A halál asszonya átkommandózott Sztálingrádon, de egy csapat szuperhős még őt is lenyomta

2021. augusztus 26. – 00:06

frissítve

A halál asszonya átkommandózott Sztálingrádon, de egy csapat szuperhős még őt is lenyomta
Fotó: Activision Blizzard

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi év után idén továbbra is online környezetben, de újult erővel tért vissza a legnagyobb videójátékos expó, az E3, az érdeklődőknek pedig volt is miért bekapcsolódniuk a nagy kiadók közvetítéseibe. A Game Awards atyja, Geoff Keighley persze már ezek előtt elvitte a show-t az Elden Ringgel az idei évre is átmentett Summer Game Fest nyitóceremóniáján, de a Bethesdával felturbózott Microsoft, a Ubisoft és a Devolver és a Square Enix is váratlanul érdekes bemutatóval jelentkeztek, a PC Gaming Show pedig, hát, az idén is elég béna volt.

Így aztán volt hova felnőnie az E3 európai tesójának, a Gamescomnak, ami tavaly kifejezetten unalmas volt, leginkább az aktuális Call of Duty, meg a jelenleg futó World of Warcraft kiegészítő vitték a prímet. Egy év távlatából pedig egyikről sem lehet azt mondani, hogy a rajongóik kedvenceivé váltak volna, pláne nem az utóbbiról. Azt most előre lehetett tudni, hogy

  • Call of Duty idén is lesz, egészen pontosan a második világháborús Vanguard mutatkozik be rendesen, a másik nagy durranásnak pedig a GTA sokkal elborultabb mostohatestvérének, a Saints Rownak az újragondolása ígérkezett,
  • de ott volt még az új LEGO Star Wars, a harmadik trilógiát feldolgozó The Skywalker Saga, meg a Death Stranding rendezői változatának demója is.

Ezek végül mind be is mutatkoztak – ami a Death Stranding esetében különösen röhejes volt, mert a két évvel ezelőtti Gamescomon is ez volt a legnagyobb dobás –, de pár érdekesség azért ezeken túl is akadt, élükön a Marvel's Midnight Suns-szal, ami az XCOM készítőinek szuperhősős taktikázós játéka, és az eddig látottak alapján marha jó is lesz. Dacára annak, hogy a Microsoft már kedden lezavarta a maga streamjét, tőlük is érkezett pár érdekesség, a Halo Infinite-ről és az Age of Empires IV-ről derültek ki újdonságok. Ezeken túl viszont leginkább közepesen ismert játékokra, illetve a Tales of Arise zenéjét anime karakternek öltözve hegedülő Lindsey Stirlingre kaphatta fel a fejét az ember.

A halál asszonya a keleti fronton

Ahogy tavaly, úgy idén is Geoff Keighley vezette a közvetítést, és szerencsére azt a jó szokásukat is megtartották, hogy a rettenetesen erőltetett előshow után felesleges szócséplés nélkül darálták le a több mint negyven előzetest és bejelentést. Eközben viszont az sem változott, hogy Geoff Keighley ide, nagy ígéretek amoda, az elmúlt két évhez hasonlóan idén sem volt túl izgalmas az egész, és nagyítóval kellett keresni azokat a bejelentéseket, amik ismertek is voltak, meg ki is derült belőlük valami.

A legnagyobb ilyen idén is a hamarosan érkező Call of Duty, a második világháborús Vanguard volt, amit múlt héten mutattak be, előbb egy teaserben, aztán meg egy Warzone-os eseménnyel összekötött előzetesben. Hogy még erősebb legyen a deja vu érzés, idén is elég kellemetlen helyzetben érte az Activision a bejelentés, csak most nem a kínaiak felháborodása miatt kivágott Tienanmen téri tüntetők, hanem az Activision Blizzard több mint egy hónapja húzódó zaklatási botránya miatt, melynek legutóbbi fejleménye, hogy a céget most éppen bizonyítékok megsemmisítésével vádolják.

Az egészet pedig az is megfejelte, hogy az Activision szép csendben lehagyta a logóját a bejelentéshez kapcsolódó összes felületről, aztán az évszázad mellébeszélésével reagált arra, hogy mi volt ennek az oka.

Ebből talán érezhető, hogy mennyire szorult helyzetben vannak most, és a most látottak sem hessegették el a viharfelhőket a fejük felől, de azért ettől még meggyőző volt, amit mutattak. Tavaly a Black Ops Cold War egyik, remekül sikerült átvezető videóját vitték a Gamescomra – amit a magyar Digic Pictures csinált –, most viszont egy egész demót kaptunk, benne a női mesterlövész Polina Petrovával (Laura Bailey), aki Sztálingrádban próbál nem meghalni. A Battlefield V-nél egyszer már felhördült az internet azon, hogy a fejlesztők „polkorrektségből erőszakolják bele” a női karaktereket a második világháborús játékokba, de mielőtt bárkinek eszébe jutna ez a hülyeség, olvasson egy kicsit a Petrova karakterét inspiráló szovjet Ljudmila Pavlicsenkóról, aki nőként 309 ellenséges katonát ölt meg igazoltan a második világháborúban.

Az már múlt héten biztossá vált, hogy a Vanguardot pontosan ugyanaz a grafikus motor hajtja majd, mint a 2019-es Modern Warfare rebootot. Ez bizonyos szempontból jó, mert a fegyverek elkerülhetetlen Warzone-os integrációja sokkal gördülékenyebb lehet majd, másrészt viszont kicsit szomorú, mert hiába néz ki még mindig baromi jól ez a motor, a demó alapján nehezen tudtam elhessegetni a gondolatot, hogy a kezelőfelületen kívül konkrétan pontosan ugyanúgy néz ki a játék, mint a két évvel ezelőtti Call of Duty, még a Molotov-koktélt is ugyanazzal a mozdulattal hajította rá Petrova az ellenre. Szintén szembetűnő volt, hogy szinte Assassin's Creedet megszégyenítő mennyiségben kellett kiugró köveken kapaszkodva ugrálni. Összességében a hangulat eléggé rendben volt, de ha megint egy olyan rövid kampányt kapunk, mint tavaly, akkor ezt nem lesz sok időnk kiélvezni.

