Popzenei egyetem ötlete is felmerült a Demeter Szilárd-féle új zenei tanácsban

2023. március 24. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

A hét elején nagy port kavart, hogy többek között Ákos, Müller Péter Sziámi és Nagy Feró részvételével, egyetlen női tag nélkül megalakult a Petőfi Zenei Tanács, aminek elsődleges küldetése a popkultúra, „korunk elsődleges kulturális közegének minőségelvű fejlesztése”. A tanács munkájáról és a felmerült ötletekről kérdezte a Magyar Narancs Németh (Lojzi) Alajost, a Bikini együttes basszusgitárosát, aki azt mondta, a tanácsban felmerült egy popzenei egyetem létrehozása is.

„Olyan ötlet is van, hogy szeretnének csinálni jövőre egy kifejezetten popzenei zeneművészeti főiskolát. A tervek szerint a Kőbányai Zenei Stúdió lenne a szakközépiskola, és afölött lenne majd ez az egyetem, ami Póka Egon névre hallgat”

– mondta a zenész. Arra a kérdésre, hogy ez akkreditált felsőoktatási képzést jelentene-e, ezt válaszolta:

„Hogyne. Nem egy zsebből kirántott, hanem valós felsőoktatási intézmény lesz. Végre egy popzeneoktatási intézmény.”

Németh Alajos az interjúban beszélt arról is, hogyan zajlott a tanács első ülése, azt mondta, kétórás fejtágítást kaptak. „Szilárd felvázolta nekünk, hogy mi az elképzelése. Kész tényekkel teli csomagot nyitott ki. Rengeteg arca van a zenei tanácsnak, illetve a felé benyújtott csomagnak. Például a Hajógyár, ami egy online felület, de szóba került a művelődési házak újragondolása, illetve a Petőfi Rádió és a Petőfi TV is” – mondta. Beszélt arról is, hogy átalakítanák a műsorvezetést, mert szerinte a műsorvezetők nyolcvan százaléka ugyanazt mondja.

A lap arról is kérdezte a Bikini basszusgitárosát, hogy nem aggályos-e, hogy vállaltan kormányközeli előadókat vonnak be a tanácsba, miközben egy hónappal ezelőtt egy cenzúrázott koncertfelvételt adott le a Petőfi TV, miután Beton.Hofi egyik dalában elhangzott a miniszterelnök neve, de Németh Alajos szerint a másik oldalról is elhangzanak dalok. „Ki ezt szidja, ki azt” – mondta.

A héten a Telexen is írtunk arról, hogy megalakult a Petőfi Zenei Tanács. A megalakulás után megkérdeztük Demeter Szilárdot, hogy miért nincs nő a tanács tagjai között, kérdésünkre azt válaszolta, hogy emögött nincs nemi alapú megkülönböztetés, az összetétel teljesítményalapú, ő soha nem nézi a nemeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!