Demeter Szilárd szerint az új zenei tanács összetétele teljesítményalapú, ő soha nem nézi a nemeket

2023. március 22. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen nőt sem válogattak be a Petőfi Kulturális Ügynökség által kedden életre hívott Petőfi Zenei Tanácsba, de emögött nincs nemi alapú megkülönböztetés – ez derült ki abból a válaszból, amit a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója, Demeter Szilárd küldött a Telex megkeresésére.

Demeter Szilárd úgy fogalmazott, hogy a tanács összetétele teljesítményalapú, a felkéréskor a hozzáadott értéket nézték, „nem bárkinek a biológiai, avagy társadalmi nemét. Ezt soha nem néztem, mint ahogyan a szexuális szokások alapján sem szoktam megkülönböztetést tenni. Felkérésünket mindenki elfogadta” – írta.

Kérdeztük arról is, hogy hogyan tudná összefoglalni az első, alakuló ülésen elhangzott főbb megállapításokat. Azt válaszolta, hogy egy produktív vita során nagyjából tisztázták a feladatokat, lehetőségeket, irányvonalakat. A következő ülést április második felében tartják, addig a tagok gondolkodnak, tájékozódnak.

Arra, hogy milyen éves keretösszeget határoztak meg a tanács munkájára, azt írta válaszként, hogy „a tanács tagjai havi bontásban kevesebb mint 100 ezer forint díjazásban részesülnek munkájuk ellenértékeként”.

A Petőfi Zenei Tanács egyébként a popkultúra, „korunk elsődleges kulturális közegének minőségelvű fejlesztését” jelölte ki elsődleges küldetéseként. A Petőfi Kulturális Ügynökség célja, hogy a tanács tagjai „szakértelmükkel és meglátásaikkal elősegítsék a Petőfi Rádió, a Petőfi TV, a Hajógyár és a Magyar Popkulturális Értéktár minőségelvű megerősítését, ezáltal a magyar popkultúra jobbá tételét”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!