Nem csak magyar politikusként lehet milliókat keresni néhány szó monoton ismételgetésével

2023. augusztus 5. – 15:04

Nem csak magyar politikusként lehet milliókat keresni néhány szó monoton ismételgetésével
Forrás: TikTok

Másolás

Vágólapra másolva

Megint gyengül a forint, még mindig magas az infláció – a háttérben az energiafüggőség, kommunizmus és Trianon, vagy nem –, a reálkereset meg csak csökken, hiába nőnek a fizetések (állítólag). Az utóbbi hónapokban bizonyára ön is gondolkodott már azon, hogy milyen kiegészítő módszerekkel tudná némi extra bevételhez jutni. A kézenfekvő megoldásnak a rohamtempóban fejlődő mesterséges intelligencia tűnik, vagy esetleg az OnlyFans, ha valakinek van gyomra hozzá. Az elmúlt hetekben viszont feltűnt egy újabb lehetőség, ami röviden összefoglalva abból áll, hogy

emberek NPC-knek tettetik magukat a TikTokon, és órákon át reagálnak ugyanúgy különböző digitális ajándékokra, amikre a nézőik valódi pénzt költenek.

Az egész így leírva is bizarrnak, sőt, értelmezhetetlennek tűnik, de hát a számos országban nemzetbiztonsági kockázatnak tartott TikTok már csak ilyen – eleve idétlen táncos videókkal futott be, és rendszeresek rajta a veszélyes, akár halálos „kihívások”, szóval az élő NPC-k miatt igazán felesleges kiakadni. Ez a trend ugyanakkor még a szokásosnál is furcsább, és azért is érdemes vele foglalkozni, mert tökéletesen világít rá arra, hogy a TikTok hírhedt, függőséget okozó algoritmusa hogyan tudja teljesen eltorzítani a tartalomgyártást.

Szóval NPC-k. Mi az, hogy NPC?

Az NPC kifejezés a videójátékokból származik, a non player character, vagyis nem játszható karakter rövidítése, és azokat a mellékszereplő karaktereket takarja, akikkel a játékos nem tud játszani. Például az Elder Scrolls V: Skyrim nevű játék őreit, akik pár éve a játékon bőven túlmutató jelenséggé nőtték ki magukat annak ismételgetésével, hogy maguk is kalandorok voltak, amíg valaki el nem lőtte egy nyíllal a térdüket. Az NPC-kkel a játékokban korlátozottan lehet interakcióba lépni – bár a mesterséges intelligencia ezt is megváltoztathatja –, így mindig egyértelmű, hogy előre programozott, nagyon egyszerű karakterekről van szó, ami sokszor elég szórakoztató tud lenni.

Nem meglepő, hogy nagyjából azóta figurázzák már ki őket az emberek, hogy léteznek videójátékok – például itt –, a Viva La Dirt League nevű websorozat nagyrészt ebből él, egy, az interneten Loczniki néven ismert, alapvetően táncosként dolgozó pár meg konkrétan kurzust árul arról, hogy hogyan kell NPC-ként viselkedni, ami az ilyen videóik alapján amúgy érthető is. Az is egy közkedvelt online tréga, hogy az Elder Scrolls IV: Oblivion zenéjét keverik emberek a szerintük a való életben NPC-ként viselkedő emberekről készült videók alá. Szóval maga az NPC-jelenség eddig is létezett.

De hogy néz ki ez egy online élő streamben?

Az újhullámos NPC-streamerek közvetítéseit leginkább ahhoz lehet hasonlítani, amit Locznikiék csinálnak, csak ők konkrét mozdulatsorok helyett faarccal ismételgetik végtelenítve ugyanazokat a frázisokat és ugyanazokat a mozdulatokat. Nagyjából úgy, ahogy egy videójátékban az őrök mondogatják, hogy „Ki van ott?” meg hogy „Biztos csak a szél volt”, amikor meglátják, aztán elveszítik szem elől a játékos karakterét. Ami viszont különlegessé teszi őket, az az, hogy ezt a freakshow-t a nézők irányítják, amikor a képernyőn felvillanó digitális ajándékokat küldenek a streamereknek.

