Végre tényleg megjelenik a zombis kultjáték hányattatott sorsú folytatása

2022. augusztus 24. – 00:39

frissítve

Végre tényleg megjelenik a zombis kultjáték hányattatott sorsú folytatása
Forrás: thegameawards / YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

A Gamescom nyitóceremóniáját megnézni nagyjából olyan, mint nyomon követni a magyar közéletet. Mindig reménykedünk abban, hogy egyszer jobb lesz, de évről évre kiderül, hogy még mindig ugyanolyan rossz. Ha nem rosszabb.

A Gamescom nagy showjáról sokat elmond, hogy 2019-ben a Death Strandingen kívül nem sok mást mutattak, az elmúlt két évben pedig az aktuális Call of Duty volt a főattrakció. Szó se róla, ha valaki nagyon érdeklődik a videójátékok iránt, és sok játékkal is játszik, az mindig találhat egy rakás izgalmas dolgot, ez pedig idén sem volt másként, de aki igazán nagy neveket várt, annak tényleg nem termett sok babér.

Kis túlzással igazából azt is lehetne mondani, hogy az egyetlen igazán érdekes bejelentés az volt, hogy végre tényleg megjelenik a Dead Island 2.

A nyitóceremónia két év kihagyás után visszatért Kölnbe, megint valódi közönség éljenzett, ami tényleg hozott némi új színt az egészbe. Emiatt a lassan minden létező videójátékos műsort vezető Geoff Keighley is okkal örömködött, de a bemutatók ennyire nem voltak izgalmasak. Még azok sem, amik a semmiből futottak be, mert sokszor még azt is lehetetlen volt eldönteni, hogy mi a franc lesz a lényege a játéknak, nemhogy azt, hogy jó lesz-e.

Persze az idén is megrendezett Summer Game Fest már ellőtt egy csomó érdekességet, és a különcködő Microsoft meg az évek óta saját eseményekre szorítkozó Sony hiánya sem segített, de az idei felhozatal még így is szokatlanul gyenge volt. A kesergés után azért összeszedtük az idei bejelentéseket is, szóval olvassanak tovább nyugodtan, hátha mégis találnak valami izgalmasat.

Ahogy azt fentebb is írtuk, a legnagyobb durranás egyértelműen a show végére hagyott Dead Island 2 volt, ami kisebbfajta csoda annak fényében, hogy mennyire hányattatott volt a játék sorsa az elmúlt tíz évben. A 2011-es Dead Island, illetve a két évvel később megjelent Dead Island: Riptide nem voltak lenyűgöző játékok, de megvolt a maguk bája, és ha a szaksajtó nem is rajongta körbe őket, sok játékos szerette őket.

A fejlesztő Techland viszont a Riptide után dobta a szériát a szintén zombis Dying Lightért, aminek második része több éves késés után idén februárban jelent meg. Eközben a Dead Island 2-t megkapta a Yager, a Sony be is mutatta a játékot a 2014-es E3-on, a 2015-ös megjelenésből viszont nem lett semmi, a játék pedig két további fejlesztőcsere után végül a kiadó Deep Silver egyik belsős stúdiójánál kötött ki.

A kedd este is feltűnő Goat Simulator 3 (igen, jól emlékeznek, nincs második rész) fejlesztői aztán az idei Summer Game Festen egy óriási trollkodással egy az egyben lemásolták a 2014-es előzetest, zombik helyett természetesen kecskékkel. Most pedig végre tényleg befutott a valódi előzetes, amiben egy igazi triplacsavaros megoldással az ugyancsak egy fiktív Kaliforniát (és Los Angelest meg San Franciscót) bemutató GTA: San Andreasból ismert Hollywood Swingingre veri pépesre a zombikat egy afrofrizurás csávó, hogy eljusson a boltba. Hogy aztán hazatérve kiderüljön, nincs elem a távirányítójában, és ezúttal katanával induljon megint útnak, közben odaintve pár másik embernek, akik gyakorlottan pusztítják a zombikat.

Ebből lehetett sejteni, hogy több játszható karakter lesz majd, egészen pontosan hat, az egyik fejlesztő pedig azt is elmondta, hogy a Dead Island 2 egy gyilkolászós homokozó lesz, ahol az ember kedvére kísérletezhet a zombiirtással. A játékmenetről is érkezett egy (erősen megrendezett) videó, ezt itt lehet megnézni.

A Dead Island 2 mellett volt még pár frissen bejelentett játék, ezek közül első ránézésre egyértelműen a Dune: Awakening emelkedett ki egy hidegrázós előzetessel. Frank Herbert klasszikusa egyértelműen a reneszánszát éli mostanában Denis Villeneuve grandiózus feldolgozása nyomán, ez pedig nemcsak abból látszódik, hogy Alejandro Jodorowsky soha el nem készült Dűnéjének forgatókönyvének egy példányáért tavaly 35 ezer euró helyett 2,66 millió eurót fizettek, hanem abból is, hogy új társasok és videójátékok is születtek az elmúlt időszakban. A Civilization nyomdokaiba lépő stratégiai játék, a Dune: Spice Wars korai hozzáféréssel már hónapok óta játszható, ehhez csatlakozott most a Funcom játéka, ami egyébként egy nyílt világú, túlélős online szerepjáték lesz.

