A Marvel első muszlim szuperhőse a Nickelodeon ifjúsági sorozatait idézi meg

2022. június 10. – 23:31

A Marvel első muszlim szuperhőse a Nickelodeon ifjúsági sorozatait idézi meg
Fotó: Marvel Studios

Másolás

Vágólapra másolva

Képregényrajongóként egészen hihetetlen konstatálni, hogy egy olyan korban élünk, amikor amerikai filmstúdiók dollármilliókat költenek már nemcsak népszerű szuperhősökre, hanem olyan kevésbé ismert karakterekre is, mint Moon Knight (Holdlovag) vagy a nemrég indult Ms. Marvel. Utóbbi annyira új karakter, hogy még a képregényekben is csak 2013-ban debütált, azóta pedig egyértelműen az egyik legnépszerűbb szuperhős a fiatalabb generáció körében. Kamala Khan ugyanis a Marvel történetének első dél-ázsiai és muszlim szuperhőse, a karakterével pedig talán azért tud rengeteg Marvel-rajongó azonosulni, mert ő maga is egy hatalmas Bosszúállók-fanatikus.

A képregényekben Kamala Khan egy tinilány New Jerseyből, pakisztáni felmenőkkel egy szigorú muszlim háztartásban. A legnagyobb hobbija, hogy rajong a szuperhősökért, fan fictionöket készít róluk, és arról álmodozik, hogy egyszer talán ő is olyan lehet, mint Marvel Kapitány. Aztán egy nagy globális esemény hatására kiderül, hogy szuperképességekkel rendelkezik, és a lány, aki világ életében szuperhős akart lenni, végül tényleg az lett.

Kamala története azért tér el erősen a jól megszokott szuperhősös kliséktől, mert a legismertebb karaktereknek szinte egytől egyig szomorú, tragikus, traumatikus háttértörténete van, és úgy lettek hősök, hogy vagy egyáltalán nem akartak azok lenni, vagy egyszerűen nem volt még kiket követni. Ilyen szempontból Ms. Marvel az igazi Z generációs szuperhős, akinek Vasember, Marvel Kapitány vagy Hulk már pont annyira alapvetés, mint bárki másnak. És akkor rajongó, hogy sikítozni kezd a boldogságtól, ha meglátja mondjuk Thort, valahogy úgy, ahogy a tinik, ha meglátják Chris Hemswortht félmeztelenül.

A Disney+-on futó Marvel-sorozatok színvonala egy tucat produkció alapján meglehetősen hektikus. Vannak olyan remek, eredeti ötletek, mint a WandaVision vagy a Loki, de azért akadt pár erősebb mellélövés is. Ami majdnem mindre jellemző, hogy szinte egyiknek sincs sajátos vizuális stílusa, úgy néz ki az összes Marvel-sorozat, mintha csak egy Marvel-film stáblista utáni jeleneteit húzták volna szét 6-8 epizódra. És ez már nemcsak a sorozatokra, hanem a filmekre is jellemző, a Sam Raimi-féle Doctor Strange 2 például már azzal ki tudott lógni az ezredik egykaptafa Marvel-film közül, hogy picit durvább, horrorabb lett, és a rendezőt jobban szabadjára engedte a Disney, mint más kollégáit. A Marvel-produkciók vizuális középszerűsége egyre feltűnőbb, éppen ezért jár a dicséret a Ms. Marvel alkotóinak.

A sorozat egy rész alapján végre kicsit mer más lenni, mint a többi. Színes, játékos, már-már bohókás, az első rész konkrétan egy zseniális stop motionös, animációs intróval indul, amelyben a címszereplő a saját házilag barkácsolt narratív eszközeivel meséli el a Bosszúállók történetét. Vizuálisan a Scott Pilgrimhez lehetne hasonlítani, mert miközben játszódnak a jelenetek, a háttérben látható házak falán mozgó grafikák jelennek meg, a díszlet folyamatosan változik és az itt-ott látható feliratok reflektálnak a történésekre.

Ez végre tényleg úgy néz ki, ahogy az ember elképzeli a képregényadaptációkat.

Kamala Khant a totál újoncnak számító, pakisztáni születésű Iman Vellani alakítja, akiről a casting során kiderült, hogy pont akkor Marvel-fan, mint az általa alakított karakter. Ahhoz képest, hogy Vellaninak ez az első szerepe, annyira bájos, kedves, elbűvölő a szerepében, hogy bármelyik dialógusában több személyiség és élet van, mint amire Brie Larson valaha képes volt Marvel Kapitány szerepében.

Az ifjú Kamala New Jerseyben él szigorú muszlim háztartásban, amelybe nem annyira fér bele, hogy rajong a szuperhősökért, fan fictionöket készít, és minden vágya, hogy Marvel Kapitánynak öltözve eljusson egy Comic Con-szerű eseményre. Legjobb barátja egy hozzá hasonlóan nerd srác, Bruno (Matt Lintz), aki az első rész alapján az egyetlen cimborája a gimiben egy másik muszlim lány mellett. Kamala ugyanis kicsit hebehurgya, álmodozó, talán egy picit még ügyetlen is, vagyis pont olyan lány, akit az amerikai iskolás filmekben és sorozatokban ki szoktak pécézni maguknak a helyi menő csávók és csajok.

