Rosszul indult a hete? Nézegesse Pesztót, a túlfejlett bébipingvint!

2024. szeptember 23. – 10:08

Rosszul indult a hete? Nézegesse Pesztót, a túlfejlett bébipingvint!
A kis Pesto a felnőttek világában Fotó: a Sea Life Melbourne Aquarium Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Új sztárja van a Melbourne-i óceániumnak: Pesto, a kilenc hónapos királypingvin, aki még csibetollait sem hullatta el, és máris nagyobb a szüleinél.

Ahogy az a királypingvinek latin nevéből (Aptenodytes patagonicus) is kitűnik, a faj a déli tengereken, így például az Antarktisz partvidékén őshonos; kifejlett példányai a szokásos fekete-fehér pingvinmintában pompáznak, és 90-95 centiméter magasan hordják a csőrüket. Ehhez képest Pesto még mindig a fiókák barna pelyheit hordja, miközben 22,5 kilóra hízott és túlnőtte a szüleit. Gondozója úgy jellemezte őt:

egy totyogó pihés kakabajnok.

És pont ennek a totyogó, pihés kakabajnoknak sikerült mosolyt csalnia a telefonjukon matató emberek arcára ezekben a cudar, háborús, merényletes, eszkalációs, gyűlöletkampányos időkben. Most mondják meg, hát nem cukibb, mint JD Vance vagy Jahjá Szinvár?

Pesto akkora virális szenzációvá vált, hogy a napokban már vezető nemzetközi híroldalak is kötelességüknek tartották azt, hogy életéről, fejlődéséről beszámoljanak. És nem is puszta cukisághajhászásból, ugyanis ahogy azt a túlfejlett bébipingvin otthona, a Sea Life Melbourne Aquarium is hangsúlyozza, a Pesto iránti érdeklődés alkalmat ad arra, hogy megismerkedjünk a királypingvinek csodálatos életével.

A faj érdekességei közé tartozik, hogy a nőstények csak kétévente tojnak egyetlen tojást, melyet azután a lábukon tartanak, és egy bőrredővel takarnak el. A kikelt fiókák egészen addig hordják barna pihetakarójukat, amíg el nem kezdenek úszni (a legtöbb pingvinfajhoz hasonlóan a királypingvinek is nagyon esetlenül mozognak a szárazföldön, de úgy úsznak, mint egy torpedó). A királypingvinek nemét külsőre lehetetlen megállapítani, Pestóról is csak egy, a lábujján végrehajtott vérvételből derült ki, hogy fiú.

Pesto biológiai apja, Blake, az óceánium 60 pingvinje közül a legidősebb, de a gondozók egy fiatalabb pár gondjaira bízták a Pestót őrző tojást. Amióta kibújt a tojásból, a pingvinfióka csillapíthatatlan étvággyal bír, napi 30 halat eszik meg, ami egy felnőtt átlagos adagjának a duplája. A rengeteg táplálék miatt Pesto nagyon gyakran ürít, fő gondozója szerint átlagosan 15 percenként pottyant egy adag székletet kifutójára. Az állatot serényen humanizáló gondozója szerint

Pesto már elkezdte elhullajtani a pelyheit, közel a kamaszkor, és közelegnek az apjától vett úszóleckék is. A királypingvinek néha nagyon önálló tinédzserekké bírnak válni, lehet, hogy Pestóból is hamarosan igazi rosszcsont lesz.

(via CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!