Bűnbandák, szuperhősős taktikázás, meg amit akartok

A Call of Duty: Vanguard a harmadik volt a bejelentések sorában, az első kettő pedig legalább ugyanennyire érdekes volt. Sőt, talán még érdekesebb is, mert mindkét esetben új játékok mutatkoztak be. Az egyik ilyen a régóta pletykált, már a bejelentés előtt megerősített Saints Row reboot volt, ami az előzetes alapján a lazaságot nem elhagyva egy fokkal talán komolyabban fogja venni saját magát. Ahogy korábban, úgy most is bandatagokkal fogunk játszani, de a fejlesztő Volition tényleg az alapoktól építette újra a játékot, úgyhogy teljesen új arcokkal fogunk majd találkozni a helyszínül szolgáló Santa Ilesóban.

Kizárólag ez alapján messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, pláne nem a játékmenetből, de a magyar IGN egy részletesebb betekintés alapján arról írt, hogy aki játszott már a GTA-széria vagy a Saints Row játékok bármelyik részével, az rögtön otthonosan fogja érezni magát. Azt viszont ők is kiemelték, hogy a fősztori valamivel komolyabbnak tűnik majd, és bár a mellékküldetések állítólag ugyanolyan debilek lesznek, mint eddig, valahogy úgy érzem, hogy ezúttal nem fogok egy bűn ronda, metálkék színű, zombihangon morgó karakterrel félholtra verni embereket alkar méretű dildókkal. Persze ettől még lehet jó a játék.

A másik hamar ellőtt érdekesség egy új Marvel játék volt, aminek az előzetese fél perc alatt jobban lenyűgözött, mint a Marvel's Avengers és a Marvel's Guardians of the Galaxy együttvéve. Nemcsak azért, mert marha jól nézett ki az egész, hanem azért is, mert olyan szuperhősök is feltűntek benne, akikről általában nem sok, vagy konkrétan semennyi szó nem esik. Doctor Strange, Rozsomák, Vasember vagy Amerika Kapitány mindenkinek ismerős lehet, de Penge és Szellemlovas ennyire már nincsenek benne a köztudatban – pláne nem az új Szellemlovas, Robbie Reyes –, Varázst, vagyis Iljana Raszputyint a tavalyi Új Mutánsok után valószínűleg senki nem zárta a szívébe, Nico Minoruról meg ki a franc hallott a hardcore rajongókon kívül?

A Polygon még a bejelentés előtt leült beszélgetni a fejlesztést vezető Jake Solomonnal, aki korábban az XCOM: Enemy Unknownon és az XCOM 2-n is dolgozott. Mint kiderült, annak ellenére, hogy a játékért a Firaxis XCOM-csapata felelős, a körökre osztott taktikázás egészen máshogy valósul majd meg itt, mint az XCOM-ban. Az alapkoncepció persze ugyanaz marad, de itt inkább az ellenfelek fognak félni tőlünk, és a 99 százalékos valószínűségű lövések elhibázása helyett halomra apríthatjuk majd őket a hősökkel. A történet mozgatórugója Lilith lesz, akinek gonosz terveit egy újonnan felélesztett, a Marvellel közösen megalkotott új szuperhős, Hunter vezetésével akadályozhatjuk meg, akit tetszés szerint testre szabhat majd a játékos. Egy hét múlva a játékmenetről is érkezik majd videó, a látottak alapján érdemes lesz várni rá.

Az előzetesen izgalmasnak tartott címek közül a rég nem látott LEGO Star Wars: The Skywalker Saga is jól nézett ki, miután pedig a játékban mind a kilenc Star Wars film sztorija fel lesz dolgozva, nosztalgikus pillanatból is volt jó pár az előzetesben. Azt az érzést persze soha semmi nem fogja visszahozni, amikor az ember általánosban estig LEGO Star Warsozott valamelyik osztálytársánál, de az biztos, hogy ez a játék lesz hozzá a legközelebb, ha majd megjelenik.

A Death Stranding rendezői változata ugyancsak érdekesnek tűnt, ránézésre tényleg lesz itt minden az autóversenyzéstől kezdve a csomagágyún át egészen az apró, de fontosnak tűnő változtatásokig. Arról fogalmam sincs, hogy mennyivel lesz jobb az eredeti kiadásnál, de ha valaki még nem próbálta a játékot, most már inkább várja meg ezt a verziót.

Ezeken túl az ismertebb játékok közül tiszteletét tette még a Far Cry 6, melynek új előzetese a történetbe engedett némi betekintést, a Halo Infinite, ahol lerántották a leplet az első multis szezon központi karakteréről, illetve bemutattak egy elég menő egyedi kontrollert és egy limitált kiadású Xboxot is. Az Age of Empires IV-hez is jött újabb előzetes a keddi kőhajítós történelemóra után, a New Worldhöz pedig a nyílt béta apropóján érkezett új előzetes. Ha valaki az egész közvetítésre kíváncsi, itt visszanézheti, búcsúzóul csak annyit tennénk hozzá, hogy ha egy olyan előzetest néz meg, amit fentebb nem említettünk, az a sátános-bárányos-kultistás-bázisépítős-roguelike, a Cult of Lamb előzetese legyen.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!