Ezeket valódi pénzért lehet megvenni, és ahogy az például itt is látszik, száznál is több féle van belőlük, az egy centbe kerülőktől a több száz dollárba kerülőkig – utóbbinál egy fél képernyőt beterítő, tíz másodperces animáció játszódik le. A streamerek mindegyik után kapnak néhány virtuális gyémántot, amit aztán bizonyos összeg fölött valódi pénzre tudnak váltani a TikTok kasszájánál. Az egész trend lényege az, hogy a streamereknek minden ajándékra van egy bizonyos reakciójuk, szóval a nézők úgy érezhetik magukat, mint ha egy automatába dobálnák a pénzüket, csak itt egy valódi, hús-vér embernek mondhatják meg, hogy mit csináljon.

Oké. Ennek mi értelme?

Remek kérdés! Elsőre tényleg nehéz megmondani, hogy miért lettek népszerűek az ilyen közvetítések. Az eddig sem volt titok, hogy az emberek nem csak nézni szeretik mások életét, hanem befolyásolni is, elég arra gondolni, amikor Ludwig Ahgren azt ígérte, hogy addig közvetíti az életét a Twitchen, amíg újabb és újabb emberek iratkoznak fel rá, aztán 31 nap után félbeszakította a projektet, mert nem akartak leállni a számlálóhoz 10 másodpercet adó feliratkozások. Az is gyakori, sima videójátékos közvetítésekben, hogy azért adományoz egy néző pénzt egy streamernek, hogy az felolvasson egy üzenetet – szóval ebből a szempontból nem olyan meglepő vagy példa nélküli az egész. Itt viszont nem egy rendes közvetítésre épül mindez, hanem

kizárólag annyi a tartalom, hogy valaki ott ül, és megállás nélkül, robotikusan reagál, mindig pontosan ugyanúgy a képernyőn felvillanó virtuális ajándékokra.

A TikTok élő közvetítéseinek világa amúgy is nagyon furcsa nyúlüreg: egy főzős stream és egy szójátékozó nyugdíjas között simán feltűnik egy szomorúarc-filterrel hatlapú anyákat egymásra pakoló csávó, aki modern Sziszüphoszként minden sapka (ez is egy virtuális ajándék) után leszed egy anyát az építmény tetejéről, aztán folytatja az építkezést. Az NPC-streamek meg még ennél is nagyobb őrültségnek tűnnek, leginkább a kétezres évek klasszikus internetes horrorvideóját, az I Feel Fantasticet, vagy a már kifejezetten érdekes zenei projektben utazó Poppy régi videóit idézik. Egyáltalán nem meglepő, ha valaki borzongással vegyes ámulattal bámulja percekig a képernyőt, amikor először találkozik ilyesmivel.

Kik csinálják ezeket?

A műfaj koronázatlan királynője a 27 éves kanadai PinkyDoll, vagyis Fedha Sinon, akit leginkább arról lehet ismerni, hogy ha egy virtuális fagylaltot kap, akkor nyalásokat imitálva mondogatja, hogy „Ice cream so good” – amiből azóta mém is lett a fagylaltot közismerten kedvelő, és a közvélekedés szerint időnként NPC-ként viselkedő Joe Bidennel – meg hogy a szájával pukkanásokat imitálva úgy tesz, mintha lufikat durrantana ki. PinkyDoll július közepén lett virális jelenség, és tényleg tökéletesre fejlesztette az NPC-séget, ami főleg úgy figyelemre méltó, hogy a New York Timesnak nemrég azt nyilatkozta, még mindig nem igazán tudja, mi az az NPC.

Mint mondta, csak azért kezdte el ezt csinálni, mert valaki egy korábbi közvetítése alatt azt írta, hogy olyan mint egy NPC, aztán elkezdett rá ömleni a pénz. Azt is elmondta, hogy GTA-karakterek segítettek neki az online személyisége kialakításában. Az mindenesetre biztos, hogy a korábban sztriptíztáncosként dolgozó PinkyDollnak bejött a dolog, néhány hét alatt több százezer új feliratkozót szerzett, és július közepén azt mondta, egy közvetítéssel 2-3 ezer dollárt (forintban ez 700 ezer és 1 millió közötti összeg) keres, az Instagramjával és az OnlyFansével együtt pedig 7 ezer dollárt, vagyis durván 2,5 millió forintot kaszál egy nap alatt. És azóta csak sokkal-sokkal népszerűbb lett.

