennél nagyobb szabadság. Nagyon hálás vagyok ezért” – mondta a Kossuth-díjas Ákos, aki szerint a díjak kérdése más ügy: „ha egy kulturális díjnak nagy presztízse, marketingértéke van, akkor azt egész biztosan nem csak esztétikai alapon adják, rengeteg érdek mozog a háttérben”.

Olyanokról is beszélt az interjúban, hogy „a sikerrel nem szabad vitatkozni”, komoly eredményekkel szegélyezett úton járhatott eddig, és ő nem irigy senkire. „Eljutottam abba az életkorba is, amikor egyáltalán nem okoz nehézséget beismerni, ha valamit nem értek. Soha nem értettem, hogy mitől működik a mulatós zene, és hogy mi abban a jó, ha a szöveg egy gyerekmondóka szintjén marad, ahol még az alanyt és az állítmányt sem sikerül egyeztetni.”

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!