Telex Neked #48: Majdnem magyar arany a téli olimpián, Ukrajnából jelentkezünk, lex Telex

2022. február 11. – 14:32

Telex Neked #48: Majdnem magyar arany a téli olimpián, Ukrajnából jelentkezünk, lex Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a február 3. és február 9. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok, Pál Tamás vagyok, és ezúttal én szállítom a heti hírlevelet. A Telex indulása óta leginkább a gyors híreket feldolgozó rovat, a newsroom munkájából veszem ki a részem, de emellett jut azért idő nagyobb témák feldolgozására is. Legutóbb például egy Észkombájn-cikkben írtam Mianmar furcsa, szinte lakatlannak tűnő új fővárosáról.

A téli olimpia idején a sportolói énemet emelném ki egy kicsit. Egy időben én is focista szerettem volna lenni, még edzésekre is lejártam egy rákoshegyi klubhoz, de beláttam, hogy nem vagyok elég tehetséges a komolyabb karrierhez, így letettem erről az álomról. A pályáktól viszont nem szakadtam el, a kapuskesztyűt sípra és zászlóra cseréltem, és néhány éven át focibíróként (szakkifejezéssel élve: játékvezetőként) jártam a budapesti sporttelepeket. Sporttársi pályafutásom egyértelmű csúcsa egy Fradi–MTK öregfiúk örökrangadón való lengetés volt a régi Albert-stadionban. Annyi magyar válogatott futballistát azóta sem láttam Fradi-meccsen.

Most pedig jöjjön az egyik kedvenc GIF-em: James Harden mémmé vált nézése és lelépése.

1. A kínaiaknak jobban csúszik a pekingi jég

Múlt pénteken kezdődött a 2022-es pekingi téli olimpia, ahol a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók már két érmet is nyertek. Az első rendes versenynapon a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Krueger John-Henry, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor összetételű vegyes váltó lett bronzérmes, miután a szabálytalan kanadai váltót kizárták. Az aranyat egyébként azok a kínaiak nyerték, akik az amerikaiak kizárásának köszönhetően jutottak be a döntőbe.

Hétfőn rendezték a férfiak ezerméteres fináléját, ami után percekig azt hihettük, hogy Liu Shaolin Sándor ismét olimpiai bajnok lett. A bírók azonban hosszas videózás után megváltoztatták a jégen született eredményt, Liu Shaolint szabálytalannak látták, és kizárták. Az aranyérem így a kínai Zsen Ce-vejé lett. Némi vigasz, hogy Liu Shaolin öccse, Liu Shaoang lett a bronzérmes, akivel még az olimpia előtt készítettünk interjút. A magyar csapat megóvta a vitatható kizárást, ám ahogy az várható volt, ezt elutasították. A Telexnek nyilatkozó gyorskorcsolyabíró, Kövér Balázs szerint adható volt Liu Shaolin kizárása, de nem volt elegáns döntés. A MOB mindenesetre etikai vizsgálatot követelt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól. A pekingi bíráskodás nemcsak Magyarországon, hanem Dél-Koreában is értetlenséget váltott ki, a koreaiak az őket ért hátrányos ítéletek miatt a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordultak.

2. Ukrajnában jártunk

Ukrajnában a nemzetközi helyzet fokozódik. A nagyhatalmak vezetői felváltva tárgyalnak egymással, hogy diplomáciai megoldást találjanak az orosz–ukrán/NATO konfliktusra. Eközben két kollégánk, Huszti István és Nyilas Gergely Ukrajnába utazott, hogy első kézből számoljanak be arról:

Röviden egyébként azt, hogy a helyzet nyolc éve fenyegető, a mostani katonai mozgások azonban inkább a pszichológiai harc részét képezik, de hogy ez így is maradjon, ahhoz kell a nyugati diplomáciai és katonai kiállás Ukrajna mellett.

3. Marokkói gyerektragédia

Az elmúlt héten a fél világ egy ötéves marokkói kifiúért, Rayanért aggódott, aki egy 32 méter mély kútba esett. A több mint 90 órán át tartó mentőakció szombat este ért véget. A fiút sikerült ugyan felszínre hozni, de fél órával később a marokkói hatóságok bejelentették, hogy Rayan életét vesztette. A temetésén több százan búcsúztak tőle.

4. Lex Telex

Lapunk február elején nyert pert az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) szemben. A Fővárosi Törvényszék jogerősen kimondta: az Emmi jogtalanul utasította ki a Telexet és a sajtót a kórházakból. A törvényszék szerint nem a minisztérium, hanem a kórházigazgatók hatásköre arról dönteni, hogy kit engednek be az intézményekbe. Két nap sem telt el az ítélet kihirdetése után, a kormány máris alkotott egy rendeletet, amellyel felülírták a Fővárosi Törvényszék ítéletét. A lex Telexnek is nevezhető rendelet szerint mégsem a kórházigazgatók, hanem az operatív törzs határozhatja meg az egészségügyi intézmények sajtóval való kapcsolattartásának rendjét.

Ide kívánkozik még, hogy a Telex harmadszor is pert nyert első fokon a Megafonnal szemben. A kormánypárti üzeneteket közvetítő szervezet azért perelt be minket, hogy írjuk ki, szerintük nem közpénzből működnek. A Fővárosi Törvényszék viszont kimondta: valós tényekből levont okszerű következtetésként, véleményként írtunk arról, hogy a Megafonba akár közpénz is juthatott, így a Telexnek nem kellett helyreigazítást közölnie.

5. Vegán emberkísérlet

A telexes gasztrocikkek szerzője, Ács Bori az év elején felkapaszkodott a vegán január divathullámára, és megpróbált egy hónapon át hús, hal és bármiféle tejtermék nélkül élni. És hogy miért jó ez? Egyre több tanulmány szerint a húsevés jelenlegi mértéke hosszú távon nem fenntartható, és a jövőben egyre inkább a zöldségek fognak a tányér közepére kerülni. A hústól való eltávolodást egyébként a világ gasztrotrendjei is szorosan követik, és újabban egyre több menő étterem áll át vegánra. Az egyhavi vegán élet tanulságait ebben a cikkben foglalta össze.

Spoiler: Nem sikerült 100 százalékosan vegánnak maradnia mind a 31 napon át.

6. A múlt hét legolvasottabb cikke: A levágott péniszű férfi, aki karriert csinált abból, hogy erőszakosan bánt a nőkkel

A legtöbb olvasónk erre a hírre kattintott múlt héten.

7. A hét képe

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A hét képét minden héten Barakonyi Szabolcs választja ki.

Beindult a civilek katonai kiképződömpingje, miután Oroszország látványos csapatösszevonásokat hajtott végre Ukrajna keleti határainál. Ukrajna a fegyveres erőket nemcsak szerződéses katonákkal, de önkéntes alapon szerveződő területvédelmi hálózattal is erősíti. A területi védelmi egységek hálózata – hétköznapi nevén a teroborona – szerződéses tartalékosa lehet minden tartalékos tiszt, 18 évnél idősebb, hadköteles, akár szolgálati tapasztalattal még nem rendelkező személy, férfi vagy nő egyaránt. A tanfolyam elvégzéséért egyszeri pénzösszeget is kapnak a résztvevők, a tartalékosok pedig a szolgálat idején napidíjra jogosultak. A Telex a teroborona és a Legioni Ukraini kijevi és harkivi helyszíni gyakorlatain járt, ezeket mutattuk be a héten a Nagyképünkben.

Ha kíváncsiak vagytok arra, hogyan mutatkoznak be személyes miniinterjúkon keresztül a Telex munkatársai, itt tudtok feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!