Európában csökken, de Magyarországon tartja magát a tévénézés népszerűsége

2024. április 16. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős eltérést mutat a tévénézés átlagos napi időtartamában az a 71 országra kiterjedő, 2022-es adatokon alapuló felmérés, amelynek részleteit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) foglalta össze elemzésében. Mint ebből kiderült, a tévé népszerűsége az ezredforduló óta világszerte folyamatosan csökkent, mára 2 óra 25 percet töltenek naponta a képernyő előtt a felmérésben vizsgált országok lakói.

Ezzel szemben Európában átlagosan naponta legalább egy órával többet, tehát három és fél órát töltenek tévézéssel az emberek, Magyarországon pedig nem is volt csökkenés az utóbbi évtizedekben, így továbbra is legalább négy óra a napi átlag. Érdekesség, hogy a legkevesebbet az izlandiak tévéznek, akik alig több mint fél órát szánnak a szórakozás és tájékozódás hagyományos formájára, a teljes összevetésben hazánk világviszonylatban a nyolcadik, európai összevetésben pedig a negyedik helyen végzett.

A rekorderek Dél-Amerika és a Dominikai Köztársaság lettek, hiszen ezekben az országokban 5 óra 15 perc volt a tévénézés átlagos időtartama, Kamerunban 5 óra 12 percet, Szaúd-Arábiában pedig szintén több mint öt órát ülnek a készülékek előtt naponta, de hasonló eredményt hozott az üzbegisztáni mintavétel is.

A legnézettebb műsorok közt számos országban a vígjáték- és drámasorozatokat találjuk, Európában viszont a valóság show-kat kedvelik a legtöbben. Belgiumban, Bulgáriában, Hollandiában, Portugáliában és Romániában és Magyarországon is első helyen végeztek a tehetségkutató műsorok és egyéb reality formátumok, köztük a Got Talent, a The Masked Singer, Big Brother Famosos, illetve a Sztárban sztár leszek! A műfaj népszerűsége nálunk olyannyira átütő, hogy a tíz legnézettebb műsor hatvan százaléka tehetségkutató, esetleg valamilyen, a reality műfajába tartozó show-műsor volt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!