Nem igazán jött be a pápua új-guineaiaknak, hogy Joe Biden arról beszélt, kannibál pápua új-guineaiak ették meg a nagybátyját

2024. április 19. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

Bosie bácsi a második világháború alatt felderítő repüléseken vett részt egymotoros repülőgépekkel. Új-Guineában lőtték le a gépét, a holttestét viszont soha nem találták mert, mert „Új-Guineának azon a részén akkoriban rengeteg kannibál volt. De tényleg”.

A fenti „Bosie bácsi” Ambrose J. Finnegan Jr. hadnagy, Joe Biden amerikai elnök néhai nagybátyja.

Aki pedig a halálának különös körülményeit felidézte, nem más, mint maga Joe Biden, aki valamilyen különös megfontolásból a pittsburghi kampányrendezvényéhez passzolónak gondolta a sztorit.

Mi ezzel a gond? Hát az, hogy a pápua új-guineaiaknak nem annyira tetszett, hogy az óceániai térséggel egyébként baráti viszonyokat kialakítani próbáló Egyesült Államok elnöke kannibál pápua új-guineaiakról beszélt.

Ennél is nagyobb probléma, hogy a hivatalos feljegyzések nemhogy kannibálokról, de a gép lelövéséről sem tesznek említést. A hivatalos adatok szerint Finnegan 1944. május 14-én halt meg egy A-20-as Havoc repülőgép utasaként, amely a Los Negros-szigeti Momote repülőtérről indult az új-guineai Nadzab repülőtérre. A jegyzőkönyv szerint a gép motorhiba miatt zuhant a Csendes-óceánba Új-Guinea északi partjainál. Három embernek nem sikerült kimásznia a süllyedő roncsból, a legénység egy tagja viszont túlélte zuhanást, őt egy arra járó uszály mentette ki a vízből. A másnapi légi kutatás során sem az eltűnt repülőgépnek, sem az eltűnt legénység tagjainak (köztük Finnegannak) nem találták már nyomát.

Ezért nem tudták tehát visszaszolgáltatni a holttestét a családnak, és nem azért, mert amint lezuhant, megzabálták a helyiek.

„Biztos vagyok benne, hogy amikor Biden gyerek volt, ezt hallotta a szüleitől, és valószínűleg egész életében megmaradt benne ez a sztori” – mondta Allan Bird, pápua új-guineai Kelet-Sepik tartomány kormányzója. Mint mondta, ő csak nevetett rajta, nem érezte magát megbántva.

Mások viszont nem voltak ennyire megengedőek. Elemzők szerint Biden megjegyzései megalapozatlanok és szerencsétlenek voltak, és különösen nem jöttek jól akkor, amikor az Egyesült Államok a kínai befolyást próbálja ellensúlyozni a térségben.

„A melanéziai népcsoport, amelynek Pápua Új-Guinea is része, nagyon büszke nép. És nagyon sértőnek találják ezt a fajta kategorizálást. Nem azért, mert valaki azt mondja, hogy »ó, igen, Pápua Új-Guineában régen kannibalizmus volt«. Igen, ezt tudjuk, ez tény. De ha valaki kiragadja a szövegkörnyezetből, és azt sugallja, hogy a nagybátyja kiugrik a repülőgépből, mi meg azt gondoljuk, hogy »na, itt a vacsora«, az elfogadhatatlan” – mondta Michael Kabuni, a Pápua Új-Guinea Egyetem politológia előadója.

Kabuni azt is elmagyarázta, hogy a múltban egyes közösségek valóan gyakorolták a kannibalizmust, de csak meghatározott rituális körülmények között és célból, és nem azért, mert éhesek voltak, és nem volt mit enniük. Például egyes közösségekben tiszteletből megették az elhunyt rokonokat, hogy megakadályozzák a testük elbomlását.

„Nem ettek meg csak úgy bármilyen fehér embert, aki leesett az égből.”

Kabuni szerint a második világháború alatt közel 79 ezer amerikai katona tűnt el Délkelet-Ázsiától a Koreai-félszigeten át Európáig. „Mire céloz Biden? Mind a 79 ezret, akit soha nem találtak meg, megették?”

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!