Ezen túl sokat egyelőre nem lehet tudni róla, de a játék hivatalos Steam-oldala szerint inkább táplálkozik majd a Funcom talán legnépszerűbb játékából, Conan: Exilesból, mint mondjuk a klasszikusabb MMO-s vonalat képviselő The Secret Worldből. A játék egyébként a kínai Tencent alá tartozó Level Infinite égisze alatt jelenik majd meg, amivel tovább bővül a már egyébként is komoly portfólióval rendelkező cég kínálata.

És akkor most nézze meg ön is az előzetest, és mondja együtt a narrátorral, hogy „Fear is the mindkiller”, miközben a háttérben ornitopterek cikáznak, egy kék szemű, cirkoruhás férfi pedig végignézi, ahogy egy homokféreg elnyel egy hatalmas gépet, aztán meglovagolja a lényt.

Ezen a vonalon maradva befutott még többek közt a Build a Rocket Boy nevű, ex-Rockstaros arcok nevével fémjelzett stúdió öt éve fejlesztett játékának, az Everywhere-nek az előzetese is. Amiből szinte semmi nem derült ki azon kívül, hogy a fejlesztők szerint nagyon jó lesz, semmihez nem lesz fogható, egy teljesen új világ lesz, ahol nem csak játszani lehet majd és a játékosoknak is nagy szerepe lesz a megalkotásában.

A vége felé aztán limitáltan ugyan, de mozgásban is lehetett kicsit látni a játékot, ez alapján az Everywhere gyakorlatilag egy új Fortnite akar lenni, de ne legyen igazam. A Lords of the Fallennek is érkezik a folytatása (vagy rebootja, fene se tudja), ennek The Lords of the Fallen lesz a címe, az előzetesében a Mother szólt a Danzigtól és a látottak alapján egy közepesen izgalmas sötét fantasy kalandnak ígérkezik – itt lehet megnézni, hogy hogy néz ki.

Az is kiderült, hogy a Subnauticával ismertté vált Unknown Worlds most egy Moonbreaker nevű játékon dolgozik, Az Idő Kerekét befejező Brandon Sandersonnal közösen, ami lényegében egy terepasztalos-figurás játék virtuális köntösben. Még festegetni is lehet a figurákat, amire érezhetően nagyon büszkék a fejlesztők, akik szerint amúgy A galaxis őrzőit és a Firefly-t idézi a játék, a játékmenet meg olyan, mintha a Hearthstone találkozna az XCOM-mal. Előzetes itt.

A Borderlands-széria atyja, Randy Pitchford is feltűnt, hogy hivatalosan bejelentse, hogy egy csomó volt telltale-es fejlesztővel közösen dolgoznak a News Tales from the Borderlandsen, a The Surge-játékokat, illetve az első Lords of the Fallent fejlesztő Deck13 is bemutatott egy új játékot, az Atlas Fallent, ami elsőre úgy nézett ki, mintha a Square Enix nem cseszte volna el a Babylon's Fallt (és sokkal több homokot rakott volna bele).

Ezeken túl viszont már tényleg csak olyan dolgokat láttunk, amiknek a létezéséről eddig is tudtunk, és megjelenési dátumok ide, új előzetesek oda, engem ezek annyira nem tudtak lázba hozni. A teljesség igénye nélkül jött új előzetes a nemrég megint eltolt Hogwarts Legacyhez, a Sonic Frontiershez, a Return to Monkey Islandhez – aminek az előzetesében odaszúrtak egyet Todd Howardnek egy ingyenes lópáncéllal, ami semmire sem jó –, a Goat Simulator 3-hoz, a Rick & Morty alkotói fejéből kipattant High on Life-hoz, a Gotham Knightshoz és a Lies of P-hez is, ami lényegében a Bloodborne, csak egy olyan Pinokkióval, akinek a bal keze ugyanolyan moduláris, mint Neróé a Devil May Cry 5-ben. A sejtelmes előzeteseknél a Quantic Dream új játékát, az Under the Wavest és az ex-bethesdás arcokból álló Something Wicked új játékát, a Wyrdsongot lehet kiemelni.

Az összes bejelentést itt lehet visszanézni, a végén pedig álljon itt néhány WTF-pillanat:

  • a Sony megjelent a nyitóceremónián csak azért, hogy bemutassa a felturbózott, Edge névre hallgató Dualsense kontrollerét;
  • Samantha Cristoforetti a Nemzetközi Űrállomásról üzente meg, hogy jó, hogy ennyi játékot csinálnak az űrről;
  • a legendás Kodzsima Hideo (Hideo Kojima) idén is megjelent, hogy promózza a hamarosan induló podcastjét, ami Spotify-exkluzív lesz, és állítása szerint sok különleges vendég szerepel majd benne;
  • a Mini pedig bemutatott egy konceptautót Aceman néven, ami a Pokémonra építkezik, azon belül is Pikachura, akivel közös tulajdonsága, hogy teljesen elektromos, és lesz benne Pokémon-mód, amiben rá lehet dugni egy játékkonzolt az autóra (azt ne kérdezzék, hogy ez miért jó).
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!