Nem elég, hogy az iskolában nem tud beilleszkedni, és még a tanárok is kifigyelték maguknak, otthon sem egyszerű a helyzet. Édesanyja igazi szigorú muszlim nő, aki félti a tinilányát az éjszakától és modern nyugati értékektől, bátyja mélyen vallásos, édesapja pedig inkább nem mondd ellent a feleségének. Ez az a családi dinamika, ami annyira érdekessé teszi a sorozatot: belelátunk egy amerikai muszlim bevándorló család életébe, ahol a szülők még a régi értékek alapján élnek, de az egyik gyerek már nagyon amerikai szeretne lenni. Ez az ellentét adja a dráma nagy részét, és esküszöm felüdülés végre egy ilyen alaphelyzetet látni, hiszen ehhez hasonló produció eddig nem igazán készült, legalábbis biztos nem ennyire mainstream műfajban.

Azt fontos leszögezni, hogy a Ms. Marvel egyértelműen tiniknek szól, bár szerintem felnőttek is tudják élvezni. Kicsit olyan, mint a 2000-es évek ifjúsági sorozatai a Nickelodeonon, mint a Clarissa, a Pete és kis Pete vagy a Kenan és Kel, csak jóval több pénzből készült, szebben néz ki, és nem egy beltéri stúdióban vették fel az összes jelenetet. Ami viszont nagyon feltűnő, hogy a Doctor Strange-ben (és az elmúlt egy-két éve kb. összes Marvel-produkciójában) is kifogásolt CGI és számítógépes trükkök itt is botrányosan néznek ki. Mármint nem a kis ötletes háttéranimációk New Jersey tűzfalain, hanem a szuperhősködős részek.

Fotó: Marvel Studios
Fotó: Marvel Studios

A képregényekben Ms. Marvel egy úgynevezett inhuman (embertelen), akinek az a képessége, hogy képes a saját testét bárhogy megnyújtani, átalakítani, formálni, mint Mr. Fantasic a Fantasztikus négyesben. Ez az a pont, amit radikálisan átírtak a készítők, és ennek meg is van a sajátos oka, de ez annyira komplikált, bonyolult, és a nem képregényrajongók számára full érdektelen, hogy csak ide linkelem ezt a cikket, aztán olvassa el az, akit ez nagyon érdekel.

A lényeg, hogy Kamala egy eszköznek köszönhetően szuperképességekre tesz szert, amelyekből már láthattuk részleteket az első epizódban és az előzetesekben is. Maga az, ahogy a képességét használja, viszont annyira ócskán, gyatrán néz ki, hogy őszintén nem értem, mi mehet a Disneynél. Gyakorlatilag csak valami lila pacát látunk néha felvillanni, ami annyira leesik a képernyőről, mintha egy 6 éves gyerek rajzolna bajszot a Mona Lisára.

Ahhoz képest, hogy a maga a képregénykarakter soha nem tudott igazán megfogni, a sorozat kifejezetten jól esett. Jó végre egy olyan történetet látni, ami egyszerre földhözragadt, mégis ezer szállal kötődik a Marvel-univerzumhoz. Ráadásul a muszlim vonallal egy olyan alaphelyzetet is behoztak a készítők, ami egy csomó érdekes bonyodalmat okozhat.

Óriási nagy kár, hogy a mindenre érzékeny internetes incelsereg szervezetten kezdte el lepontozni mindenhol a sorozatot, hol a túltolt feminista üzenetek miatt (ennek konkrétan még csak a szikráját sem láttam az első részben), hol pedig azért, mert a muszlim karakterekkel a sorozat fittyet hány a keresztény értékekre. Erre mindössze egy példát láttam, amikor Kamala anyukája nem engedi el a lányát a Comic Conra (a sorozatban AvengersCon), merthogy a szuperhősjelmez túl szűk rajta. Remélem nem erre gondolnak az internetes trollok keresztény értékek alatt.

Hogy nem pusztán arról van szó, hogy a Ms. Marvel egyszerűen nem jön be a rajongóknak, azt a szavazatok eloszlása is mutatja: a legjobb és a legrosszabb értékelésből is kimagaslóan sok van, ami alapján két tábor harcát láthatjuk. A Forbes cikke szerint egyébként a lehúzó szavazatok mögött feltehetőleg az áll, hogy a sorozat

  • főszereplője egy muszlim lány,
  • főszereplője pakisztáni származású,
  • fiatalabb közönségnek szól,
  • nem követi betűre pontosan a képregény világát.

Hasonló történt a Marvel Kapitány esetében is, amit ugyebár azzal hirdettek be, hogy az első női főszereplős Marvel-szólófilm, amire sokaknak habzani kezdett a szája, hogy na, tessék, már megint nőket akarnak lenyomni a férfi társadalom torkán, és vadul elkezdték lepontozni azt a filmet is.

Pedig felesleges volt, mert amíg a Marvel Kapitány tényleg egy rohadt gyenge, totál jellegtelen film egy lelketlen Brie Larsonnal, addig a Ms. Marvel színes, kedves, bizonyos helyeken látványos középiskolás történet egy dél-ázsiai lányról, aki egyszer csak azon kapja magát, hogy jó pár fokkal közelebb került a példaképeihez, mint azt valaha gondolta volna.

De ugyanez történt az Örökkévalókkal is, miután kiderült, hogy LMBTQ+ szereplők jelennek meg benne, ott is beindult a nagy lehúzás azon felül, hogy tényleg nem sikerült túl jól a film.

A sorozat hamarosan Magyarországon is elérhető lesz, hiszen hivatalosan június 14-én indul a Disney+ hazai szolgáltatása.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!