Parádés Starfield-előzetes és Diablo IV is volt a Microsoft idei nagy játékbemutatóján

2022. június 12. – 23:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Microsoft júniusban két nagyobb bemutatóval is rákészült arra, hogy bevett platformjai – az Xbox Series és a PC – felé terelje a videójátékosokat. Ez hagyományosan az E3 hónapja, de idén nincs E3, ezért a cég először csütörtökön nyilvánosságra hozta, hogy a szolgáltatások terén milyen újdonságok várhatók (erről itt írtunk), aztán magyar idő szerint vasárnap este 7-től egy bő másfél órás bemutatóban felvillantotta a közeljövőben megjelenő játékait. Akit a teljes show érdekel, itt tudja visszanézni, aki csak a lényegre kíváncsi, azok kedvéért tessék, kimentettem a minden lényegi információt összesítő képkockát, lehet rákattintani. Akit pedig kicsit részletesebb összefoglaló érdekel, azért olvassa tovább a cikket.

Fotó: Microsoft bemutató
Fotó: Microsoft bemutató

A Microsoft az elmúlt években nem az eladott konzolok számában akart élen járni, hanem minél több embert akart megnyerni a Game Pass nevű szolgáltatásának – ami nagyon felületesen amolyan „játékok Netflixe”, azaz havidíjért hozzáférés rengeteg játékhoz. Ennek megfelelően a vasárnap bemutatott játékok nagy része játszható lesz Game Pass hozzáféréssel, a legtöbb már premierkor.

A bemutatóban a cég szépen rácáfolt arra az Xbox One-korszakban született mantrára, hogy „a Microsoftnak nincsenek játékai”. A vállalat az elmúlt években sok fejlesztőstúdiót vett (sőt, olyan kiadót is, mint a Bethesda, és akkor a folyamatban levő Activision-felvásárlásról nem is beszéltünk), és a termés mostanra kezd beérni. Ugyanakkor feltűnő, hogy a bemutatott játékok jelentős részét ránézésre az előző konzolgeneráción is meg lehetett volna csinálni. Csak 2-3 igazán ütős, csúcskategóriás játékot vonultatott fel a show.

Emiatt az is okolható, hogy ezúttal kizárólag a következő egy éven belül megjelenő játékokat láthattunk. Azt mindenki döntse el maga, hogy jobb lesz-e egy ilyen bemutató attól, ha megmutatják egy évek múlva debütáló játék logóját, vagy inkább éppen ettől lesz kevésbé tartalmas. Mindenesetre így magyarázható például az Awoved, a Fable-játék, a Hellblade 2, az Outer Worlds 2 vagy az új State of Decay hiánya: ezek valószínűleg nem jelennek meg jövő nyárig (vagy legalábbis még nem merték biztosra ígérni).

Megjelenik viszont végre a Starfield, valamikor 2023 első félévében, a bemutató végére tették mint legnagyobb dobást, és maga a Bethesda kreatív főnöke, Todd „Hazudj nekünk szépeket” Howard mutatta be. Nehéz felsorolni, mennyi műfajt ötvöz a játék, ami alapvetően egy nyílt világú szerepjáték, csak a cég korábbi fantasy sorozatával, az Elder Scrollsszal szemben ez az űrben játszódik. És van benne minden, belső nézetű (fps) harc, külső nézetű (tps) harc, űrhajózás, űrcsata (szintén több nézetben), idegen bolygó felfedezése, minijátékok, bázisépítés, sőt űrhajóépítés – egészen lenyűgöző, remélhetőleg mindegyik játékelem jól is fog működni. Az előzetes mindenesetre minimum kíváncsivá tesz egy valamirevaló RPG-rajongót.

A fontosabb előzetesek közül való a show-t nyitó Redfall-trailer is. A játékot az Arkane Austin fejleszti, és kooperatív belsőnézetes lövöldözés, amiben vámpírokat kell irtani. A trailer alapján a játék nem veszi véresen komolyan magát, és az Arkane-től már elvárható alternatív megoldások (lopakodás, képességek használata) is megvannak. A permier 2023-ban lesz.

Egyáltalán nem tartozik a fontos bejelentések közé, de Rick & Morty-rajongóként mégis kiemelem, hogy lesz egy High On Life című fps a Suanch Gamestől, egészen őrült világgal, hogy mást ne mondjak, a fegyverek beszélnek a játékoshoz. Már októberben játszhatunk vele.

A játék, amiben a biztosan lehet majd újgenerációs grafikában gyönyörködni, a Forza Motorsport lesz 2023 tavaszán, versenyjáték még nemigen volt ilyen részletes (ne, Gran Turismo rajongók, ne írjatok nekem), nem is nagyon van értelme berakni a trailert, mert az olvasók nagy része telefonon fog rákattintani a cikkből, pedig ezt 4K-ban érdemes látni. Azért persze berakom.

A bugosan megjelenő, de amúgy nagyon pöpec szerepjátékok koronázatlan királya, az Obsidian Entertainment novemberben jön ki a Pentimenttel, ami a Fallout New Vegas korábbi lead designere, Josh Sawyer játéka lesz. Egészen meglepő, középkori környezet a kódexek látványvilágával, miközben egy történetközpontú kalandjáték. Engem kilóra megvett.

Hogy a Diablo IV készül, azt lehetett tudni, korábban bemutató is volt a játékból, de az talán újdonság, hogy egy éven belül (tehát 2023 nyaráig) ez is megjelenik. Xboxra is kijön persze, ebből láthattunk új videót, és egy új karaktert, a nekromantát. A bemutató azt sejteti, hogy lesz egy alakítható, nyílt világ, de a legvégén a játékmenet átmegy klasszikusabb Diablóba. Kooperatív mód is lesz, naná.