PinkyDoll egyik leglelkesebb nézője amúgy nem más, mint a rapper Timbaland, aki miatt a nő egyszer még a szerepéből is kiesett, ami nagyon ritkán szokott megtörténni.

A 27 éves kanadai nő mellett a szcéna népszerű szereplője Cherry Crush, akiről annyit érdemes tudni, hogy kiköpött hasonmása Belle Delphine-nek, aki pár éve azzal lett híres, hogy a fürdővizét árulta a rajongóinak (azóta pornózásra váltott). Crush a New York Timesnak azt mondta, szerinte ezek a közvetítések a gyorsaságuk és a folyamatos ismétlődés miatt nagyon stimulálóak, az emberek látni akarják a következő reakciót.

Azt is hozzátette, hogy az ő közvetítései sosem szexuális töltetűek, szerinte ez csak szórakoztató tartalom, de azt azért hozzá kell tenni, hogy PinkyDollhoz hasonlóan neki is van OnlyFans-oldala is, szóval mégis van némi mögöttes jelentése annak, hogy a nézők élőben tudják irányítani egy konvencionálisan vonzónak tartott nő cselekedeteit.

Az OnlyFans felemelkedése óta az ottani tartalomgyártók sokszor vállaltan amolyan ugródeszkának használják a TikTokot, az Instagramot és a Twitchet is a valódi tartalmaikhoz, és bár itt a kettő között nincsen explicit kapcsolat, nem nehéz elképzelni, hogy ennek ismeretében sok néző máshogy tekint az NPC-streamekre. Pláne mert a TikTok amúgy nem távolítja el annyira hatékonyan a szexuális tartalmakat, a tartalomgyártók pedig kreatívan feszegetik is a határokat, ahogy arról ebben a cikkben is írtunk.

Aha. Jól értem, hogy a világ megérett a pusztulásra?

Az utóbbi hetekben többen is felvetették ezt az NPC-streamek népszerűsége miatt, és az tényleg tagadhatatlan, hogy ezek elképesztően furcsák, de a világvége azért valószínűleg nem emiatt fog eljönni. Persze ahogy az ilyenkor lenni szokott, most éppen mindenki PinkyDollt másolja a TikTokon, de az olyan különlegesebb arcoktól eltekintve, mint a korábban is élő babaként streamelő Shu, azért a legtöbben hamar megunják majd a dolgot. Elvégre ingyen annyira nem jó buli órákig ugyanazt ismételgetni, és akármilyen hülyén is hangzik, ezt sem tudja bárki jól csinálni. Meg hát az ember családtagjai sem feltétlenül fogják érteni, hogy mi történik, ahogy az ebből a videóból is jól látszik:

PinkyDoll az egészről csak annyit mondott, hogy nem érdekli, mit gondolnak róla, ami annak fényében nem is meglepő, hogy naponta több ezer dollárt kaszál valami olyasmivel, amit amúgy állítása szerint még élvez is csinálni. Ja, és amúgy zenei karrierbe is kezd, nemsokára kijön egy száma, ha valakinek esetleg ez hiányzott volna a fenti videók után.

Az ettől még tökéletesen látszik, hogy a hihetetlenül hatékony algoritmusa, és a végletekig kitolt ingerküszöb miatt a TikTokba kódolva van az ilyesfajta, nagyon furcsa és agyzsibbasztó trendek felbukkanása. Ezek olyan tartalmak, amik annyira hipnotikusan értelmetlenek, hogy muszáj megállni rajtuk görgetés közben.

A TikTok ma messze a legnépszerűbb közösségi platform a fiatalok körében, így ennek lehetnek még érdekes hatásai az online tartalomgyártás és a mai fiatalok jövőjére nézve is. Abból kiindulva ugyanakkor, hogy George Kusunoki Miller tíz éve még Filthy Frankként és Pink Guyként csinált offenzív YouTube-videókat, és sütött tortát hányásból meg hajból, manapság meg Joji néven, világszerte ismert (és elismert) zenész, valószínűleg ez a trend sem fog örökre tönkretenni egy generációt, még ha tényleg nagyon fura is az egész.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!