Kiosztották a Petőfi Zenei Díjakat, Ákosé lett az év koncertje

2024. június 9. – 08:07

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat este átadták a Petőfi Zenei Díjakat. A Magna Cum Laude lett az év együttese, Freddie az év férfi előadója, Gubik Petra pedig az év női előadója. Az év koncertje kategóriában Ákos lett a befutó – írja az MTI.

Idén kilenc kategóriában vehettek át díjat az előadók az M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió munkatársaitól, valamint a Petőfi Zenei Díj életműdíjas Nagy Ferótól.

Arról, hogy mégis mi értelme van az közmédia könnyűzenei díjátadójának, amit évről-évre az A38-on, fizetett közönség előtt tartanak meg, ebben a cikkben írtunk bővebben. Röviden: „Nincs az ég egy adta világon semmi értelme, már azon kívül, hogy közpénzmilliókat éget el az MTVA arra, hogy kifizessék a műsorgyártókat egy senkit sem érdeklő produkcióra”.

Idén az év férfi előadója Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie lett, aki a Duna tévén futó „Csináljuk a fesztivált!” legutóbbi évadának győztese. A A Dal 2024 extra produkciójában pedig Gubik Petrával énekelt duettet, ő lett az év női előadója.

Az év együttese díjat a Magna Cum Laude vehette át.

Az év zenei felvétele Szarka Tamás Otthon vagyunk című dala lett, ami a Felvidéket mutatja be, a hozzá készült klip tavaly augusztus 20-án, az államalapítás emléknapján jelent meg. A kisfilmben a zeneszerző-előadó és a népviseletbe öltözött zoboraljai asszonykórus, valamint a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diákjai is megjelentek.

Az év koncertje Ákos operaházi jubileumi előadása lett, ami az énekes harmincéves szólókarrierjét ünnepli. Ákos ezzel együtt már háromszoros Petőfi-díjas, második alkalommal nyerte meg a kategóriát, a díj alapításának évében pedig az év férfi előadójának választották.

Az év hangszeres előadójának a Parno Grasztot választották, az év rádiós koncertje elismerést pedig a 4S Street kapta a Petőfi Rádióban adott koncertjéért. Az erdélyi magyar, indie-pop-rock együttes 2022-ben az év zenekara lett.

Két díjazottat is A Dal 2024-es szériájából választottak, László Evelin a Legényes című dala lett az év dala, az Arcidra pedig az év felfedezettje.

„A közmédia küldetése, hogy új, értékteremtő hazai produkciókra irányítsa a nagyközönség figyelmét és országos csatornákon mutassa be a magyar zene sokszínűségét, támogassa a zenében maradandót alkotni vágyó fiatalokat, valamint műsorokkal ünnepelje a gazdag zenei örökséget és sokszínűséget” – hangsúlyozták a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA) az eseményre kiadott közleményében.

„A kultúrában a politikai jobboldalt képviselő zenészek csupa levitézlett tehetségkutatós haknikirályból, vörösboroskóla-szagú öreg rockerből és éneklő minisztériumi dolgozókból állnak. Hogy fogja a Fidesz elérni a fiatalokat, ha kulturális értelemben még mindig 1986-ban élnek?” – írta erről az egészről Sajó Dávid kollégánk tavaly.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!