Az indie címek közül például az Inside és Limbo készítőinek új játéka volt érdekes, a jövőre megjelenő Cocoon. A mászkálós játékban leginkább színes golyókra épülő fejtörőket kell megoldani, ami első hallásra nem tűnhet túl izgalmasnak, ezért kell első látásra dönteni.

Na, még egy prémium inide játék, 2023 tavaszáról: The Last Case of Benedict Fox, a fejlesztő a Plot Twist. Oldalnézetes platformer, amilyenből játékmenetét tekintve láttunk már sokat, de a látványvilága valami gyönyörű, és jól áll neki a Lovecraft-novellákat idéző, ijesztő környezet is.

Hardverbejelentés ezúttal nem volt, de ez exkluzív partnerség igen: Kodzsima Hideo, a Metal Gear játékok és a Death Stranding alkotója Xboxra fog játékot fejleszteni. Ez persze nem jelenik meg a következő 12 hónapban, mert Kodzsima szerint „kell neki egy kis idő”, ami azt jelenti, hogy 2025 előtt ne reménykedjünk benne, mindenesetre ez egy újabb később megtérülő, ígéretes húzás a Microsoft videójátékos jövőjében. További kisebb jelentőségű (vagy legalábbis engem kevésbé felkavaró) újdonságok a show-ról, most már csak röviden:

  • Minecraft Legends jön 2023-ban, a végtelenül sikeres Minecraftnak ez az oldalága stratégiai elemeket is fog tartalmazni.
  • A nagy sikerű indie-játék Hollow Knight is kap egy folytatást Silksong alcímmel.
  • Együttműködés a Riot Gamesszel: a Game Pass előfizetők hozzáférnek a League of Legends, a Wild Rift és a Valorant összes karakteréhez, és a Legends of Runeterrában meg a Teamfight Tacticsban is kapnak bónuszokat.
  • A Plague Tale: Requiem jön még 2022-ben, az első rész nyomasztóan jó volt, ez is annak ígérkezik.
  • Az idén 40 éves Flight Simulator kap egy évfordulós kiadást novemberben, amiben klasszikus gépekkel és helikopterekkel is lehet repülni. Egy külön kiegészítővel pedig a Halo sorozat űrhajójába is be lehet ülni, ez a kiegészítő ingyenes, és már le is tölthető.
  • Az Overwatch 2 október 4-én indul, és ingyenes lesz (a Diablo Immortal monetizációs pokla viszont óvatosságra int).
  • Stratégiai játékot ma már ritkán mutatnak be, de ezúttal örülhetnek a műfaj rajongói, jön az Ara: History Untold.
  • Az Elder Scrolls Online június 21-én, a Fallout 76 szeptemberben kap új kiegészítőt.
  • A Forza Horizon 5 is kap egy kiegészítőt, július 19-én jön a játékautó-versenyeket idéző Hot Wheels.
  • Ark II is lesz, majd 2023-ban, a dínós-túlélős játék meglepő módon dínós-túlélős trailert kapott.
  • A Scorn című, gigeri látványvilágú fps megjelenési dátumot kapott: október 21.
  • A töltelék akciójátékok sorát erősíti a Flintlock: The Siege of Dawn, legalábbis semmi olyat nem látni az előzetesben, amit máshol már ne láttunk volna. 2023 elején jön.
  • A Lightyear Frontier sem találja fel a spanyolviaszt, az elmúlt években népszerűvé vált, nyílt világú, építgetős-kertészkedős, könnyed túlélőjátékokat gyarapítja. 2023 tavaszi premier.
  • Ha már tucatjátékok: négyjátékos kooperatív akciójáték is akad, a Gunfire Reborn, októberben már gyötörhető.
  • Jóval érdekesebb az As Dusk Falls, ami leginkább egy sztoriközpontú interaktív képregénynek tűnik, amiről lepattannak majd a Call of Duty-rajongók. 8 játékosig multiban is játszható, el nem tudom képzelni, hogyan. Július 19-én kiderül.
  • A Naraka Bladepoint egy akár 60 játékos által is játszható csihi n' puhi, szóval ilyen nindzsás-távol-keletis-verekedős battle royal, június 23-án már meg is érkezik.
  • Na, még egy Obsidian-játék, a Grounded, összemenő gyerekekkel, akik aztán óriásrovarokkal küzdenek. Már egy ideje korai hozzáférésű, de szeptemberben jön a végleges verzió.
  • 2023-as az Ereban: Shadow Legacy, hát meg kellett most néznem, melyik is volt ez, annyira elveszett a többi között. Magányos hős akciózik egy veszélyes, futurisztikus világban, talán a második trailer majd megkapóbb lesz.
  • A Sea of Theives életéért sokan egy lyukas garast nem adtak volna megjelenésekor, de aztán a Rare szépen feltölötte tartalommal, július 21-én már a hetedik évad indul, amit a kalózos játék egy mókás dallal ünnepelt meg.
  • Voxelgrafikás kis gyöngyszem a Ravenlok, amolyan Kena-szerű „mesevilággal álcázott kőkemény akciójáték” receptet követ, 2023-ban jön.
  • A remek Nioh-t alkotó Team Ninja csinálja a Wo Long: Fallen Dynastyt, ami meglepő módon egészen Nioh-szerű. 2023 elején várható.
  • Régebbi japán játékokkal is erősít a Microsoft: Xbox-ra és pc-re jön a Persona 3 Portable, a Persona 4 Golden és a Persona 5 Royal. Először a legutóbbi jelenik meg, október 21-én.
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!