Majdnem egymilliárd forintért kelt el Jodorowsky legendás Dűne-forgatókönyvének egy példánya

2021. november 22. – 21:17

Majdnem egymilliárd forintért kelt el Jodorowsky legendás Dűne-forgatókönyvének egy példánya
Fotó: Alain Jocard / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A várt 25-35 ezer euró helyett 2,66 millió euróért, vagyis durván 986 millió forintért kelt el a Christie's hétfői árverésen Párizsban az egyik leghíresebb soha le nem forgatott film, a chilei kultfilmes Alejandro Jodorowsky soha el nem készült Dűnéjének forgatókönyve – írja az MTI.

Frank Herbert 1965-ös klasszikusát aligha kell bemutatni bárkinek, az utóbbi időszakban ugyanis Denis Villeneuve grandiózus feldolgozása nyomán valószínűleg nagyobb érdeklődés övezi, mint korábban bármikor. Persze nem Villeneuve volt az első, aki belevágta a fejszéjét a Dűne rettentően nehéz adaptálásába, olyannyira nem, hogy Jodorowsky már a hetvenes évek közepén filmet akart forgatni a történetből. A chilei rendező egészen konkrétan egy durván 14 órás, röhejesen ambiciózus filmet akart belőle készíteni olyan hírességekkel, mint Alain Delon, Orson Welles, Gloria Swanson, Mick Jagger, Salvador Dalí, Peter Gabriel vagy a Pink Floyd.

Fotó: Alain Jocard / AFP
Fotó: Alain Jocard / AFP

A képi világ és a karakterek kidolgozását a rendező a Gir és Moebius művészneveken is ismert híres francia képregényszerzőre, Jean Giraud-ra és a később A nyolcadik utas: a Halál földönkívüli lényeinek megteremtéséért Oscar-díjjal jutalmazott H. R. Giger svájci illusztrátorra bízta. Jodorowsky próbálkozását végül az előkészítésnél lelőtték, ám a filmhez az elejétől a végéig összesen 3000 rajzból álló képes forgatókönyv készült. Ez könyvformába szerkesztve több stúdióhoz is eljutott, de sehol sem karolták fel a projektet, az illusztrátorok által felvázolt világ azonban annyira izgalmas lett, hogy több későbbi filmre volt hatással,

beleértve ebbe David Lynch hírhedt, 1984-es Dűnéjét, a Star Wars-filmeket, de akár az Alient és a Szárnyas fejvadászt is.

Ennek fényében nem meglepő, hogy sci-fi Szent Grálként kezelik, arra azonban a Christie's aukciós háznál sem számítottak, hogy ennyire sok pénzt fognak adni érte a most árverésre bocsátott példányért. Mint írták, ők nagyjából 25 és 35 ezer euró közé saccolták a forgatókönyv árát, de utólag beismerték, hogy nem fordítottak kellő figyelmet a nemrég megjelent, rendkívül sikeres filmre az értékbecslés során. Az árat két nagyon eltökélt licitáló verte fel ilyen magasra, a licitháborúból pedig végül egy amerikai került ki győztesen. A kimagasló ár azért is érdekes, mert nem ez az egyetlen fennmaradt példány a forgatókönyvből, az aukciós ház becslése szerint nagyjából 10-20 darab lehet még világszerte, de pontosan persze nem lehet ezt megmondani. Az biztos, hogy egyet néhány éve árvereztek el, egy Jodorowskynál van, egynek pedig egy kis szelete elérhető online – ezen a linken bele lehet pillantani, és a Christie's is közzétett néhány oldalt a most elárverezett darabból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!