A Hajógyári-szigeten indul a Póka Egonról elnevezett, Demeter Szilárd-féle popzenei képzés

2024. január 17. – 20:22

A Hajógyári-szigeten indul a Póka Egonról elnevezett, Demeter Szilárd-féle popzenei képzés
Demeter Szilárd a Póka Egon Művészeti Akadémia indulását bejelentő sajtótájékoztatón, kezében a korábban elfogadott könnyűzenei stratégiával – Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség

Másolás

Vágólapra másolva

A tervek szerint már 2024 szeptemberében, a Hajógyári-szigeten elindul a Póka Egon Művészeti Akadémia (PEMA) kortárs könnyűzenei alapképzése. Az intézmény a Miskolci Egyetem és a Demeter Szilárd által vezetett Petőfi Kulturális Ügynökség közös kezdeményezéséből született, a PEMA a Miskolci Egyetem már létező, komolyzenészeket és zenetanárokat képző karának (Bartók Béla Zeneművészeti Kar) a része lesz.

A PEMA indulását bejelentő sajtótájékoztatón Demeter Szilárd arról beszélt, hogy már a 2020-ban leadott könnyűzenei stratégiájában szerepelt egy felsőfokú, könnyűzenei intézmény terve, aminek már akkor megelőlegezte, hogy Póka Egon lesz a névadója. Demeter úgy fogalmazott, Póka Egon 2021-ben bekövetkezett halála után erkölcsi kötelességének érezte, hogy az intézmény létrejöjjön.

„A hároméves képzés egyik célja, hogy diplomás zenészek taníthassanak könnyűzenét általános iskolákban, illetve a legtehetségesebb zenészeket a lehető legnagyobb eszköztárral segítsük az előrejutásban” – mondta az eseményen Demeter.

A PEMA kortárs könnyűzenei BA-képzésén nyolc szakirány indul (basszusgitár, billentyűs hangszerek, szaxofon, harsona, trombita, gitár, ütőhangszerek és ének), a képzésen oktat többek között Szirtes Edina Mókus, Pásztor Anna, Szovják Bea, Fehérvári Attila, Lukács Peta, Gerendás Dániel, Borlai Gergő, Szebényi Dániel és Veres Mónika, a szakfelelős a sajtótájékoztatón is fellépő Tátrai Tibor lesz. A Miskolci Egyetem rektora, Horváth Zita szerint az alapképzés a jövőben mesterképzéssel is bővülhet.

Póka Egon lánya, Szakadáti-Póka Vanessza az eseményen arról is beszélt, hogy a képzésen az elméleti és gyakorlati zeneórák mellett a hallgatók a szakmájukhoz kapcsolódóan mozgáskultúrát, retorikát, jogi ismereteket és marketinget is tanulhatnak. Az alapszak leírása szerint külföldi cserediákprogramban is részt vehetnek majd az itt tanulók.

A könnyűzenei egyetem tervéről régóta lehetett tudni, korábban felmerült, hogy az egyetem épülete az Északi Járműjavítónál kaphat helyet, 2021-ben pedig közbeszerzést is írtak ki a központ létrehozására. Végül a járműjavító az új Közlekedési Múzeum helyszíne lett, a PEMA pedig a mostani bejelentés alapján a Hajógyárira költözhet.

A felsőfokú képzőhely létrehozásának terve legutóbb akkor kapott újra nagyobb figyelmet, amikor Demeter életre hívta a Petőfi Zenei Tanácsot, majd annak egyik tagja, Németh (Lojzi) Alajos mesélt a popzenei egyetem alapításáról, amit Demeter vázolt fel a tanács első ülésén.

Főleg az utóbbi hír hatására a Kőbányai Zenei Stúdió több egykori diákja beszélt a Telexnek arról, hogy Póka Egon rendszeresen fogdosta és csókolgatta az iskola jellemzően 18–23 éves diákjait és több női dolgozóját, tanárát. Máskor a testükre, a ruházatukra vagy a szexuális életükre tett obszcén megjegyzéseivel alázta meg őket. Az esetek jellemzően 2010 és 2017 között történtek, eközben számos diák hagyta el az iskolát annak toxikus légköre miatt.

A Hajógyári-sziget is már régóta kiemelt része Demeter Szilárd tervének, a Vizoviczki-birodalomként is elhíresült sziget évek óta kihasználatlanul álló részét a Petőfi Kulturális Ügynökség tulajdona. Demeter ötéves tervében az szerepelt, hogy a Hajógyárin 3 ezer fős rendezvényhelyszínt, kiállítótermet, múzeumot, próbatermeket is kialakítanak, és hogy ide költözhet az A38 Hajó is.

Demeter később arról is írt egy véleménycikkben, hogy az ügynökséggel lennének eszközeik arra, hogy bármiféle fesztivál megszervezését ellehetetlenítsék a Hajógyári-szigeten, de szerinte a Sziget Fesztivál kulturális hozadéka annál nagyobb, hogy ezen gondolkodjanak. Azt azért hozzátette, hogy mióta a Sziget teljesen amerikai tulajdonba került, éves szerződéseket kötnek, nem köteleződnek el hosszú távra.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!